В Ужгороді презентували Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!»

25 червня в Ужгороді на набережній Незалежності відбулася офіційна презентація Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», що покликаний сформувати культуру чистоти, правильного поводження з відходами на пляжах та в зонах відпочинку.  Під час заходу присутні мали змогу долучитися до екоекспедиції з моніторингом для визначення якісного та кількісного складу пляжного сміття, джерел та причин його надходження. Для […]

25 червня в Ужгороді на набережній Незалежності відбулася офіційна презентація Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», що покликаний сформувати культуру чистоти, правильного поводження з відходами на пляжах та в зонах відпочинку. 

Під час заходу присутні мали змогу долучитися до екоекспедиції з моніторингом для визначення якісного та кількісного складу пляжного сміття, джерел та причин його надходження. Для цього патрульні проаналізували зібрані відходи та їх найдрібніші частинки на визначених ділянках пляжу. Завдяки соціологічному дослідженню визначали рівень поінформованості населення про екологічні проблеми, ставлення до екологічної активності в регіоні. Зібрана інформація дозволить зрозуміти, які кроки необхідно здійснити для формування культури чистоти та розвитку пляжної інфраструктури.

«Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!» триватиме три роки. За цей час 300 екопатрульних будуть працювати на 12 стратегічних пляжах країни в тому числі і на Закарпатті. Після проведених досліджень ми презентуємо дорожню мапу, завдяки якій кожна громада зможе за короткий проміжок часу запровадити якісні еко зміни. Проект йтиме нонстопом – влітку та взимку. Попереду плануються експедиції, моніторингові дослідження пляжного сміття, соціологічні дослідження, толоки з сортуванням, інформаційно-просвітницькі заходи, робочі групи експертів, фестивалі, тренінги, табори, літні кінотеатри, формування екопатрульних бригад. Долучайтеся до руху вже зараз та формуйте культуру чистоти разом з нами!» – коментує Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

У межах заходу провели невеликі толоки. До них долучилися як екопатрульні, так і відпочивальники. Зібрані відходи розподіляли по фракціях на сортувальних станціях. Організатори заходу розповіли про важливість сортування та нагадали за нову платформу – Національну мапу пунктів приймання вторсировини, яка доступна за посиланням recyclingpoints.org. Щоб донести інформацію про сортування та відповідальне споживання для найменших учасників, команда Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» підготувала екологічні ігри.

«Успішні й ефективні проєкти – ті, де молодь має здатність генерувати ідеї, долучатися до процесів. Такі проєкти роблять нашу громаду кращою. «Чисті пляжі разом!» не скільки про прибирання, стільки про культуру поводження зі сміттям. Хочеться подякувати організаторам за ініціативу. Адміністрація надалі планує сприяти в реалізації проєкту», – прокоментував у своєму вступному слові Заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ігор Шинкарюк. 

Юлія Мархель та Ігор Шинкарюк

Під час події презентували й інші екоактивності проєкту: майстер-класи з сортування та виготовлення екопаперу, сортувальні майданчики, хімічне шоу, дитячу програму з аніматорами, екоквест, Всесвітній день прибирання.

«Поводження з побутовими відходами – проблема гостра не тільки на Закарпатті, але і по всій Україні. Прямо зараз ви можете побачити рештки пластмаси в річці Уж, які свідчать про низький рівень культури чистоти. Її повинні прищеплювати наші дошкільні навчальні заклади, наші школи. Це розуміння повинно бути закладеним на підсвідомості. Дякую організаторам, що привертають увагу до проблеми, показують шляхи її вирішення. Я переконаний, що з такою молоддю, яка сьогодні присутня, у нас все буде добре», – прокоментував Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

 

Організатор – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine». Проєкт відбувається за підтримки Закарпатської обласної державної адміністрації, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного водного агентства України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, Всеукраїнського молодіжного центру, Національної молодіжної ради України, Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World», Компанії Чела Україна, мобільного додатку EcoHike, міжнародного фонду PepsiCo Foundation, ряду громадських організацій, генерального партнера проєкту компанії – PepsiCo Україна.

Презентація – частина запуску масштабного проєкту по всій Україні, що сприяє вирішенню проблеми забруднення сміттям пляжів. Протягом 2021-2023 років організатори допомагатимуть уникати накопичення сміття на пляжах та зонах відпочинку, об’єднувати зусилля громади та місцевих муніципалітетів, налагоджувати співпрацю. Програма сформована таким чином, що кожен рівноцінно зможе стати двигуном змін на краще, незалежно від того, відпочиватиме на морі, озері чи біля річок.

Сьогодні саме час кинути виклик усім перешкодам до екологічного майбутнього. Долучайтеся до Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», мотивуйте, рухайте свою родину та оточення до перспективи чистих вод і берегів. Зробимо пляжі України чистими разом!

Більше деталей на сайті letsdoitukraine.org.

 

Контакти: 097 92 89 870, Анна Ваглай, керівник зовнішніх комунікацій та за адресою ldupresscenter@gmail.com.