Катастрофа на Каховській ГЕС – це загроза усій водній системі України та світу

Через підрив Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. Пізніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що до Дніпра потрапило ще 460 тонн мастил.  Чим це небезпечно для довкілля? Машинне мастило містить хімічні речовини, які можуть бути шкідливими для водних організмів. Ці речовини можуть розчинятися у воді і поширюватися по річці, створюючи […]

Через підрив Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапило понад 150 тонн машинного мастила. Пізніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що до Дніпра потрапило ще 460 тонн мастил. 

Чим це небезпечно для довкілля?

  • Машинне мастило містить хімічні речовини, які можуть бути шкідливими для водних організмів. Ці речовини можуть розчинятися у воді і поширюватися по річці, створюючи небезпеку для риби, водних птахів та інших тварин, які живуть у водоймі.
  • Воно створює на поверхні водного об’єкту плівку, яка перешкоджає газообміну між водою і атмосферою, таким чином знижує вміст кисню у воді. Згустки мазуту можуть осідати на дно і вбивають все біорізноманіття, яка бере участь у самоочищенні та самовідновленні водного об’єкту. Якщо вчасно не прийняти відповідні заходи, то може статися екологічна катастрофа. Зміниться стан води і загалом гинутиме екосистема. 
  • Існує великий ризик подальшого поширення забруднення по течії річки, впливаючи на ширшу водну систему, включаючи озера, моря та океани, а також підземні води. 

“Підрив Каховської ГЕС – це загроза усій планеті. Світовий океан єдиний для усіх мешканців Землі, тому страшні наслідки Каховської катастрофи відчуватимуть навіть на інших континентах. Віримо у Збройні Сили України та наших міжнародних партнерів, які допоможуть якнайшвидше деокупувати українські території та подолати наслідки екоциду в Україні” – наголосила лідерка найбільшого екоруху країни Let`s do it Ukraine Юлія Мархель.   

За останню добу було завдано непоправної шкоди екосистемі, тваринному та рослинному світу. Було повністю знищено зоопарк “Казкова Діброва”, де проживали близько 300 тварин. Звідти вдалося врятувати лише птахів. У зоопарку проживали мавпи, єноти, віслюк, поні, нутрії, різноманітні птахи, дикобрази, бабаки, черепахи та багато інших видів. Як повідомляють працівники зоопарку, тварини були заблоковані, весь парк замінований, завалений деревами і переритий окопами. Евакуація була неможлива, проте працівники підтримували життєдіяльність тварин, як могли. Але зараз цих тварин просто немає, їх знищено! 

Сьогодні наслідки зруйнування ГЕС дісталися і сусідньої області. На Дніпропетровщині місцеві зранку виявили величезний мор риби. Тисячі рибин винесло на берег і врятувати їх немає можливості. 

На Лівобережжі в пониззі Дніпра лежить найбільша в Європі зрошувальна система. Вона повністю виведена з ладу, і відновлювати її буде дуже складно, тому вести сільське господарство так, як це робилися останніми десятиліттями, буде неможливим. Тож, на відновлення екосистеми та біорізноманіття підуть роки. 

Окрім цього, внаслідок затоплень у річку потрапили хімікати, збудники інфекційних хвороб з цвинтарів, вбиралень, сміттєзвалищ. Усі ці небезпечні речовини та сполуки можуть опинитися в колодязях та відкритих водоймах на території, підтопленій внаслідок підриву ГЕС. 

Важливо! Зараз у жодному разі не можу купатися у річці та пити звідти воду. Закликаємо також утриматися від використання річкової води у промислових цілях та для поливу. 

Що мені робити? 

  • Пийте тільки бутильовану або привезену воду.
  • Воду для приготування їжі та господарських потреб беріть лише з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не перевірені джерела води. Як і водогін, призначений для технічних цілей.
  • Кип’ятіть або дезінфікуйте воду для пиття, миття фруктів, ягід або посуду. Однак, пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
  • Відмовтеся від продуктів, підтоплених водою (навіть від консервації).
  • Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  • Ретельно мийте руки з милом.

Слідуйте цим простим правилам, збережіть життя та здоров’я себе та своїх рідних! 

Дізнавайтесь більше в новинах на сайті letsdoitukraine.org