Скажи недопалкам “НІ”! Екорух Let’s do it Ukraine закликає українців приєднатись до Всеукраїнського флешмобу у Всесвітній день відмови від тютюну

31 травня у світі відзначається День відмови від тютюну для залучення суспільства до здорового способу життя та екосвідомості. Приєднуйтесь до Всесвітнього дня відмови від паління  разом з найбільшим екорухом країни Let’s do it Ukraine!  “Ледь не щодня серед громадян піднімається тема шкідливого впливу паління на організм людини, але це є й досі залишається величезною проблемою […]

31 травня у світі відзначається День відмови від тютюну для залучення суспільства до здорового способу життя та екосвідомості. Приєднуйтесь до Всесвітнього дня відмови від паління  разом з найбільшим екорухом країни Let’s do it Ukraine! 

“Ледь не щодня серед громадян піднімається тема шкідливого впливу паління на організм людини, але це є й досі залишається величезною проблемою для кожного п’ятого українця. Ще до війни в Україні налічувалося понад 9 мільйонів активних курців (це як населення всього Нью-Йорку), а після повномасштабного вторгнення статистика зросла ще на 5%. Ми закликаємо курців долучитись до найбільшого екоруху країни, бути ековідповідальними щодня та не смітити, доносити свої недопалки до сміттєвих баків, а пересічних громадян запрошуємо приєднатись до екофлешмобу“-  зазначила лідерка найбільшого екоруху країни “Let`s do it Ukraine” Юлія Мархель. 

НЕБЕЗПЕКА ЧЕРЕЗ НЕДОПАЛКИ 

Викинуті недопалки можуть становити небезпеку для здоров’я немовлят та тварин. Залишки цигарок зазвичай викидають на пляжі, тротуари, вулиці, парки та багато інших громадських місць, де діти, домашні та вуличні тварини можуть піддаватися ризику потрапляння до їх організму.
Згідно з дослідженнями 2006–2018 років понад 70% отруєнь тютюновими виробами зазнали немовлята віком до 1 року!

Також, трильйони недопалків, що утворюються щороку в усьому світі, є серйозним викликом у сфері поводження з відходами, насамперед тому, що вони є токсичними та небезпечними.

Одна викинута в воду чи грунт цигарка, а точніше її пластиковий фільтр, який містить целюлозний ацетат, може розкладатися 10-12 років. Для природи це колосальна шкода, тому цигарки потрібно викидати лише у смітник!

Закликаємо всіх українців долучитися до флешмобу у соціальних мережах з нагоди Всесвітнього дня відмови від тютюну. Що потрібно зробити: 

 

  • вийти на прогулянку парком або поруч зі своїм будинком;
  • протягом усієї прогулянки зібрати недопалки, які лежатимуть на землі, в одну ємність 
  • викласти фото/відео з вашого прибирання та поділитися результатами у соціальних мережах 
  • поставити хештег #нінедопалкам
  • викинути зібране до сміттєвого баку

 

НІКОТИН – ОДНА З НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИХ ОТРУТ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

Паління вбиває не тільки людей, але й наше навколишнє середовище. Вирощування тютюну потребує великих земельних площ, водних ресурсів та використання шкідливих речовин, таких як пестициди та фунгіциди, що призводить до забруднення грунту, водоймів та знищення природних екосистем. Через спалювання тютюну в атмосферу потрапляє величезний викид вуглекислого газу, оксидів азоту і сірки, а також десятків канцерогенів, що забруднюють повітря і приносить шкоду всьому живому. Куріння призводить до викидів парникових газів (вуглекислий газ, метан, закис азоту), які потрапляючи до атмосфери Землі, посилюють “парниковий” ефект, який впливає на глобальну зміну клімату.  

ПАСИВНЕ КУРІННЯ ТА ВІДСУТНІСТЬ РОЗУМІННЯ РИЗИКІВ

 Згідно з оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, пасивне куріння викликає смерть близько 1,2 мільйона людей на планеті щороку. Тобто люди, які просто знаходяться поруч з курцями у момент інтоксикації тютюном, більше схильні до ризику захворіти на рак, хвороби серця та захворювання дихальних шляхів, ніж самі курці. Потрібно дбати про безпеку оточуючих та, звісно, про навколишнє середовище. Щоб не піддавати шкідливому впливу себе та людей навколо найкраще всього ­— кинути палити, або хоча б тримати дистанцію.

ЛЮДИНА Є НІЩО ІНШЕ, ЯК ЇЇ ВЧИНКИ

 Важливою темою є  “я є прикладом для інших”. Кожен має близьких людей, і ніхто не хоче дізнатися про те, що їх рідні стали залежними від паління. Найкраще, що можна зробити для них — це на власному прикладі продемонструвати неймовірну силу волі та стійкість, відмовившись від паління, бо це точно той шлях, який веде в нікуди.  

 Дбайте про власне здоров’я та приєднуйтесь до ековідповідальної спільноти Let’s do it Ukraine. Зробимо Україну чистою разом!

 Більше новин на сайті letsdoitukraine.org