У світі відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища

5 червня світ відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який вважається одним із найважливіших подій екологічного календаря. Рішення, прийняте на Всесвітній конференції ще в 1972 році, досі шанується більше, ніж у 100 державах світу. Мета заходу — привернути увагу людей до проблем довкілля, а також спонукати кожного вживати конкретних заходів щодо охорони. Всеукраїнський молодіжний рух […]

5 червня світ відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища, який вважається одним із найважливіших подій екологічного календаря. Рішення, прийняте на Всесвітній конференції ще в 1972 році, досі шанується більше, ніж у 100 державах світу. Мета заходу — привернути увагу людей до проблем довкілля, а також спонукати кожного вживати конкретних заходів щодо охорони.

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» закликає долучатися до всесвітнього руху екологічно свідомих громадян та зробити кроки до чистого довкілля. Для цього необов’язково докладати великих зусиль. Для початку достатньо змінити свої щоденні звички. Початок літа — ідеальний для цього час. Тримайте чек-лист зі справами, які варто зробити, щоби гідно зустріти Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Побут

  • Замініть звичайні лампочки в будинку на люмінесцентні (CFL).
  • Відімкніть бойлер на час прання та для побутових рішень. Це допоможе економити енергію.
  • Збирайте дощову воду для використання для поливу рослин, оскільки саме зараз період дощів.
  • Створіть зону для перероблення з окремими контейнерами для паперу, пластику, металу та продуктів харчування.
  • Зменшіть своє тижневе споживання м’яса.
  • Перейдіть на безготівкову форму оплати покупок. Якщо ви не маєте картки, її можна з легкістю оформити в будь-якому відділенні банку.
  • Складіть список із матеріалів для повторного використання: повторне використання яєчних коробок, редизайн старих футболок, обрізка зношених штанів на шорти, старі газети чи карти для запаковування подарунків.
  • Обмежте душ до 5 хвилин.
  • Пожертвуйте та переробляйте невикористані предмети.
  • Посадіть у своєму саду побільше дерев.
  • Купуйте їжу оптом, щоби заощадити гроші та зменшити кількість упаковки.

 

Робота

  • Переведіть свій пристрій на швидкий перехід у режим сну
  • Мінімізуйте кількість друку, носіть із собою цифрові документи. За необхідності друкуйте з обох боків паперу, використовуючи опцію двостороннього друку принтера.
  • Купуйте перероблені канцелярські товари.

 

Еко-супровід

  • Якщо ви маєте нагальну потребу їздити на автомобілеві, то надуйте шини, щоби допомогти використовувати менше газу.
  • Візьміть власну чашку для подорожей перед покупкою кави. Не беріть паперових чи пластикових стаканчиків. Сьогодні набирає популярності силікована розбірна еко-чашка, яка може складатися до мінімального розміру та з легкістю вміщуватися навіть у маленьку жіночку сумочку. Її ви зможете взяти собою в подорож чи прогулянку на природі. Ціни на такі чашечки коливаються в межах від 150 до 600 грн.
  • Візьміть із собою власні сумки для багаторазового використання під час покупок.
  • Уважно ознайомтеся із книгою перед її покупкою, аби вона не лежала мертвим вантажом у вашій кімнаті або ще гірше, не потрапила в смітник. Кращий варіант — покупка аудіокниги. Перевагою є те, що ви можете слухати їх під час виконання будь-якої іншої домашньої роботи.

Окрім того, радимо за змогою ходити на роботу пішки: й екології користь, і для здоров’я добре. Прогулянки позитивно впливають на роботу організму, а завдяки сонцю виробляється вітамін D. Також ви можете їздити на велосипеді, що допоможе заощадити на витратах на пальне та усуне проблему паркування. Якщо вам здається, що це несолідно, тоді пригадайте президента Латвії Раймонда Вейоніса, який любить разом зі своїми охоронцями їздити на роботу на велосипеді. Але на цьому список не закінчується: британський політик, прем’єр-міністр Борис Джонсон, американський політик-республіканець, 43-й президент США, 23-й президент Франції Ніколя Саркозі, британський політик, 75-й прем’єр-міністр Девід Кемерон, мер Амстердама Джоб Коэн. Американський актор, продюсер, підприємець Арнольд Шварцнегер.

Пам’ятайте, що літо любить мінімалістів. Звикайте залишати непотрібні речі на полицях у магазині й позбуватися тих, що маєте. Вам точно не знадобиться светр, який ви носили ще рік тому або ж старі списані блокноти. Чим менше будинок заставлений речами, тим більше в ньому простору та свободи, тим вільніше ви себе відчуватимете, і тим легше дихається планеті.