Перемога над пластиком: Рада обмежила обіг пакетів в Україні

Верховна рада на другому читанні 1 червня ухвалила Проект Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1). У магазинах та супермаркетах більше не будуть пропонувати пластикові пакети, як і при замовленні їжі на виніс або придбанні ліків в аптеці. За прийняття проголосували 297 народних депутатів України. Законопроєкт забороняє розповсюдження в […]

Верховна рада на другому читанні 1 червня ухвалила Проект Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1). У магазинах та супермаркетах більше не будуть пропонувати пластикові пакети, як і при замовленні їжі на виніс або придбанні ліків в аптеці.

За прийняття проголосували 297 народних депутатів України. Законопроєкт забороняє розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надлегких пластикових пакетів;
  • легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм.
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Обмеження не поширюватимуться лише на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються як первинна упаковка для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів.

Заборона почне діяти через дев’ять місяців з дня прийняття законопроєкту. До січня 2021 року магазини, супермаркети, ресторани, кафе та аптеки мають повністю перейти на безпечні для довкілля альтернативи:

  • пакети та торбинки багаторазового використання;
  • паперові пакети;
  • біорозкладні пакети.

Окремо встановлюватиметься відповідальність за порушення вимог закону та розповсюдження пакетів. Штраф складатиме від 1700 до 3400 грн. За повторне порушення – від 3400-8500 грн.

Таким чином буде забезпечено поступовий перехід на більш екологічні альтернативи: пакети та торбинки багаторазового використання, паперові пакети, біорозкладні пакети.

«Марафон довжиною в три роки нарешті фінішував! Законопроект імплементує Директиву ЄС від 2015 року про зменшення використання легких пластикових пактів, пропонує вирішувати проблеми вже на першій стадії ієрархії поводження з відходами, аби не створювати зайвого сміття. В Україні проєкт підтримували не тільки дорослі, але й молодь. Нещодавно 21 тис. українських школярів за місяць пошили понад 47 тис. багаторазових мішечків, якими тепер будуть користуватися в побуті всією родиною», – коментує лідерка Міжнародного руху «School Recycling World», Президентка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Пакети, які не відповідатимуть вимогам і залишаться в обігу, повинні будуть утилізуватись суб’єктами господарювання, які їх придбали.

Рішення прийнято для запобігання негативному впливу пластику на довкілля та здоров’я