В Україні відбувся Всесвітній день прибирання

Під гаслом «Побачив? Прибери» 19 вересня 2020 року українці разом із мільйонами активістів зі 180 країн світу вийшли на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». В Україні акція об’єднала більш ніж 50 000 учасників традиційних прибирань (індивідуального, сімейного, корпоративного форматів). Школярі, студенти,  посадовці, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники засобів масової інформації очистили понад 1200 […]

Під гаслом «Побачив? Прибери» 19 вересня 2020 року українці разом із мільйонами активістів зі 180 країн світу вийшли на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day».

В Україні акція об’єднала більш ніж 50 000 учасників традиційних прибирань (індивідуального, сімейного, корпоративного форматів). Школярі, студенти,  посадовці, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники засобів масової інформації очистили понад 1200 локацій у 24 областях. А мешканці «червоних» карантинних зон взяли участь у цифровому прибиранні, видаляючи з телефонів, комп’ютерів, хмарних сховищ тисячі гігабайтів непотрібної інформації.

Розпочалася міжнародна акція в Києві на острові Муромець за участі Президента Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлії Мархель, Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Також  до очищення території парку від сміття долучилися заступник Міністра молоді за спорту України Матвій Бідний, заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук, 22 посли, близько сотні дипломатів з 37 дипломатичних місій.

Загалом тільки на одній центральній локації в Києві було зібрано 3640 кг сміття, 15% якого відправлено на переробку, національні результати акції ще підраховуються.  Найпоширенішими знахідками були одноразові маски та недопалки.

«Чисте довкілля починається з кожного. Мета акції – очистити забруднені території від сміття й мотивувати громадян зменшувати кількість відходів, ставати більш свідомими та ековідповідальними. Важливо підтримувати чистоту протягом року, а зібране сміття доносити до сміттєвих баків. Ми дякуємо кожному учаснику, партнеру, волонтеру та координатору за персональний внесок у розвиток екологічної культури в Україні. Зробимо Україну чистою разом!», – прокоментувала Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Цього року Всесвітній день прибирання відбувся із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки. Обов’язковою вимогою до учасників була наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції.

«Я переконаний, що багато глобальних речей, таких як євроінтеграція, починаються з елементарного прибирання довкола себе. Адже йдеться не лише про чистоту, а про повагу до інших людей, повагу до природи, врешті-решт, повагу до самих себе. Тому я особисто та команда Міністерства закордонних справ без вагань долучилися до ініціативи «Let’s do it Ukraine» у рамках Всесвітнього дня прибирання. Ми також запросили іноземних дипломатів в Україні приєднатися, і я радий, що так багато з них долучилися. Давайте разом прибирати, робити себе самих і світ довкола себе кращим», – прокоментував Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Організатор акції – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного комітету телебачення та радіомовлення, Міжнародного молодіжного руху School Recycling World, Всеукраїнського молодіжного центру, Національної молодіжної ради України, Інформаційного агентства «112-Україна», експертів чистоти ТОВ «ЧЕЛА Україна», офіційного перевізника компанії Opti, телеканалу “ECO TV”, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа.

Побачив? Прибери і запиши результат! Ми починаємо підведення підсумків міжнародної акції Всесвітнього дня прибирання в Україні. Реєструйте свої підсумки прибирання у формах:

Координатори локацій – https://forms.gle/P3qh6NN9u7qaXYBs5

Digital Cleanup – https://forms.gle/K5PydVMHAaXZJbHZ8

Для шкіл та позашкільних навчальних закладів – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMEVwdmci1apaen0q8PwVowDMh6D6u6oRoIaidK8FXmvl9NA/viewform?usp=sf_link

Деталі на сайті  www.letsdoitukraine.org та в соціальних мережах  https://www.facebook.com/letsdoitukraineeco, https://www.instagram.com/letsdoitukraine.

 

Контакти пресслужби «Let’s do it Ukraine»: ldupresscenter@gmail.com, тел. 0979289870; 0930307303.

 

Інформаційна довідка:

«Let’s Do It Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 5-ти років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: «Зробимо Україну чистою разом», «Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 20 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. 

У Всесвітньому дні прибирання беруть участь громадяни України, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, зірки та лідери громадської думки. У 2015 р. до акції долучилося понад 500 000 учасників у 24 областях на 2832 локаціях. У 2017 році ГО “Let’s do it Ukraine” об’єднали понад 1 100 000 учасників та 4760 локацій по всій території країни. У 2018 році до прибирання в Україні долучилася Президент Естонії – Керсти Кальюлайд.

Міжнародна громадська організація «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища. У 2018 році організацію «Let’s Do It World» нагороджено премією Громадянина Європи від Європейського парламенту.