COVID19 ВАЖЛИВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ. Організатори Всесвітнього дня прибирання закликали дотримуватися карантинних норм та правил техніки безпеки

19 вересня 2020 року о 10:00 по 24 областях України та 180 країнах світу прокотиться лавина прибирань під час акції «World Cleanup Day». «Побачив? Прибери» – із таким гаслом на вулиці вийдуть активісти, незалежно від віку та географії. Цього року акція відбудеться із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки. Організатори події наголошують, що обов’язковою […]

19 вересня 2020 року о 10:00 по 24 областях України та 180 країнах світу прокотиться лавина прибирань під час акції «World Cleanup Day». «Побачив? Прибери» – із таким гаслом на вулиці вийдуть активісти, незалежно від віку та географії.

Цього року акція відбудеться із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки. Організатори події наголошують, що обов’язковою вимогою є наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції. Пам’ятайте, що ви відповідальні не тільки за власну безпеку, а й за безпеку тих, хто вас оточує!

Перед виходом на прибирання дізнайтеся, у якій ви зоні. Далі слідуйте рекомендаціям, зазначеним на інфографіці.

ЯКЩО ВИ ПОГАНО СЕБЕ ПОЧУВАЄТЕ, ЗАЛИШАЙТЕСЯ ВДОМА! Ви можете допомогти навколишньому середовищу, почистивши свої електронні пристрої. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.

При появі підозрілих симптомів, слідуйте таким рекомендаціям:

– виміряйте температуру;

– обстежте симптоми хвороби;

–  якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

– виконуйте вказівки лікаря, аби одужати якнайшвидше.

Варто пам’ятати ще й про загальні правила техніки безпеки.

  • Одягніться в підходящий для прибирання одяг: спортивне взуття, довгі брюки. Рекомендуємо взяти з собою їжу та воду.
  • Торкайтеся сміття дозволено лише у рукавичках. Не торкайтеся об’єктів, які несуть потенційну небезпеку.

У разі інциденту або нещасного випадку повідомте координатора локації про ситуацію, що склалася.

  • У разі складних травм-негайно викликати службу 103. Надавати першу до медичну допомогу уповноважений лише кваліфікований медичний персонал!
  • У разі вияву вибухонебезпечних речовин (бомб, снарядів і т.д.), відійти на значну відстань і викликати службу 102. За жодних обставин не можна нічим торкатись цих предметів.
  • У разі нещасного випадку з людиною, повідомити координатора локації та викликати службу 103.

Важливо: Мати на локації базову аптечку! (антисептичні засоби, бинт, перекис водню, вата, пластир).

Неповнолітній учасник може брати участь у прибиранні, але відповідальність за нього мають взяти на себе дорослі учасники. Команда організаторів не несе відповідальності за нещасні випадки, які можуть виникнути в результаті незнання правил техніки безпеки або їх порушення учасниками акції.

У зв’язку із епідеміологічною ситуацією, Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» пропонує три форми участі у Всесвітньому дні прибирання:

  • Індивідуальні прибирання. Прибирання з друзями або родиною може стати оригінальною формою дозвілля. А для мотивації – перетворіть його на змагання. Обирайте забруднене місце й сміливо вирушайте вперед. Після прибирання важливо донести зібране до найближчого сміттєвого баку. За можливості – відсортувати зібране і здати в найближчий пункт прийому вторинної сировини. Збиратися в групи можна, але кількість учасників має бути обмежена, а площа – достатньо велика для дотримання соціальної дистанції. Закликаємо учасників робити фото на локаціях до і після прибирання та відмічати організаторів у соціальних мережах #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday, щоб бути прикладом для інших. Результати своїх прибирань фіксуйте на сайті letsdoitukraine.org.
  • Цифрове очищення. Нову форму прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час.
  • Картографування. Встановлюйте безкоштовний мобільний додаток «TrashOut» та відмічайте забруднені й очищені території.

Деталі на сайті  www.letsdoitukraine.org та в соціальних мережах  https://www.facebook.com/letsdoitukraineeco, https://www.instagram.com/letsdoitukraine.

Організатор акції – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного комітету телебачення та радіомовлення, Міжнародного молодіжного руху School Recycling World, Всеукраїнського молодіжного центру, Національної молодіжної ради України, Інформаційного агентства «112-Україна», експертів чистоти ТОВ «ЧЕЛА Україна», офіційного перевізника компанії Opti, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа.

 

Інформаційна довідка:

«Let’s Do It Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 5-ти років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: «Зробимо Україну чистою разом», «Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 20 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. 

У Всесвітньому дні прибирання беруть участь громадяни України, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, зірки та лідери громадської думки. У 2015 р. до акції долучилося понад 500 000 учасників у 24 областях на 2832 локаціях. У 2017 році ГО “Let’s do it Ukraine” об’єднали понад 1 100 000 учасників та 4760 локацій по всій території країни. У 2018 році до прибирання в Україні долучилася Президент Естонії – Керсти Кальюлайд.

Міжнародна громадська організація «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища. У 2018 році організацію «Let’s Do It World» нагороджено премією Громадянина Європи від Європейського парламенту.