До дня Землі відбудеться всеукраїнське цифрове прибирання. Учасником може стати кожен

Від початку війни кількість фейків, дезінформації та інформаційного сміття збільшилася в десятки разів. Настав час очистити світ від цифрового сміття разом! До дня Землі 22 квітня відбудеться всеукраїнське цифрове прибирання. Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” разом з тисячами учасників з усіх куточків України, закликає зробити кроки для подолання глобального виклику людства – цифрового […]

Від початку війни кількість фейків, дезінформації та інформаційного сміття збільшилася в десятки разів. Настав час очистити світ від цифрового сміття разом!

До дня Землі 22 квітня відбудеться всеукраїнське цифрове прибирання. Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” разом з тисячами учасників з усіх куточків України, закликає зробити кроки для подолання глобального виклику людства – цифрового сміття, учасником онлайн акції може стати кожен.

Робіть цифрове прибирання та реєструйте свій результат на сайті:
https://letsdoitukraine.org/digitalcleanup

Щороку Інтернет та його допоміжні системи виробляють 900 мільйонів тонн СО2. Це більше, ніж річний обсяг виробництва всієї Німеччини. Якщо процес не зупинити, через десятиліття мережа Інтернету споживатиме 20% загальної енергії у світі.

Неефективне використання ваших пристроїв, тривала робота збільшують навантаження на українські електростанції. Щоби уникнути цього, варто реорганізувати свій простір завдяки цифровому очищенню.

Цифрове сміття вміє ховатися подалі від людського ока: маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, незмістовні відео, хмарні сховища з невикористовуваними файлами – це все стає джерелом CO2. Cервери перетворюються на смітники. Зі збільшенням кількості користувачів, збільшується масив спожитої електроенергії.

Чому участь кожного важлива? 

  • Кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2. Під час відправлення мільярду спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів.
  • Вуглецевий слід в Інтернеті та системах, що підтримують його, становить близько 3,7% загальносвітових викидів парникових газів. Цей відсоток можна порівняти з впливом світової авіаційної галузі.
  • Щодня Google використовує 15 616 МВт-год енергії – це більше, ніж виробляє дамба Гувера, яка може забезпечити живлення 1 млн жителів на день.
  • За рахунок енергії, яку ви використовуєте для потокового відео (у середньому 2 години на день), ви можете проїхати до 3000 км за допомогою електричного скутера на рік.

“Цифрове прибирання –  щоденна екозвичка, яка заощадить використання електроенергії, зменшить викиди парникових газів та позитивно вплине на економічні вигоди кожної родини. Прибираючи регулярно цифрове сміття ви розвиваєте екологічну відповідальність,  чистоту життєвого та робочого онлайн простору, відповідальне та економне споживання земних ресурсів. Ми підготували коротку покрокову інструкцію”, – зазначила Юлія Мархель, лідерка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine».

Готові до серйозних змін та нових щоденних екозвичок? Беремо гаджети і до роботи. Позбудьтеся непотрібної інформації на смартфоні, ноутбуці, планшеті, електронній пошті, флешках та накопичувачах.

Поділіться результатами вашого інформаційного очищення з родиною, друзями, колегами. Публікуйте успіхи в соціальних мережах із хештегами #digitalcleanup #цифровеприбирання #letsdoitukraine відмічайте нас в wwwfacebook.com/letsdoitukraineeco, www.instagram.com/letsdoitukraine.

Додаткові рекомендації: 

Цифрова та інформаційна безпека

  • Налаштуйте подвійну ідентифікацію. 
  • Видаліть зі своїх соціальних мереж записи, що мають неточності, неперевірену чи застарілу інформацію.
  • Почистьте власні пристрої від конфіденційної, секретної інформації, зокрема фото/відео, які можуть становити загрозу в разі викрадення даних. Яка це може бути інформація? Зафіксовані місця перебування військових ЗСУ чи переміщення техніки їх техніки.
  • Проведіть облік та оновіть паролі до ваших сторінок в соціальних мережах, електронних пошт. Видаліть паролі з нотатків, використовуйте асоціації для запам’ятовування. 
  • Видаліть додатки, які мають зв’язок з росією (від ігор на телефоні до додатків для спілкування), важливу інформацію з чатів. 

Екологічний інформаційний простір

  • Дізнавайтесь інформацію з офіційних ресурсів, економте свій час. Дотримуйтесь інформаційної гігієни. Читайте тільки перевірену інформацію: офіційні українські медіа, сторінки органів влади. Не довіряйте інформації з псевдоджерел, неперевірених спільнот у ваших додатках, а також інформацію, яку надсилають друзі в чат. Список перевірених ресурсів можна знайти тут. 
  • Допомагайте з розумом! Перевіряйте інформацію, людей, яким допомагаєте. Не поширюйте оголошення, прохання про допомогу людей, яких ви не знаєте особисто, адже їх можуть поширювати шахраї. 
  • Відпишіться від ресурсів, які давно не читаєте, та від сторінок блогерів, знаменитостей країни агресора.
  • Видаліть з закладок сайти агресора та сайти країн, які його підтримують. Окрім поширення дезінформації, російські сторінки та соцмережі монетизуються, так ваші перегляди приносять дохід росії та її армії.
  • Не витрачайте електроенергію, нерви на пусті онлайн дискусії та суперечки, люди не змінюються.
  • Подавайте скарги на сторінки, які поширюють дезінформацію, заклики до насилля, секретну інформацію.
  • Підтримуйте патріотичні сторінки, український бізнес, незалежні медіа, громадські та гуманітарні організації, які працюють у воєнних умовах.

Економно та відповідально

  • Вимкніть всі програми та функції, якими не користуєтесь, закрийте непотрібні вкладки особливо карти та блютуз.
  • Заощаджуйте  заряд батареї телефона – це екологічно правильно, і допоможе вам завжди бути на зв’язку.

Ментальне здоров’я

  • Зменшуйте час користування телефоном та комп’ютером. Знаходьте сили відключатися від потоку інформації, давайте своєму мозку та психіці відпочинок.
  • Читаючи новини, дотримуйтеся балансу. 
  • За можливості, гуляйте на свіжому повітрі, читайте книги, вивчайте вірші та переглядайте українські фільми, робіть руханки. 
  • Проведіть час з рідними та друзями, бережіть та підтримуйте один одного, дбайте про людей, тварин та довкілля. 

Організатори Всеукраїнський молодіжний рух Let’s do it Ukraine, Міжнародний молодіжний рух  School Recycling World за підтримки: Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства молоді та спорту України, Всеукраїнського молодіжного центру, Українського державного центра позашкільної освіти.

Перемагаймо екологічно!

Дізнавайтесь більше на сайті www.letsdoitukraine.org.