Навчання і працевлаштування в Австрії, ековідповідальність європейців

Робота за кордоном – можливість не лише заробити кошти, а й здобути нові навички та екознання. Школа гостинного сервісу HoReCa School разом з австрійськими колегами дають можливість працювати українцям в Австрійських Альпах, а саме в регіоні Форарльберг. Вони створили програму для наших людей, яка передбачає 4 тижні  навчання в гірськолижному містечку Штубен з гарантованим працевлаштуванням. […]

Робота за кордоном можливість не лише заробити кошти, а й здобути нові навички та екознання. Школа гостинного сервісу HoReCa School разом з австрійськими колегами дають можливість працювати українцям в Австрійських Альпах, а саме в регіоні Форарльберг. Вони створили програму для наших людей, яка передбачає 4 тижні  навчання в гірськолижному містечку Штубен з гарантованим працевлаштуванням. Перед його початком українці отримують блу кард – це картка, яка дає можливість жити та працювати в Австрії до березня 2023 року. Студенти навчаються на базовому курсі за такими спеціальностям: офіціанти\бармени, покоївки та кухарі. Також обов’язковим є вивчення німецької та англійської мов, тому викладачі роблять на цьому акцент під час занять. Під час закінчення навчання, вони оцінюють їх навички та розподіляють в готелі,  враховуючи всі побажання українців. Випускники програми отримують диплом європейського зразка, а також безцінний досвід роботи в Австрії в сфері гостинності.

Координатор Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine у Львівській області – Політицька Катерина поспілкувалась з учасниками програми і тепер може поділитись цим з вами.

“Наших людей тут повністю забезпечують проїздом, проживанням і харчуванням. Також на їх навчання Уряд Австрії виділяє по 5000 євро на людину, щоб вони змогли отримати дійсно потужні знання та практику. Проїзд для українців тут теж безплатний, за умови придбання проїзного за 18 євро. Після закінчення робочого сезону, організатори програми обіцяють підвищення кваліфікації для охочих та продовження роботи вже по професіях самих українців. І це дуже крута можливість отримати новий досвід, заробити гроші та привезти всі отримані знання для розбудови країни та відновлення економіки.” зазначає Катерина.

Щодо екології, то тут зовсім інша історія. Ми поспілкувались з Юлею, яка приїхала сюди працювати кухарем і вона розповіла багато цікавого.

 

“В Австрії все дуже відрізняється від нас. Маю надію, що скоро в Україні зі сортуванням сміття буде так само. Наприклад, я була на кухні, де люди тільки до цього звикають, а тут практикують це багато років. Ми не раз особисто йшли перебирати сміття, тому що не туди, куди треба викинути відходи це була наша помилка і правильно, що є мотивації її виправляти. Тут великі штрафи за неправильне сортування і люди самі розуміють, що таке екологія. В Україні ще треба трохи до того дійти, але я вірю, що в нас буде так само як тут. Навіть коли я думала, що коли ти в запарі і важко сортувати одночасно з приготуванням їжі була не права, цьому швидко можна навчитися. За місяць я вже звикла, що скло до скла, пластик до пластику, харчові відходи до харчових відходів і це нормально та до всього можна привчити себе.”

Тож українці, які приїжджають в Європу, окрім того, що опановують нову професію, ще й здобувають корисні навички в побуті, бо Австрія дуже екологічна країна і всі вміння, які вони отримують привезуть в нашу країну. 

 

Також учасники програми кажуть, що поки вони в Європі навчаються та подорожують, то ще ні разу не бачили, ні пластику, ні поліетиленових пакетів у закладах та в особистому користуванні. Українці зазначають, що пластику не бачили навіть в магазинах. 

Сервірування столів відбувається виключно з паперових серветок багаторазового використання, прибори лише столові, а навіть якщо є пластик він одразу прямує на перероблення. 

 

Тож можливість від HoReCa School це не тільки про  роботу в Австрії, вивчення німецької мови, отримання нової професії це ще й про екологічність та екосвідомість, яка теж наближає нас на крок до вступу в Європейський Союз та до нашої спільної перемоги.

 

Всі деталі щодо програми можна дізнатись на офіційному сайті https://horecaschool.com.ua/ 

Більше про екосвідомість та соціальні активності в Україні на сайтах: https://schoolrecyclingworld.org/https://letsdoitukraine.org/, https://recyclingpoints.org/.