Екологічні поминальні дні. Вшануйте рідних без шкоди

Вшанування померлих під час поминальних днів може бути досить неекологічним. Пластикові квіти, залишки страв, посуд, шелестуни з-під цукерок залишаються на десятки років, забруднюють довкілля та змінюють енергетику місця.  Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” закликає вас до свідомої поведінки на кладовищі та в інших місцях поховання. Позбуваємося шелестунів. Чи не кожному знайома ситуація, коли […]

Вшанування померлих під час поминальних днів може бути досить неекологічним. Пластикові квіти, залишки страв, посуд, шелестуни з-під цукерок залишаються на десятки років, забруднюють довкілля та змінюють енергетику місця. 

Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” закликає вас до свідомої поведінки на кладовищі та в інших місцях поховання.

Позбуваємося шелестунів. Чи не кожному знайома ситуація, коли після святкування залишається безліч мерехтливих обгорток, що потім блукають вулицями, становлячи загрозу природі. Можна розпакувати солодощі та скласти їх без обгортки в тканинні мішечки чи багаторазовий посуд. Для ласунів є також чудові альтернативи шоколаду: сухофрукти, горіхи, цукати, мед, варення, домашній мармелад або домашній гематоген чи цукерки в паперовій обгортці. Гарним варіантом є приготування домашнього печива. Часто його вирізають у цікавій формі: кролики, морква, кошики. Ви можете навіть створити цілу великодню композицію, а потім, за бажанням, пофарбувати її натуральними барвниками та інгредієнтами. Особливо уникайте пакування солодощів в одноразові поліетиленові пакети під час поминальних днів, як і шелестуни з під цукерок, вони шкодять довкіллю.

Штучні квіти. Вони можуть навіть не потрапляти на сміттєзвалища, а розноситися вітрами полями України. Під час їх спалення відбувається великий викид канцерогенів в атмосферу, якими ми дихаємо. Крім того, пластик, особливо просочений парафіном, розкладається сотні років. Краще обрати живі квіти та гілочки.

Пластиковий одноразовий посуд. Робіть вибір на користь екологічних альтернатив – картонного, біорозкладного посуду. А ще краще взяти з собою багаторазовий або ж віддати перевагу стравам та продуктам, які можна їсти руками. Замість пластикових стаканчиків варто використовувати кухлі, термоси, стакани чи чашки. Напої купуйте в скляних пляшках. Беріть з собою натуральні та багаторазові скатертини, серветки та торбинки.

Не забуваємо після застілля прибрати за собою місце, скласти сміття та залишки їжі в заздалегідь підготовлений пакет і віднести це в спеціально призначене для зберігання відходів місце. 

Цього року вшанувати померлих безпечніше вдома: зі свічкою та молитвою. У Державній службі з надзвичайних ситуацій закликають цьогоріч утриматися від походів на кладовища під час поминальних днів. Ворог продовжує нещадно обстрілювати українську територію, у багатьох місцях вже зробивши її надто небезпечною. Навіть деокуповані території всіяні десятками тисяч вибухонебезпечних предметів, які потребують знищення. Зафіксовано також чимало фактів потрапляння боєприпасів на кладовища.

Будьте обережними, відповідальними та екологічними. Нехай небо буде мирним, а Україна чистою!