ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ МІЖНАРОДНОЇ АКЦІЇ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРИБИРАННЯ «WORLD CLEANUP DAY»

6 жовтня відбулася пресконференція, присвячена підбиттю підсумків міжнародної акції Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Організатор заходу – Міністерство молоді та спорту України. Спікери:  Юлія Мархель – президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine», координатор Всесвітнього дня прибирання в Україні; Марина Попатенко – заступниця міністра молоді та спорту України; Ірина Ставчук – заступниця міністра захисту […]

6 жовтня відбулася пресконференція, присвячена підбиттю підсумків міжнародної акції Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Організатор заходу – Міністерство молоді та спорту України.

Спікери:  Юлія Мархель – президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine», координатор Всесвітнього дня прибирання в Україні; Марина Попатенко – заступниця міністра молоді та спорту України; Ірина Ставчук – заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції; Алла Польова – директорка Департаменту комунікацій та публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України; Павло Меншнс – артист.

Під гаслом «Побачив? Прибери»у третю суботу вересняукраїнці разом із мільйонами активістів світу вийшли на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day».В Україні акція об’єднала 138 920 учасників традиційних прибирань (індивідуального, сімейного, корпоративного форматів) та 520 волонтерів команди координаторів та організаторів. Школярі, студенти, посадовці, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники засобів масової інформації очистили понад 2138 локацій у 24 областях та 243 населених пунктах. Спільними зусиллями було зібрано 763,7 тонни сміття, 182 тонни вторинної сировини зданої на переробку. Мешканці «червоних» карантинних зон взяли участь у цифровому прибиранні, видаливши з телефонів, комп’ютерів, хмарних сховищ 1585,8 гігібайтів непотрібної інформації.

Цього року Всесвітній день прибирання відбувся із дотриманням карантинних норм та правил техніки безпеки. Обов’язковою вимогою на локації була наявність захисних масок, рукавичок та врахування соціальної дистанції.

Мільйони учасників 162 країн вже прибрали, 10 – заплановано на жовтень. Серед мільйонів мобілізованих людей були й найбільші лідери країн. Так, Принц Монако Альберт зі своєю сім’єю проводив чистку на вулицях міста. У Бельгії прем’єр-міністр пані Софі Вілмс долучилася до очищення району в Род-Сен-Женезі. Президент Естонії пані Керсті Кальюлайд та прем’єр-міністр пан Юрі Ратас присвятили час очищенню громадських парків від підстилки сигарет.

Багато екологічних рухів, таких як «Earth Day Network», «Friday’s For Future», а також активістів, що займаються охороною довкілля, серед яких Грета Тунберг, брали участь у Всесвітньому дні очищення.

У межах цьогорічної акції були уведені такі формати прибирання:

  • індивідуальних, сімейні групові очищення
  • цифрові прибирання
  • семінари з сортування, переробки та компостування
  • картографування

Найпопулярнішими знахідками стали маски та недопалки.

У 2020 році до акції приєднався Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. До прибирання у Києві долучилися 97 іноземних дипломатів з 37 дипмісій, у тому числі 22 посли, а також понад 50 закордонних дипломатичних установ України по всьому світу і сотні українських дипломатів, які спільно з волонтерами та місцевою молоддю прибрали території в іноземних країнах.

«Чисте довкілля починається з кожного. Мета акції – очистити забруднені території від сміття й мотивувати громадян зменшувати кількість відходів, ставати більш свідомими та ековідповідальними. Важливо підтримувати чистоту протягом року, а зібране сміття доносити до сміттєвих баків. Ми дякуємо кожному учаснику, партнеру, волонтеру та координатору за персональний внесок у розвиток екологічної культури в Україні. Зробимо Україну чистою разом!», – прокоментувала Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Також тисячі людей по всій Україні вийшли на толоки біля водойм в підтримку Міжнародного дня чистих берегів, який був ініційований Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Державним агентством водних ресурсів України, а Роман Абрамовський взяв участь у прибиранні на Закарпатті.

Протягом вересня в рамках Всесвітнього дня прибирання Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» за підтримки Національного еколого-натуралістичного центру МОН та компанії PepsiCo Україна, реалізували Конкурс на найактивніших учасників серед закладів загальної середньої освіти. Участь взяли понад 14 тис українських школярів, які зібрали 54 тонни сміття, з яких 38 тонн знайденої вторинної сировини здали на переробку.

Переможцями стали:

  • Опорний заклад “Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 Зіньківської районної ради Полтавської області”
  • Миколаївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів №64
  • Комунальний заклад “Запорізька спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів “Козацький ліцей” Запорізької обласної ради

У межах підготовки Всесвітнього дня прибирання була проведена Всеукраїнська молодіжна лідерська академія. Вперше було відкрито Національний штаб акції за підтримки Міністерства молоді та спорту України і Всеукраїнського молодіжного центру.

До еко руху продовжують долучатись кращі із кращих: Alyona Alyona, Джамала, Наталка Карпа, Jerry Heil, Willarmex (Артем Мех), блогери Сабіна Мусіна, Топ Тім, Бічолла, ведучі Марія Мельник та Ілля Ярема, художниці Лана Кауфман та Ірина Онопенко.

Також зірки музичної естради, учасники Євробачення, Голосу країни, X-Фактору, об’єдналися до дня Всесвітнього прибирання й злилися в один голос – голос World CleanUp Day в Україні. Сингл «Збережи мене», автором якого є Паша Меншнс, пролунав з різних куточків країни в підтримку акції дня Всесвітнього прибирання. Це заклик до усіх бути людьми, жити з любов’ю у серці до оточеня та навколишнього середовища!

Голоси: MENTIONS, INGRET, ILCHY, JULINOZA, ZELENOOKA, KULSHENKA, KLER, ROMANCE, MARLEN, DJ CRYSTAL GIRL, KATE, GannaBaby, Alice Change, Катя Гапочка, Саша Біляк (Mountain Breeze), Vlad Veleev (Refinders), Віталій Калініченко (Веремій), Валентин Мушинський (One Light Inside), Ольга Швед (Голос Душі), Олександр Дученко (AlexDone).

За підсумками акції, кількість згадок у ЗМІ за серпень-вересень 2020 року склала – 454.

Із них: Інтернет-видання – 332, соцмережі – 56, телебачення: 52, друковані медіа: 5, радіо: 9. Найактивнішими були медіа у Львівській, Чернігівській, Київській, Миколаївській та Запорізькій та Одеській областях. Серед активних медіа – Укрінформ, Суспільне, ОКІА «Новини Полтавщини», Телекомпанія «Март», Інше TV, Zaxid.net.

Топ-видання, які висвітлювали акцію: Укрінформ, 112 Україна, 1+1 (ТСН), 5 канал, Інтер, Суспільне,ICTV (Факти), Громадське радіо, Вечірній Київ, Газета «День», Gazeta.ua, Телеканал «Київ», Телеканал «Дом», 24 канал, УНІАН, 4 канал.В облік не увійшли web-сторінки ОДА, громадських організацій, шкіл та офіційні сторінки компаній та організацій, моніторинг продовжується.

Організатор акції – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного комітету телебачення та радіомовлення, Державного агентства водних ресурсів України, Національного еколого-натуралістичного центру, Укрзалізниці, Міжнародного молодіжного руху School Recycling World, Всеукраїнського молодіжного центру, Національної молодіжної ради України, Інформаційного агентства «112-Україна», експертів чистоти ТОВ «ЧЕЛА Україна», офіційного перевізника компанії Opti, компанії PepsiCo Україна, компанії B2B2C Digital, компанії Lactalis Ukraine, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа.

Запис прес-конференції: https://www.youtube.com/watch?v=b1UR-g1CzQY&feature=emb_title&ab_channel=%D0%A3%D0%BA%D1%80%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC.

Деталі на сайті  www.letsdoitukraine.org та в соціальних мережах  https://www.facebook.com/letsdoitukraineeco, https://www.instagram.com/letsdoitukraine.

Контакти пресслужби «Let’s do it Ukraine»: ldupresscenter@gmail.com, тел. 0979289870; 0930307303.

 

Інформаційна довідка:

«Let’s Do It Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 5-ти років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: «Зробимо Україну чистою разом», «Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 20 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. 

У Всесвітньому дні прибирання беруть участь громадяни України, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, зірки та лідери громадської думки. У 2015 р. до акції долучилося понад 500 000 учасників у 24 областях на 2832 локаціях. У 2017 році ГО “Let’s do it Ukraine” об’єднали понад 1 100 000 учасників та 4760 локацій по всій території країни. У 2018 році до прибирання в Україні долучилася Президент Естонії – Керсти Кальюлайд.

Міжнародна громадська організація «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища. У 2018 році організацію «Let’s Do It World» нагороджено премією Громадянина Європи від Європейського парламенту.