Українське мистецтво в Італії. Відбулася благодійна виставка «Ukraine Art Against Violence»

Потужні заклики, біль через естетику та сльози від проникливих історій сучасних Українських реалій з війни – саме такою постала благодійна ініціатива «Ukraine Art Against Violence» яка відбулась 10 квітня 2022 року в м. Рим (Італія) та викликала значний інтерес громадськості, поєднавши мистецтво, культуру, солідарність. В рамках заходу відбулась експертна зустріч з панельними дискусіями та виставка […]

Потужні заклики, біль через естетику та сльози від проникливих історій сучасних Українських реалій з війни – саме такою постала благодійна ініціатива «Ukraine Art Against Violence» яка відбулась 10 квітня 2022 року в м. Рим (Італія) та викликала значний інтерес громадськості, поєднавши мистецтво, культуру, солідарність.

В рамках заходу відбулась експертна зустріч з панельними дискусіями та виставка робіт сучасного мистецтва українських художників та скульпторів проведена для збору коштів українцям, які постраждали від вторгнення Росії. Роботи представили: Ольга Рондяк, Ірина Акімова, Ірина Онопенко, Анна Манако, Уляна Федоряченко, Марина Малик, Ксенія Дацюк, Антон Тарасюк, Галина Ерко, Микола Гончаров, Євген Клименко, Євген Судін, Юлія Мархель. У межах заходу також представлений проєкт «Українське мистецтво проти насильства» – що керується Джорджіо Грассо, мистецтвознавцем та істориком Елеонори Гримальді, культурного оператора та політичного діяча. 

Мистецтво має велику соціальну силу, що й доводить подія. На виставці демонстрували картини, скульптури, графічні плакати, які ілюструють події трагічних днів. Експозиції ініціювали обмін думками та історіями усіх присутніх. Творчість не зупиняється, не покладає надій і у важкі хвилини хоче бути опорою населення. Багато робіт, врятованих від війни, правдиві свідчення з рук українських митців, створених після початку вторгнення. Частина картин створювалася в бомбардувальних бункерах, тому містить одні з найглибших почуттів. 

Захід відбувся за учасі асоціацій, журналістів, політиків, численних важливих діячів римського культурного світу, художників та містян. 

Серед експертів та поважних гостей заходу були: пані Світлана Шарапа Дзадзо, дружина посла Італії в Україні П’єра Франческо Дзадзо, Андреа Касу – заступник і секретар PD Риму, Елеонора Грімальді – кураторка й політична активістка, Массіміліано Умберті – президент IV муніципалітету Риму,  Брандо Боніфей – депутат Європарламенту Джулія Ольга Фасолі – аспірант з германо-славістики. Анна Манако – арт-директор VITAUKR Клаудіо Манчіні – заступник генерального директора Юлія Мархель – президент асоціації Let’s Do Ukraine Крістофоро Спінелла – журналіст, Брандо Беніфеї – PD євро депутат,  Джулія Ольга Фазолі – Дотторанда у студії германіки та слави,  Анна Манако – Арт-директор ВІТАУКР,  Клаудіо Манчіні – Депутат PD, Юлія Мархель – Президентка Всеукраїнського молодіжного руху Let’s Do Ukraine,  Крістофоро Спінелла – журналіст Ansa (у прямому ефірі з України), Сабріна Альфонсі – радник з навколишнього середовища, колишній президент муніципалітету, Валерія Бальйо – керівник групи pd, Мікела Чіккуллі – президент комісії з рівних можливостей, Андреа Катізоне – юрист.

Модератором експертних панельних дискусій був Анджело Поллачі – президент DemoLAB.

Особливу увагу отримав емоційний виступ Юлії Мархель, лідерки Всеукраїнського молодіжного руху Let’s Do It Ukraine, яка розповіла нам про роботу волонтерів у часи війни, щоденне ризикування життям та жертви на якій йдуть активісти задля порятунку мирних жителів. Організація молодими волонтерами складів, хабів міжнародного гуманітарного проєкту Let’s do it Ukraine SOS, логістики 20-тонних вантажівок гуманітарної допомоги з Італії та інших європейських країн, за підтримки асоціацій, фондів, подальше надання допомоги постраждалим, тимчасово переміщеним громадянам у 18 областях України. За перший місяці війни волонтерам проєкту вдалось надати допомогу у шелтери, сховища, лікарні та адресно родинам.  Понад 350 000 осіб отримали їжу, засоби гігієни, медицину, дитяче харчування, одяг та інші ресурси які були наявні. 

Друга частина заходу відбулась під слоганом «Міста жінок» враховувала гендерний аспект усієї державної політики міста, щоб зробити Рим більш придатним для життя. Відбулась панельна дискусія в якій взяли участь керівник соціального відділу мерії Риму, члени міської ради, асоціації.

«Ми проти війни. Ми, як волонтери організації проти насилля, не змогли стояти осторонь перед обличчям такої великої трагедії. Ми тут, щоб допомогти людям цієї України. Я дякую партнерам DemoLAB та учасникам заходу за чуйність та відданість», – сказала Наталія Сясіна, координаторка проєктів Let’s Do It Italy,  Vitaukr, обсерваторії United for Unire проти насильства.

Організатори: проєкт VITAUKR, Let’s Do It Italy, Let’s Do It Ukraine у ​​співпраці з: DemoLAB.

Проєкту буде тривати до 2023 року, планується серія заходів в Різних містах Італії та інших Європейських країн. 

Більше дізнавайтесь в новинах на сайті www.letsdoitukaine.org