В Одесі запустили довготривалий Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!»

В Одесі запустили довготривалий Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!», покликаний сформувати національну культуру чистоти та правильного поводження з відходами серед відпочивальників, вивести пляжі України на рівень відповідний світовим екологічним стандартам. Організатори підготували насичену програму, під час якої учасники вирушили в екоекспедицію разом з експертами Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» та стали свідками дослідження […]

В Одесі запустили довготривалий Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!», покликаний сформувати національну культуру чистоти та правильного поводження з відходами серед відпочивальників, вивести пляжі України на рівень відповідний світовим екологічним стандартам.

Організатори підготували насичену програму, під час якої учасники вирушили в екоекспедицію разом з експертами Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» та стали свідками дослідження екологічного стану пляжу. Команда презентувала 10 стратегічних пляжів України, де будуть проходити соціальні заходи від команд екопатрульних та екоекспедиції протягом трьох років проєкту.

«Сьогодні ми запустили довготривалий Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!» і закликаємо кожного ставати частиною руху. Його особливістю стала комплексна трирічна програма, розроблена експертами. Вона містить різноманітні екологічні активності та окремі інформаційні кампанії, які дозволять зробити населення більш обізнаним з проблемою та шляхами її вирішення. Проведені тестові дослідження дозволили знайти шляхи для вдосконалення методик дослідження та реалізації стратегій. Екопатрульні  вже розпочали роботу. Попереду планується багато екологічних активностей: інформаційно-просвітницькі кампанії, робочі групи експертів, івенти, фестивалі, тренінги, табори, форуми, літні кінотеатри, формування екопатрульних бригад. Долучайтеся до ініціативи й змінюйте майбутнє тут і зараз», – коментує Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Під час моніторингу визначили якісний та кількісний склад пляжного сміття, джерела його надходження. Екопатрульні уважно збирали сміття, вишукуючи найдрібніші частинки.  Вони зібрали різне полімерне сміття, залишки бетонних та дерев’яних конструкцій. Лідером з кількості знайдених одиниць були фільтри та сигаретні недопалки.

  

До толоки долучилися дорослі та юні активісти. Молодь влаштовувала змагання по кількості зібраного сміття. Лідирували ті патрульні, які не просто шукали сміття, а підходили до відпочивальників, пропонували здати та відсортувати залишки після перекусів, розповідаючи про важливість тримати чистоту на пляжі.

Присутні мали змогу також прослухати екологічні майстер-класи, на яких вчили розподіляти вторсировину на фракції, давали інструкції щодо життя Zero Waste та розповіли про новий проєкт організації – Національну мапу пунктів прийому вторсировини, яка доступна за посиланням recyclingpoints.org.

Щоб донести інформацію про сортування та відповідальне споживання для найменших учасників, команда Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» підготували екологічні ігри.

Офіційна презентація стала стартовою точкою відліку для запуску проєкту по всій України. Вслід за Одесою, естафету приймуть 12 червня Миколаїв, 17 червня – Київ, Ужгород, Маріуполь, Черкаси, Дніпро, Суми, Полтава, Мукачево, село Тур’я Бистра (Закарпатська область), Ладижин (Вінницька область) та інші міста й регіони.

Перша екоекспедиція стартує 19 червня на всіх стратегічних пляжах, також активісти з різних регіонів України приєднаються до проєкту та проведуть толоки на пляжах.

У межах проєкту «Чисті пляжі разом!» протягом трьох років організатори допомагатимуть уникати накопичення сміття на пляжах, об’єднувати зусилля громади та місцевих муніципалітетів, налагоджувати співпрацю, організовувати локальні толоки пляжів, сортувати знайдену вторинну сировину й здавати її на перероблення, користуватися багаторазовим пакуванням. Програма сформована таким чином, що кожен рівноцінно зможе стати двигуном змін на краще, незалежно від того, відпочиватиме на морі, озері чи біля річок.

Керівник відділу продажів PepsiCo Україна м. Одеса Василь Стефанюк коментує: «Як компанія-лідер з виробництва готових до вживання продуктів харчування та напоїв ми дбаємо не тільки про якість та безпеку наших продуктів, а і про те, щоб мінімізувати вплив на екологію по всьому ланцюжку її створення. Відображенням ідей та прагнень нашої компанії є Всеукраїнський проєкт “Чисті пляжі разом!”. Як батько, хотів би сказати, що мені не байдуже, в якому світі буде жити моя дитина, і  можу вас запевнити, що ми, з моєю родиною, і з нашою командою співробітників компанії залюбки долучимося до волонтерських акцій проєкту. Я впевнений, що всім нам боляче бачити стихійні звалища, що зустрічаються на берегах річок і морів, використані маски, порожні пляшки, які можна переробити. Ми, як компанія, вже багато робимо і будемо продовжувати робити для того, щоб покращити ситуацію. І ми запрошуємо всіх вас доєднатись! Саме зараз ми будуємо екологічний фундамент тієї країни, в якій ми всі бажаємо жити».

Організатор проєкту – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine». Проєкт відбувається за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного водного агентства України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, міжнародного фонду PepsiCo Foundation, ряду громадських організацій, генерального партнера проєкту компанії – PepsiCo Україна. В Одесі проєкт відбувся за підтримки комунікаційної агенції GN Consulting.

Слідкуйте за новинами на сайті www.letsdoitukraine.org  та в соціальних мережах facebook.com/letsdoitukraineeco, instagram.com/letsdoitukraine, #чистіпляжіразом #побачивприбери #ясортую #letsdoitukraine.

Зміни починаються з кожного! Організатори проєкту закликають долучатися до ініціативи, мотивувати й рухати свою родину та оточення до перспективи чистих вод та берегів вже сьогодні.

Зробимо пляжі України чистими разом!

Деталі за телефоном 0979289870, Анна, керівник зовнішніх комунікацій.