37 тонн ПЕТ, паперу і тетра-паку: в Миколаєві обрали переможців рейтингу «ЕКОШКОЛА РОКУ 2019»

Переможцем в рейтингу «ЕКОШКОЛА РОКУ 2019» став середній навчальний заклад № 32 ім. С.С. Кривоносова, що був найактивнішою школою Миколаєва під час реалізації всеукраїнського освітнього проекту  School Recycling, марафон роздільного збору відходів.   Нагородження учасників та фіналістів проекту відбулося 19 квітня, у дворі Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру.   Проект проводиться з метою підвищення […]

Переможцем в рейтингу «ЕКОШКОЛА РОКУ 2019» став середній навчальний заклад № 32 ім. С.С. Кривоносова, що був найактивнішою школою Миколаєва під час реалізації всеукраїнського освітнього проекту  School Recycling, марафон роздільного збору відходів.

 

Нагородження учасників та фіналістів проекту відбулося 19 квітня, у дворі Миколаївського академічного художнього російського драматичного театру.

 

Проект проводиться з метою підвищення рівня екологічно-просвітницької та природоохоронної діяльності учнівських колективів загальноосвітніх навчальних закладів.

 

На думку Анни Ганжул, керівника проектів КУ «Агенція розвитку Миколаєва», співавтора проекту «School Recycling» у м. Миколаєві, переможцями можна назвати всіх учасників конкурсу.

 

«Завдяки вам наше місто поступово змінюється, воно стає кращим. Дякую за велику справу, до якої долучився кожен із вас! – звернулася вона до школярів. – Пишаюся вашою роботою!».

 

Учасників та переможців конкурсу привітав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич.

 

«Ви молодці, адже працюєте, щоб змінювати свідомість українців! Це непросто. Дуже важливо, щоб ви це робили не показово, а щоб воно стало вашим стилем життя!– звернувся він до юних учасників. – Все, що відбувається більше, ніж 21 день, переростає у звичку. Робіть так, щоб ця звичка сортувати і слідкувати за сміттям з’явилась в кожного з нас, в наших з вами родичів та друзів. Не бійтеся здатися «білими воронами», бо потім, через деякий час, ви вже будете новаторами, яких будуть згадувати, як перших, хто долучився до цього процесу».

 

Менеджер з комунікацій з органами влади та громадськістю компанії PepsiCo Ukraine Наталія Фесюн зазначила, що у скандинавських країнах сортують 99% відходів, у європейських – 67%, в Україні – лише 5% всіх побутових відходів.

 

«Мені дуже приємно знати, що саме миколаївці входять до 5 % свідомих громадян, які сортують відходи. Ви з дитинства ростете відповідальними, а завдяки вам ми будуємо культуру сортування відходів та робимо наше життя більш екологічним, чесним та відповідальним. PepsiCo Ukraine підтримує проєкт з 2016 року, і всі ми бачимо чудові результати та позитивні зміни. Сподіваюся, за рік досягнемо ще більшого! – привітала школярів пані Наталія. – Бажаю талановитій молоді успіхів та натхнення!»

 

Першопрохідцями екопроекту назвала миколаївську молодь президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it, Ukraine» Людмила Осипчук.

 

«За вами спостерігають та надихаються вашим прикладом багато інших міст. Тож, пам’ятайте – Україна рівняється саме на вас!», – зазначила вона.

 

До привітань також долучилася засновниця міжнародного молодіжного руху School Recycling World та голова Наглядової ради Let’s do it Ukraine  Юлія Мархель.

 

«Наша мета показати, що відходи – це ресурс, з якого можна і потрібно отримувати вигоду шляхом повторної переробки. – сказала пані Юлія. – Завдяки таким проєктам українські діти усвідомлюють свою участь в турботі про довкілля, в них формується персональна відповідальність за свою діяльність та її наслідки. Попереду нас чекає ще багато активностей і спільної праці».

 

Всього проєкт School Recycling в Миколаївській області охопив 73 навчальні заклади, до півфіналу потрапили заявки з 27 шкіл. Команди та учні шкіл протягом 200 днів працювали над покращенням своїх результатів: створювали «екопатрулі», проводили інформаційно-просвітницькі кампанії в школі щодо запровадження системи правильного поводження з відходами, вели роботу зі шкільним персоналом та батьками, читали лекції, влаштовували тематичні виставки та флеш-моби, знімали соціальну рекламу та малювали екологічні плакати, збирали та здавали вторинну сировину на переробку тощо. 

 

Найкращі результати показала ЗОШ № 32. Друге місце посіла ЗОШ №45, третє – Миколаївська гімназія №4. Всі вони отримали дипломи, кубки та грошові сертифікати для реалізації екологічного проєкту в школі до кінця року.

 

Окрім цього, почесні нагороди отримали шкільні команди за різними номінаціями:

 

Екогерой року – ментор School Recycling – Валентина Тіора;

Лідер впливу на екосередовище в школі та локальній громаді –ЗОШ №3;

Лідер сортування вторинної сировини Найбільша кількість зібраної вторсировини – Tetra Pak – Миколаївський муніципальний колегіум імені В. Д. Чайки;

Лідер сортування вторинної сировини. Найбільша кількість зібраної вторсировини – Макулатура – Миколаївський муніципальний колегіум імені В. Д. Чайки;

Лідер сортування вторинної сировини. Найбільша кількість зібраної вторсировини – Пластик – Миколаївська гімназія №4;

Найкраща команда «ЕКО ПАТРУЛЬ» – ЗОШ №56;

Найкраще відео «Моя школа – екошкола» – ЗОШ №54.

 

За 200 днів навчального року школи-учасниці рейтингу «ЕКОШКОЛА РОКУ 2019» зібрали понад 37 тонн пластику, макулатури і тетра-паку. Отримані ресурси лідери учнівського самоврядування використали на користь своїх навчальних закладів.

 

Відзначимо, що Миколаїв – перше місто обласного значення, де всі школи перейшли на роздільний збір відходів. Пілотний проєкт стартував восени 2016 року і сьогодні продовжує набирати все більших маштабів – до проєкту долучилися комунальні медичні заклади та дитячі садочки.

 

Організаторами конкурсу є міжнародний молодіжний рух School Recycling World спільно з громадською організацією «Всеукраїнський молодіжний рух «ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРЕЙН» (Let’s do it, Ukraine) та КУ «Агенція розвитку Миколаєва» за підтримки генерального партнера проєкту компанії PepsiCo Україна, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Миколаївської міської ради