Кожен може приєднатися до збереження довкілля від екоциду: поради від Let`s do it Ukraine

5 червня увесь світ відзначає День охорони навколишнього середовища. Сьогодні питання захисту довкілля є надзвичайно важливим! Війна розпочата російською федерацією в Україні вже призвела до засмічення земель, забруднення водойм та повітря, знищення лісів та заповідників. Станом на 2023 рік: від війни постраждала третина українських лісів; 20% природоохоронних територій України зазнали негативного впливу; під загрозою 35% […]

5 червня увесь світ відзначає День охорони навколишнього середовища. Сьогодні питання захисту довкілля є надзвичайно важливим! Війна розпочата російською федерацією в Україні вже призвела до засмічення земель, забруднення водойм та повітря, знищення лісів та заповідників. Станом на 2023 рік:

  • від війни постраждала третина українських лісів;
  • 20% природоохоронних територій України зазнали негативного впливу;
  • під загрозою 35% біорізноманіття Європи, яким володіє Україна;
  • росія окупувала 740 українських родовищ корисних копалин;
  • понад 30% території України забруднено боєприпасами;
  • росія своїми діями сприяє і посилює кліматичну кризу. Шкода, нанесена війною клімату, оцінюється у 33 млн тонн додаткових викидів парникових газів в атмосферу.
  • потенційний обсяг викидів забруднюючих речовин під час війни з усіх джерел, сягає 46 мільйонів тонн. 

Екоцид в Україні – це вплив на весь світ, внаслідок чого сталися незворотні процеси. На відновлення екосистеми підуть роки, а отже потрібна участь кожного.

Для того, щоб зробити перші кроки на шляху до збереження довкілля, команда  Let`s do it Ukraine підготувала спеціальний чек-лист для установ та організацій, щоб перейти на більш екологічний спосіб життя: 

Також Всеукраїнським молодіжним рухом Let`s do it Ukraine було ініційоване створення документу під назвою «Екопакт про спільну діяльність та партнерство у питаннях збереження навколишнього середовища для подолання наслідків екоциду в Україні». Понад 600 українських молодіжних установ, організацій та об’єднань вже підписали ЕкоПакт та розпочали спільну роботу для збереження довкілля. 

“Відтепер кожна установа та організація в Україні та світі, яка готова докласти зусиль для порятунку нашого навколишнього середовища, може підписати цей документ та почати жити екологічно відповідально. Таким чином навіть маленькі, але поступові постійні кроки можуть призвести до глобальних позитивних змін. Ми закликаємо кожного зробити свій внесок у відновлення довкілля цілої планети!” – наголосила Юлія Мархель, ініціаторка Екопакту, лідерка найбільшого екоруху України “Let’s do it Ukraine”.

Увага! Для організацій та установ, які теж хочуть приєднатися до підписання “ЕкоПакту” потрібно заповнити гугл-форму за посиланням: https://forms.gle/cT6zEArL83siQnMc6 

Контактна особа для представників медіа: Анастасія Кошуба, тел. 066 444 51 43

Додатково: 

“Екоцид в Україні вплинув на весь цивілізований світ, сталися незворотні процеси. На відновлення початкового стану екосистеми підуть роки. Кожна людина має право на безпечне життя та здоров’я в середовищі,  наш обов’язок поважати все живе на планеті, не шкодити тваринам, відновлювати та  захищати природні екосистеми. Закликаємо всі організації та установи, кожного громадянина планети Земля долучитись до захисників довкілля і взяти участь у відновленні балансу в екосистемі”. – Юлія Мархель, ініціаторка Екопакту, лідерка найбільшого екоруху України “Let’s do it Ukraine”.

Починаючи з 24 лютого 2022 року довкілля України та світу, піддається численним проявам екоциду: забруднення водної системи, грунтів, повітря; горіння лісів та знищення інших природних об’єктів; накопичення величезної кількості відходів внаслідок бойових дій та обстрілів. 

Російська армія скоїла понад 2 400 екологічних злочинів на території України та завдала нашому довкіллю збитків на суму понад 1900 млрд гривень.

Дії ворожої техніки та її знищення спричинило 51 756  тонн викидів в атмосферу, а лісові пожежі, горіння нафтопродуктів та загоряння інших об’єктів призвели до потрапляння близько 50 млн тонн небезпечних газів у повітря. Загалом обсяг викидів парникових газів внаслідок російського вторгнення в Україну приблизно дорівнює річному обсягу викидів Болгарії. 

Зруйнована техніка окупанта перетворилася на 478 432 тонн відходів, які продовжують виділяти небезпечні речовини та стають загрозою для довкілля та здоров’я мирного населення країни. А площина небезпечних відходів, які в умовах війни не вдається утилізовувати швидко та відповідно до стандартів, вже сягає 3 400 квадратних метрів (Інформація взята з https://ecozagroza.gov.ua).

Екологічно відповідально до Перемоги!