Активісти провели першу Всеукраїнську екоекспедицію «Чисті пляжі разом!»

В Україні запустили перші екологічні експедиції, під час яких активісти застосували міжнародний досвід дослідження стану забрудненості пляжів. Захід об’єднав понад 300 екопатрульних з 12 областей у межах Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!». Моніторингові дослідження пляжного сміття, соціологічні дослідження серед відпочивальників, толоки з сортуванням, інформаційно-просвітницькі заходи – лише за день учасникам вдалося реалізувати усі активності у […]

В Україні запустили перші екологічні експедиції, під час яких активісти застосували міжнародний досвід дослідження стану забрудненості пляжів. Захід об’єднав понад 300 екопатрульних з 12 областей у межах Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!».

Моніторингові дослідження пляжного сміття, соціологічні дослідження серед відпочивальників, толоки з сортуванням, інформаційно-просвітницькі заходи – лише за день учасникам вдалося реалізувати усі активності у межах першої Всеукраїнської екоекспедиції.

«Запуск довготривалого Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» ми розпочали саме з експедицій, аби визначити основні причини, джерела забрудненості пляжів та використати ці дані заради покращення ситуації. Екопатрульні пліч-о-пліч трудилися на 23 пляжах України, ретельно збирали всі дані, активно залучали присутніх. Отримані результати ми вже передали дослідникам, які зможуть опрацювати інформацію та надати рекомендації з подальшої роботи», – коментує Президент Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Сміття з екоекспедиції на Лівобережному пляжі м. Маріуполя

Всеукраїнський проєкт «Чисті пляжі разом!» спрямований на формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до довкілля, свідомого використання земних ресурсів, зменшення негативного впливу людини, спільного вирішення проблеми забруднення пляжів.

Активісти після спецпідготовки на обраних територіях провели моніторинг для визначення якісного та кількісного складу пляжного сміття, джерел його надходження. Для цього вони проаналізували зібрані відходи та їх найдрібніші частинки на визначених ділянках пляжу.

Перша екоекспедиція на пляжі «Ліщинка»

Вторинну сировину учасники відсортували по фракціях та здали на вторинне перероблення. Лідерами-забрудниками пляжів стали пластикові, скляні пляшки, недопалки, пакети, шуршики. Під час толоки натрапляли на незвичні знахідки: шматки старовинної амфори, взуття, пінопласт, памперси та рештки мертвих тварин (дельфін, осетри).

    

Пляж Кінбурнська Стрілка, Миколаїв. Фото Світлани Тарабан та Міли Юрченко

На цьому експедиції ще не закінчуються, зазначають організатори. Цього тижня вони відбудуться ще в трьох містах: Міський пляж у Полтаві, Центральний пляж у Балті, річка Лімниця, село Вістова в Івано-Франківській області.

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» закликає бути активними та долучатися до ініціатив проєкту. Попереду планується безліч екологічних активностей: експедиції, моніторингові та соціологічні дослідження, толоки з сортуванням, інформаційно-просвітницькі заходи, соціальна реклама, робочі групи експертів, івенти, фестивалі, тренінги, табори, форуми, літні кінотеатри, формування екопатрульних бригад. Протягом трьох років організатори допомагатимуть уникати накопичення сміття на пляжах, сортувати знайдену вторинну сировину й здавати її на перероблення, користуватися багаторазовим пакуванням. 

Слідкуйте за новинами на сайті www.letsdoitukraine.org  та в соціальних мережах facebook.com/letsdoitukraineeco, instagram.com/letsdoitukraine, #чистіпляжіразом #letsdoitukraine. 

Зміни починаються з кожного! Долучайтеся до ініціативи вже сьогодні. Зробимо пляжі України чистими разом!

Деталі за телефоном 097 92 89 870, Анна Ваглай, керівник зовнішніх комунікацій «Let’s do it Ukraine»