Відходи – це ресурс: у Мішково-Погорілове, Миколаївської області стартував екологічний проект для школярів

Відходи – це ресурс: у Мішково-Погорілове, Миколаївської області стартував екологічний проект для школярів 25 квітня 2018 року в селі Мішково-Погорілове пройшов тренінг з нагоди старту всеукраїнського освітнього проекту Let’s do it, Ukraine – school recycling – шкільний марафон роздільного збору відходів, який об’єднав 135 лідерів з трьох навчальних закладів. Організатор всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it, […]

Відходи – це ресурс: у Мішково-Погорілове, Миколаївської області стартував екологічний проект для школярів

25 квітня 2018 року в селі Мішково-Погорілове пройшов тренінг з нагоди старту всеукраїнського освітнього проекту Let’s do it, Ukraine – school recycling – шкільний марафон роздільного збору відходів, який об’єднав 135 лідерів з трьох навчальних закладів. Організатор всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it, Ukraine» за підтримки генерального партнера проекту  компанії PepsiCo Україна, Мішково-Погорілівської сільської ради та особистої підтримки сільського голови Андрія Ботаніна.

Протягом перших двох днів тренінгових програм учасники опанували теоретичні матеріали, міжнародний та український досвід, висадили дерева, працювали в групах над розробкою плану дій на найближче півріччя з метою активізації учнів своїх навчальних закладів та односільчан.  з учасниками працювали експерти: Юлія Мархель, амбасадор міжнародної організації «Let’s Do It! World», лауреат Премії Кабінету Міністрів за особливі досягнення молоді у розбудові України, голова наглядової ради  громадської організації «Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it, Ukraine», координатор всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою разом!», розробник і організатор всеукраїнського проекту «Let’s do it, Ukraine school recycling – шкільний марафон роздільного збору відходів»; Артур Маліновський, координатор «World Cleanup Day в Україні», випускник «Української академії лідерства»; Ксенія Ренчковська, координатор проектів «Розвивайся», «Роздільний суботник».

Проект триватиме протягом 2018 року, організатори планують інформаційно-просвітницьку кампанію, щодо екологічності та вигоди сортування побутових відходів у навчальних закладах, навчити лідерів учнівського самоврядування та педагогів робити це правильно і систематично здавати на вторинну переробку. Завдання проекту полягає у реалізації соціальних заходів для запровадження Національної стратегії поводження з відходами в містах та селах України й поширення культури сортування на всі верстви населення.

За словами організаторів, окрім того що проект «Let’s do it, Ukraine – school recycling  – шкільний марафон роздільного збору відходів» покликаний бути стартом для переходу України на європейську систему поводження з відходами, він також несе додаткову вигоду для шкіл – можливість отримувати кошти на свої потреби.

«Наша мета показати, що відходи – це ресурс, з якого можна і потрібно отримувати вигоду за рахунок повторної переробки, – говорить голова наглядової ради громадської організації «Let’s do it, Ukraine!» (Лец Ду Іт Юкрейн) Юлія Мархель. Тренінги, які ми провели серед шкіл, допомогли педагогам та школярам опанувати необхідні правила сортування відходів. Завдяки таким проектам українські діти усвідомлюють свою участь в турботі про довкілля, в них формується персональна відповідальність за свою діяльність та її наслідки».

«У сучасному світі і бізнесу, і звичайним громадянам важливо бути відповідальними та дбати про довкілля. З Мішково-Погорілове наше підприємство підтримує тісний зв’язок і, будучи соціально-відповідальним виробником, ми готові також сприяти місцевій громаді в цій роботі. А хто як не школярі є рушійною силою всіх позитивних змін! Тому турботу про довкілля слід виховувати з найменшого віку» – говорить Наталія Фесюн, менеджер по роботі з органами влади та громадськістю компанії ПепсіКо Україна.

Проект Let’s do it, Ukraine – school recycling пройде в 3 етапи.

Першим етапом стали тренінги 25-26 квітня 2018 року, які організатори проведуть серед усіх шкіл, допомагаючи педагогам та школярам навчитися основних правил сортування відходів. Другий етап – встановлення контейнерів для сортування та дослідження динаміки реалізації проекту в навчальних закладах. Третій етап – конкурс «Еко школа 2018 року», визначення школи-переможця, яка відсортує та здасть на переробку найбільше вторинної сировини. Таким чином, ініціатори хочуть визначити, скільки ресурсів на підтримку екологічності однієї школи потрібно витратити, щоб до кінця 2025 року перевести на сортування відходів усі навчальні заклади України.