Свято для планети: екологічний Великдень

Христос Воскрес! Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» вітає всіх зі світлим святом Великодня. Бажаємо вам миру, затишку, любові. Під час святкування закликаємо вас не забувати про довкілля та поводити себе екосвідомо. Використовуйте екоторбинки. У довкіллі викинуті пластикові пакети зберігаються від 100 до 500 років. Відмовляйтеся від них, взявши до магазину багаторазові полотняні торбинки та мішечки. […]

Христос Воскрес! Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» вітає всіх зі світлим святом Великодня. Бажаємо вам миру, затишку, любові. Під час святкування закликаємо вас не забувати про довкілля та поводити себе екосвідомо.

Використовуйте екоторбинки. У довкіллі викинуті пластикові пакети зберігаються від 100 до 500 років. Відмовляйтеся від них, взявши до магазину багаторазові полотняні торбинки та мішечки. Вони економлять сировину та зменшують кількість відходів. Такий крок допоможе також вберегти життя тварин.

Використовуйте екологічні засоби для прибирання домівки. Мийні засоби, які швидко усувають усі забруднення, – шкідливі для здоров’я. Вони можуть спровокувати алергії, проблеми із шкірою чи шлунково-кишковим трактом. Аби вберегти себе, використовуйте спирт, оцет, соду, гірчичний порошок, господарське мило та воду. До прикладу, вікна можна помити за допомогою води та нашатирного спирту. Для цього потрібно змішати ці два компоненти у пропорції 1:10, а після їхнього застосування протерти вікна газетою чи ганчіркою.

Декоруємо екологічно. Крашанки та писанки – головний атрибут Великодня. Проте, найпопулярніші елементи декору, як-от наліпки та пластикові обгортки, не перероблюються і до тисячі років будуть лежати на сміттєзвалищі, іноді ще й з образами Святих. Рекомендуємо уникати їх під час прикрашання. Також не використовуйте штучних барвників, адже не тільки шкарлупа буде кольоровою, але й білок теж. Натомість радимо застосовувати лише природні барвники.

Смакуємо без відходів. Великодні дні – свято для ласунів. Після них залишається багато шелестунів від шоколадок, цукерок чи інших смаколиків. Чим замінити солодощі? Вживайте сухофрукти, різні горішки, фруктові пюре, пастилу, джем, мед, крем-мед, мармелад, домашнє печиво. Або ж ви можете самостійно приготувати страви без цукру, які будуть корисними. Для зберігання використовуйте паперові обгортки.

«Ні» пластиковим квітам. Обирайте живі квіти під час поминальних днів. Штучні пластикові квіти роками лежать на сміттєзвалищах. Під час спалювання в атмосферу викидаються канцерогени, які потрапляють у дихальні шляхи.

Зробіть Великдень святом не тільки для вас, але й для Землі. Будьте екологічно свідомими. Не забувайте ділитися вашими результатами в соціальних мережах, відмітивши #letsdoitukraine та #ековеликдень. Масштабні проблеми не вирішуються наодинці – все починається з одного прикладу. Його можете подати саме ви.

Більше на сайті letsdoitukraine.org.