Всесвітній день прибирання. Україна вийшла на найбільшу екологічну подію року. Акцію офіційно продовжать до 26 вересня

18 вересня 2021 року Україна разом з мільйонами активістів 180 країн світу вийшла на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Українці з міст та містечок, сіл та селищ об’єдналися заради досягнення спільної мети – порятунку планети від сміття. Громадяни долучилися 18 вересня до Всесвітнього дня прибирання на рекомендованих, індивідуальних та центральних локаціях. Важливо! Центральні локації […]

18 вересня 2021 року Україна разом з мільйонами активістів 180 країн світу вийшла на Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day». Українці з міст та містечок, сіл та селищ об’єдналися заради досягнення спільної мети – порятунку планети від сміття.

Громадяни долучилися 18 вересня до Всесвітнього дня прибирання на рекомендованих, індивідуальних та центральних локаціях.

Важливо! Центральні локації в деяких регіонах перенесли свою роботу на інший день: м. Одеса – 19 вересня; м. Чернівці, м. Чернігів, м. Полтава, м. Суми, м. Ужгород, м. Миколаїв  – 25 вересня. Завершить акцію в Україні Вінницька область – 26 вересня. Слідкуйте за новинами на сайті letsdoitukraine.org.

Центральна локація Всесвітнього дня прибирання в місті Київ, у Гідропарку, стартувала акцію в усій Україні. 

Подія пройшла за участі Державного секретаря Кабінету Міністрів України Олександра Яреми, Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, першого заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Олексія Кулеби, Високоповажних Послів та представників посольств, лідерів думок, зірок.

Організатори закликають учасників, які ще планують долучатися, брати з собою засоби індивідуального захисту, рукавички, великі пакети для сміття, запрошувати родину та друзів. Формати прибирань різні:

  • Колективні прибирання з сім’єю, друзями чи колегами на одній з локацій. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа – достатньо велика для дотримання соціальної дистанції.
  • Індивідуальні прибирання вибраної забрудненої зони.
  • Цифрове очищення. Нову форму прибирання можна реалізувати в будь-якому зручному місці та в будь-який час. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів дозволить розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.
  • Картографування. Встановлюйте безкоштовний мобільний додаток «EcoHike» та відмічайте забруднені й очищенні території.

«Ми запустили кампанію «Побачив? Прибери!» відразу в усіх регіонах України. Понад 2 тисячі забруднених локацій очищують більше 170 000 учасників. Ми продовжуємо підрахунки результатів акції. Остаточні підсумки оголосимо 1 жовтня, тож закликємо координаторів і учасників занести свої результати до національної звітної онлайн форми за посиланням: https://forms.gle/C6ybxoMRsRogAvFd8. Настав час змін! Міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання покликана допомогти сформувати культуру чистоти та разом зменшувати негативний вплив на довкілля. Зробимо Україну чистою разом!», – закликає Президент Всеукраїнского молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель.

Після прибирання важливо донести зібране до найближчого сміттєвого бака. За можливості, відсортувати й здати в найближчий пункт прийому вторинної сировини.

Робіть фото, сторіси на локаціях до і після прибирання, відмічайте організаторів у соціальних мережах #побачивприбери #letsdoitukraine #worldcleanupday, щоб бути прикладом для інших. Надсилайте фото та відео з акції файлом у спеціальний телеграм чат https://t.me/Photo_Video_WCD2021.

Також існує Telegram-чат де національний організаційний комітет оперативно реагує на повідомлення https://t.me/LDUSupport. Обов’язково вказуйте область, назву населеного пункту, прізвище, ім’я та контактний телефон.

Організатор Всесвітнього дня прибирання в Україні – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства соціальної політики України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру, Всеукраїнського молодіжного центру, Обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації,  органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Спільно з Міжнародним рухом School Recycling World, Всеукраїнським молодіжним центром, Національною молодіжною радою України, Всеукраїнською асоціацією громад, громадськими організаціями, молодіжними рухами. Партнери акції: компанія PepsiCo Україна, корпорація «Біосфера», ТМ Braun, ЧЕЛА Україна, Лакталіс в Україні, логістичний партнер компанія «Нова пошта» та інші корпоративно соціально відповідальні бізнеси.

Нагадаємо, що Міжнародна акція Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» проходить щороку в третю суботу вересня одночасно в 180 країнах та об’єднує понад 50 млн учасників. Під час першого Всесвітнього дня прибирання в Україні активною учасницею стала Президентка Естонії. У 2017 році «Let’s do it Ukraine» об’єднали понад 1 100 000 учасників.  Минулого року 140 тис. учасників очистили понад 2138 локацій у 24 областях та 243 населених пунктах. Спільними зусиллями зібрано 764 тонни сміття. 

Зробимо Україну чистою разом!

Деталі за телефоном 095 86 33 988 – Анна Ваглай, керівник пресцентру Всесвітнього дня прибирання в Україні.

 

Інформаційна довідка:

«Let’s do it Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 6-ти років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: «Зробимо Україну чистою разом», «Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших. Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 20 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. 

У Всесвітньому дні прибирання беруть участь громадяни України, комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються до акції на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, зірки та лідери громадської думки. У 2015 р. до акції долучилося понад 500 000 учасників у 24 областях на 2832 локаціях. У 2017 році ГО «Let’s do it Ukraine» об’єднали понад 1 100 000 учасників та 4760 локацій по всій території країни. У 2018 році до прибирання в Україні долучилася Президентка Естонії.

Міжнародна громадська організація «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища. У 2018 році організацію «Let’s Do It World» нагороджено премією Громадянина Європи від Європейського парламенту.