Друга Всеукраїнська екоекспедиція. Чим вона запам’яталася українцям

Друга хвиля екологічних експедицій пронеслася пляжами України. У межах заходу об’єктом для дослідження спеціально навчених екопатрульних разом з активною громадськістю стали пляжі у Київській, Полтавській, Миколаївській, Дніпропетровській, Закарпатській, Луганській, Донецькій, Черкаській областях. Одеська та Миколаївська екоекспедиції перенесені на 14 серпня у зв’язку з погодними умовами. Про те, чим запам’яталися експедиції та що планується далі читайте […]

Друга хвиля екологічних експедицій пронеслася пляжами України. У межах заходу об’єктом для дослідження спеціально навчених екопатрульних разом з активною громадськістю стали пляжі у Київській, Полтавській, Миколаївській, Дніпропетровській, Закарпатській, Луганській, Донецькій, Черкаській областях. Одеська та Миколаївська екоекспедиції перенесені на 14 серпня у зв’язку з погодними умовами. Про те, чим запам’яталися експедиції та що планується далі читайте в матеріалі.

Подія є частиною довготривалого Всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!», покликаного сформувати культуру чистоти та відповідального поводження з відходами на пляжах та в зонах відпочинку. До заходу долучились 300 екопатрульних волонтерів,  284 активних громадян та працівників компанії PepsiCo Україна, разом очистили 15 пляжів від сміття, зібрали 1453,3 кілограми сміття та 253 кілограми вторинної сировини відправили на переробку.

“Всеукраїнські експедиції запустив Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» з метою визначення джерел забруднення пляжів та пошуку ефективних рішень їх подолання. Програма складається з трьох частин: моніторинг, соціологічні дослідження та толока”, – говорить Президентка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель та додає: «Моніторинг допомагає визначити якісний та кількісний склад пляжного сміття, джерела його надходження. Для цього аналізують зібрану сировину та найдрібніші частинки. Толока дозволяє зібрати все сміття для аналізу, відсортувати та здати на вторинне перероблення. Соціологічне дослідження допомагає визначити рівень поінформованості населення про екологічні проблеми, ставлення до екологічної активності в регіоні. Ми проводимо його, аби зрозуміти, які кроки необхідно здійснити для формування культури чистоти та розвитку пляжної інфраструктури. Усі напрацювання ми передаємо залученим у проєкт науковцям для аналізу».

Під час толоки кожен учасник команди відповідав за певний тип вторинної сировини. Це дозволило зекономити час на окреме сортування та мало освітню задачу, адже учасники разом пригадували тип сміття та фракції. Серед знахідок переважали сигаретні недопалки та пляшки. Із незвичних речей – старі черевики, шини, мертві тварини, прикраси.

До акцій в Києві, Полтаві та Дніпрі долучилися працівники компанії PepsiCo. Толоки стали для них можливістю зробити позитивні кроки до покращення ситуації із забрудненням.

«Підхід PepsiCo – перемагати відповідально. Це стосується всього, з чим ми зіштовхуємося в процесі роботи: від виробництва продуктів харчування та напоїв, до збереження навколишнього середовища та допомоги громадам. У своєму ставленні до планети ми прагнемо протистояти змінам клімату та зменшити вуглецевий слід від господарської діяльності компанії. Наші екологічні ініціативи в Україні покликані не лише робити чистим довкілля, але й привертати увагу людей до екологічних проблем, формувати культуру поводження з відходами та навчати сортуванню», – прокоментував участь компанії генеральний директор PepsiCo Україна Олександр Кисельов.

На прибирання пляжів співробітники компанії приходили усією родиною. Батьки показували дітям гарний приклад та навчали ековідповідальній поведінці. За словами директора зі зв’язків з органами влади та громадськістю Сергія Макаренка, це була перша зустріч разом з моменту початку карантинних обмежень, хоча подібні акції для компанії явище досить часте.

«Мені дуже приємно, що екологічні ініціативи нашої компанії користуються також підтримкою співробітників. Наша велика вдячність Всеукраїнському молодіжному рухові «Let’s do it Ukraine», які стали партнерами акції «Чисті пляжі разом!». Раді, що вдалося отримати фінансування PepsiCo Foundation на цей важливий для нашої країни проєкт. Разом ми формуємо культуру поводження з відходами та закладаємо основи екологічного майбутнього в Україні. Адже жити в чистій країні – це нормально. І досвід інших європейських країн нам підказує, що вирішення проблеми звалищ та накопичення відходів у тому, аби сортувати та переробляти відходи», – коментує коментує Сергій Макаренко.

На пляжі Венеція в Києві екоекспедиція розпочалася зі жвавої руханки, до якої радо долучилися  дорослі разом з дітьми. Після цього відбулася толока за 4 напрямками. 

Діти допомагали батькам, прибирали самостійно та працювали в якості групи розвідки, нишпорячи серед закутків та вивідуючи брудні локації. За активність усі отримали подарунки від компанії PepsiCo, яка після експедиції влаштувала невеликий пікнік.

На цьому друга Всеукраїнська експедиція ще не завершилася. Шукайте контакти координаторів Миколаївської та Одеської областей, аби долучитися вже наступної суботи https://letsdoitukraine.org/2021/08/the-second-all-ukrainian-expedition/

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» закликає бути активними та долучатися до ініціатив проєкту. Попереду планується безліч екологічних активностей: експедиції, моніторингові та соціологічні дослідження, толоки з сортуванням, інформаційно-просвітницькі заходи, соціальна реклама, робочі групи експертів, івенти, фестивалі, тренінги, табори, форуми, літні кінотеатри, формування екопатрульних бригад. Протягом трьох років організатори допомагатимуть уникати накопичення сміття на пляжах, сортувати знайдену вторинну сировину й здавати її на перероблення, користуватися багаторазовим пакуванням.

Слідкуйте за новинами на сайті www.letsdoitukraine.org  та в соціальних мережах facebook.com/letsdoitukraineeco, instagram.com/letsdoitukraine, #чистіпляжіразом #letsdoitukraine.

Зміни починаються з кожного! Долучайтеся до ініціативи вже сьогодні. Зробимо пляжі України чистими разом!

Деталі за телефоном 097 92 89 870, Анна Ваглай, керівник зовнішніх комунікацій «Let’s do it Ukraine».