TEDx та міні-Оскар у Миколаєві: учні 70 шкіл шукатимуть креативні шляхи до вирішення екологічних проблем

В Миколаєві оголосили про старт конкурсу соціальної реклами на тему поводження із відходами та вже готуються до виступу на TEDx з найкращих екологічних практик. Авторами яскравих промов та героями червоної доріжки стануть школярі з 70 шкіл міста та с. Мішково-Погорілове.

Про це стало відомо під час презентації всеукраїнського освітнього проекту School Recycling 2019, яка відбулася 20-22 лютого на базі Миколаївського міського Будинку учителя.

 «Разом з нашими партнерами ми говоримо «ТАК»  впровадженню в Україні кращих загальносвітових та європейських практик зі збирання, утилізації та переробки відходів. Аналогічні проекти уже довели свою успішність у багатьох країнах. І ми на практиці продемонстрували, що це можливо і в нашій країні за умови об’єднання зусиль відповідальних компаній, місцевих громад та їхніх мешканців»,— розповіла Наталія Фесюн, менеджер з роботи з органами влади та громадськістю компанії PepsiCo Україна.

За три дні організатори активізували понад 400 учнів і вчителів з 70 загальноосвітніх навчальних закладів Миколаєва та с. Мішково-Погорілове. За кожним із районів міста закріпили відповідальних менторів, що надаватимуть організаційну та інформаційну підтримку школам. Забезпечили шкільні команди футболками, банданами, інформаційні плакати. Та презентували спеціальний навчальний посібник «SchoolRecycling2019», який стане «конституцією» проекту.

 «Місто Миколаїв став прикладом для України реалізовуючи ефективну модель у сфері управління побутовими відходами в навчальних закладах. Ми презентували навчальний посібник «SchoolRecycling2019» – це гід проекту з теорією та практичними завданнями на цілий 2019 рік. В посібнику є положення проекту, календарний план реалізації, форми реєстрації учасників в конкурсах, рекомендації, опис тренінгових занять, картинки підказки та інформаційні екологічні довідки, все для організації проекту та поліпшення роботи команд організаторів «Еко патруль SchoolRecycling» кожного навчального закладу.  Досвід буде поширено в Україні й за її межами», – сказала Юлія Мархель, голова всеукраїнського оргкомітету проекту School Recycling.

Окрім цього, на учасників чекає багато різних конкурсів та активностей із призами та подарунками. Це і конкурс соціальної реклами «Waste Management School Recycling» на тему поводження із відходами – своєрідний міні-Оскар у Миколаєві із дрес-кодом та червоною доріжкою, екологічний табір для лідерів учнівського самоврядування. І навіть TEDx з найкращих екологічних практик у школах та головна подія – рейтинг «Еко школа 2019».

«Я впевнена, що все це буде корисно, цікаво та захоплююче. Тому почнемо ми цей рік дуже активно і, зазвичай, підведемо підсумки наприкінці року на стратегічній сесії. Ви також будете боротися за звання Еко Школи року, де переможуть найсильніші. Тому бажаю вам успіхів, колосальної мотивації й натхнення. Я в вас вірю!», – зазначила Анна Ганжул, співавтор проекту, керівник проектів КУ «Агенція розвитку Миколаєва».

Метою проекту, що успішно реалізується в Миколаєві з 2016 року, є формування системи правильного поводження з побутовими відходами в навчальних закладах та дбайливого ставлення до довкілля; інформування дітей й підлітків про користь, вигоди сортування сміття, вміння розділяти відходи систематично та здавати їх на вторинне перероблювання; стимулювання щоденної екологічної активності в кожній школі та дошкільних навчальних закладах.

Зазначимо, що на сьогодні Миколаїв є першим містом обласного значення в Україні, де всі школи одночасно перейшли на роздільний збір відходів. Загальна кількість зібраної вторинної сировини за роки проекту становить понад 83 тони.

Організаційно-методичне забезпечення проведення Проекту у 2019 році здійснює Міжнародний молодіжний рух School Recycling World, спільно з громадською організацією «Let’s do it, Ukraine» та КУ «Агенція розвитку Миколаєва» за підтримки генерального партнера проекту компанії PepsiCo Україна, Миколаївської міської ради, Управління освіти Миколаївської міської ради, Мішково-Погорілівської сільської ради.

Детальніше на сторінці: www.facebook.com/Schoolrecyclingworld