Українці зібрали понад 36 тисяч гривень завдяки сортуванню сміття

Під гаслом “Знайди, сортуй здавай!” Всеукраїнський молодіжний рух Let’s do it Ukraine з 1 по 10 грудня 2022 року реалізував Марафон роздільного збору відходів, користуючись “Національною мапою пунктів прийому вторинної сировини” recyclingpoints.org. До проєкту долучились 6661 громадянин України, відсортували та здали на переробку 14 906,7 кілограмів вторинної сировини, виручили 36 260 гривень, найактивнішими учасниками стали […]

Під гаслом “Знайди, сортуй здавай!” Всеукраїнський молодіжний рух Let’s do it Ukraine з 1 по 10 грудня 2022 року реалізував Марафон роздільного збору відходів, користуючись “Національною мапою пунктів прийому вторинної сировини” recyclingpoints.org. До проєкту долучились 6661 громадянин України, відсортували та здали на переробку 14 906,7 кілограмів вторинної сировини, виручили 36 260 гривень, найактивнішими учасниками стали – учнівська молодь.  Отримані кошти учасники витратили на власні потреби, реалізацію соціальних проєктів, донатили на ЗСУ та гуманітарні місії.

Формуємо культуру правильного поводження з відходами разом. Попри війну українці прагнуть до екологічно відповідального життя і продовжують запроваджувати щоденні екологічні звички, однією з яких є сортування вторинної сировини. 

«Кожен і зараз може долучитись до проєкту. Головне знайти пункт прийому вторинної сировини, намітити його на recyclingpoints.org, зазначивши деталі адреси, контактного телефону, часи роботи, фракції, які приймають; планувати свої покупки в упакуванні, яке зможете відправити на вторинну переробку, сортувати вдома, здавати та ділитись інформацією з друзями. Такі дії є основою сталого розвитку та кругової економіки, яка дозволяє повертати необхідні ресурси у виробництво, підіймати економіку країни та зменшувати навантаження на сміттєзвалища» – зазначає Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху країни «Let’s do it Ukraine».

У 2022 році  організатори працювали над оновленням “Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини” – платформи, покликаної формувати якісну інфраструктуру для сортування самими громадянами, яка допомагає коротко розібратись з теорією сортування і навіть розвінчує міфи. Сайт відображає велику мережу точок приймання вторинної сировини, включно зі спеціалізованими пунктами та невеликими станціями в організаціях. Важливо, що окремі сортувальні баки на платформу не помічають, лише пункти в яких є адреса та контактний телефон.

Робота Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини не обмежена у часі і збирає на своїй платформі українців, зацікавлених у сортуванні та формуванні екологічної спільноти в Україні. Зараз, як ніколи, важливо об’єднати зусилля заради чистоти нашого довкілля, щоб зустріти перемогу в чистій країні!

Створення мережі точок, яка повністю покриє Україну: від великих міст до маленьких селищ залежить від кожного. Перевірити, оновити або додати інформацію про пункти прийому вторинної сировини можливо на сайті recyclingpoints.org.

Організатор проєкту – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» за підтримки генерального партнера – компанії PepsiCo Україна. 

Проєкт відбувається спільно з Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World» в рамках реалізації довгострокового всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру. 

Результати Марафону роздільного збору відходів 2022 року.

Найбільше вторинної сировини зібрав В’язівоцький ліцей Вербківської сільської ради Дніпропетровської області. 102 учасники сортували папір, скло та пластик і разом зібрали 3244 кілограми вторинної сировини, за які вдалося виручити 3 441 грн. 

“Попри те, що в Україні йде війна, життя повинно продовжуватися і ми повинні дбати про наше довкілля. Саме тому ми долучилися до Всеукраїнського Марафону роздільного збору відходів. Збирали макулатуру, пластикові пляшки, скло, а виручені кошти вирішили відправити на ЗСУ. Разом до Перемоги!” – зазначила координаторка Марафону роздільного збору відходів у В’язівоцькому ліцеї Тетяна Московець. 

Друге місце посів Зіньківський опорний ліцей ліею №1 Зіньківської міської ради Полтавської області – 2554 кілограми вторинної сировини, за які вдалося виручити 7600 гривень! Учасники передали ці кошти на потреби військових на честь Дня Збройних сил України, який припадає на 6 грудня. Окрім цього, переможці віддали 5 кілограмів пластику херсонській екоорганізації на виготовлення таблички “Херсон – це Україна”. 

“Участь у заходах від організації Let’s do it Ukraine для нашого закладу вже є гарною традицією. І з кожним роком ініціативу щодо покращення стану навколишнього середовища підтримують усе більше й більше учнів, батьків, учителів. Цього разу теж, Марафон роздільного збору вторинної сировини зробив нас ще більш свідомими та ековідповідальними. Дякуємо організаторам!  Ми на правильному шляху!” – розповіла координаторка Марафону роздільного збору відходів у Зіньківському опорному ліцею №1 Ірина Панченко 

Третє місце виборов Комунальний заклад «Вінницький ліцей №20» ВІнницької області, 603 учасники якого відсотрували та здали на переробку 1449 кг відходів, за які отримали 4165 гривень. Бронзові призери також  віддали ці кошти на підтримку українській армії. Дізнайтеся більше в новинах на сайті letsdoitukraine.org

Разом екологічно відповідально до Перемоги!