У Києві запустили Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!»

У Києві на пляжі Венеція відбулася офіційна презентація довготривалого Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», спрямованого на формування культури чистоти, правильного поводження з відходами на пляжах та дбайливого ставлення до довкілля. Вперше в Україні презентація пройшла на пляжі, який уже має екологічний сертифікат – блакитний прапор – що дозволило показати взірцевий приклад для всіх регіонів країни. […]

У Києві на пляжі Венеція відбулася офіційна презентація довготривалого Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», спрямованого на формування культури чистоти, правильного поводження з відходами на пляжах та дбайливого ставлення до довкілля. Вперше в Україні презентація пройшла на пляжі, який уже має екологічний сертифікат – блакитний прапор – що дозволило показати взірцевий приклад для всіх регіонів країни.

Під час заходу присутні мали змогу долучитися до екоекспедиції з моніторингом для визначення якісного та кількісного складу пляжного сміття, джерел та причин його надходження. Для цього патрульні проаналізували зібрані відходи та їх найдрібніші частинки на визначених ділянках пляжу. 

Завдяки соціологічному дослідженню визначали рівень поінформованості населення про екологічні проблеми, ставлення до екологічної активності в регіоні. Зібрана інформація дозволить зрозуміти, які кроки необхідно здійснити для формування культури чистоти та розвитку пляжної інфраструктури.

«Сьогодні ми запустили Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!» та провели перші активності довготривалої ініціативи. Під час моніторингу патрульні дослідили пляж та встановили, що переважним типом сміття є сигаретні недопалки, шуршики та пляшки (пластикові та скляні) навіть на найчистішому пляжі, що вже має екологічний сертифікат. Загальний результат залежить від кожного. Формуймо культуру чистоти та правильного поводження з відходами разом!», – коментує Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Євген Бондаренко, Марина Попатенко, Наталка Карпа, Юлія Мархель

У межах заходу провели невеликі толоки. До них долучитися як екопатрульні, так і відпочивальники. Зібрані відходи розподіляли по фракціях на сортувальних станціях. Організатори заходу розповіли про важливість сортування та нагадали за нову платформу для комфортного сортування – Національну мапу пунктів приймання вторсировини, яка доступна за посиланням recyclingpoints.org. Щоб донести інформацію про сортування та відповідальне споживання для найменших учасників, команда Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» підготували екологічні ігри.

Заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко прокоментувала: «Насамперед Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!» про відповідальність і відповідальне ставлення. Закликаю кожного ставати активним учасником змін у своїх громадах, ініціювати та долучатись до реалізації програм і заходів. Значні можливості відкриває волонтерська діяльність, що дає змогу випробувати себе, підвищити рівень компетентностей, опанувати нові знання, розвинути наявні уміння та навички».

Присутні також побачили в роботі спеціалізовану техніку КП «Плесо» з очищення піску, а Марії Мельник, ведучій телеканалу «Україна» вдалося навіть керувати нею.

Захід відвідали представники міністерств, медіа, бізнесу, лідери думок, блогери, тіктокери, теле- та радіоведучі. 

Заслужена артистка України, співачка, продюсерка Наталка Карпа зауважила: «Кожна людина прагне для себе, для своїх рідних та оточення кращого. Є видимі проблеми, а є проблеми, які накопичуючись створюють загальну загрозу. «Let’s do it Ukraine» – той рух, який дивиться вперед. Самі тенденції, які відбуваються у світі, вказують, що багато людей з інших країн сповідують ті ж речі, що й Всеукраїнський молодіжний рух: ті ж чисті пляжі, сортування сміття, уникнення пластику, турботу про екологію. Щаслива, що українці нарешті розподіляють ті ж екологічні цінності»

Проєкт відбувається за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного водного агентства України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, Всеукраїнського молодіжного центру, Національної молодіжної ради України, Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», Компанії Чела Україна, мобільного додатку EcoHike, міжнародного фонду PepsiCo Foundation, ряду громадських організацій, генерального партнера проєкту компанії – PepsiCo Україна. У Києві захід відбувся за підтримки Київської міської державної адміністрації, Управління екології та природних ресурсів КМДА, КП «Плесо».

Офіційна презентація стала частиною запуску проєкту по всій України на три роки, який спрямований на вирішення проблеми забруднення пляжів, поширення ідеї свідомого використання земних ресурсів. Відходи стають причиною погіршення якості питної води, потрапляння мікрочастинок сміття в організм, загибелі тварин та травматизації гостей пляжу. Протягом 2021-2023 років організатори допомагатимуть уникати накопичення сміття на пляжах, об’єднувати зусилля громади та місцевих муніципалітетів, налагоджувати співпрацю, організовувати локальні толоки пляжів, сортувати знайдену вторинну сировину й здавати її на перероблення. 

Уже в цю суботу 19 червня запустять першу всеукраїнську екоекспедицію з моніторинговими дослідженнями пляжного сміття, соціологічними опитуваннями серед відпочивальників, толокою з сортуванням та подальшою здачею вторинної сировини на перероблення. У програмі плануються також інформаційно-просвітницькі заходи. У межах заходу буде залучено понад 300 екопатрульних волонтерів Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» з 12 областей, які на 12 стратегічних пляжах проведуть екоекспедиції та на 17 пляжах країни організують толоки в підтримку проєкту.

Юлія Мархель, Натала Лайм, Уляна Єгорова

Попереду планується багато екологічних активностей: інформаційно-просвітницькі кампанії, робочі групи експертів, івенти, фестивалі, тренінги, табори, форуми, літні кінотеатри, формування екопатрульних бригад. Слідкуйте за новинами на сайті www.letsdoitukraine.org та в соціальних мережах facebook.com/letsdoitukraineeco, instagram.com/letsdoitukraine, #чистіпляжіразом #letsdoitukraine.

Сьогодні саме час кинути виклик усім перепонам до екологічного майбутнього. Зміни починаються з кожного! Долучайтеся до Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», мотивуйте, рухайте свою родину та оточення до перспективи чистих вод і берегів.

Зробимо пляжі України чистими разом!

 

Деталі за телефоном 097  928 98 70 – Анна Ваглай, менеджер зовнішніх комунікацій.