Екологічні реформи 2022: що зміниться?

20 червня 2022 Верховна Рада України в другому читанні ухвалила проєкт Закону України про управління відходами (реєстр №2207-1д). Закон впроваджує європейський підхід у контролюванні відходів та є важливим кроком України до членства в Європейському Союзі.  За прийняття проголосувало 282 народних депутати. Рамковий закон дозволяє встановити сучасні правила управління відходами в Україні та зробити поводження із […]

20 червня 2022 Верховна Рада України в другому читанні ухвалила проєкт Закону України про управління відходами (реєстр №2207-1д). Закон впроваджує європейський підхід у контролюванні відходів та є важливим кроком України до членства в Європейському Союзі. 

За прийняття проголосувало 282 народних депутати. Рамковий закон дозволяє встановити сучасні правила управління відходами в Україні та зробити поводження із відходами ефективнішим та безпечнішим для людей та довкілля.

“Впровадження реформи управління відходами є важливим рішенням в умовах війни. Галузь потребувала реформування ще до російського вторгнення. Наразі питання з відходами постало надзвичайно гостро, адже ми маємо катастрофічні руйнації і величезне навантаження на навколишнє середовище. Зруйнована промисловість, залишки воєнної техніки та боєприпасів, відпрацьоване паливо, небезпечні побутові відходи та електричні прилади, які знаходяться під завалами будинків, і це лише частина того, що прямо зараз становить екологічну небезпеку в Україні. Законопроєкт створює підґрунтя, яке зробить управління відходами значно ефективнішим та допоможе пришвидшити повоєнну відбудову” – зазначила Юлія Мархель, лідерка найбільшого екологічного руху в Україні “Let’s do it Ukraine”.

Законопроєкт передбачає впровадження європейської ієрархії поводження з відходами. Наразі в Україні переробляється лише 5% побутових відходів, коли в інших європейських країнах це щонайменше 40%. Ієрархія поводження з відходами сприятиме створенню сучасної сміттєпереробної інфраструктури, раціональному ставленню до природних ресурсів, розвитку економіки та мінімізації шкідливого впливу відходів на навколишнє середовище

Ієрархія діє на загальнодержавному рівні та для окремих господарств. Тобто стосується не тільки підприємств та виробників, але й споживачів. Передусім вона  передбачає запобігання утворенню відходів. Для виробників впроваджують заборони на використання небезпечних речовин та матеріалів у своїй продукції, а також особливі вимоги до дизайну продукції. Для споживачів проводять інформаційні кампанії та заходи, спрямовані на розвиток свідомого поводження з відходами, а також створюють економічні стимули наприклад, заборона розповсюдження пластикових пакетів. 

Наступною ланкою є підготовка до повторного використання та безпосередньо повторне використання продукції. Використання відходів у якості сировини та матеріалів має на меті зменшення споживання вичерпних природних ресурсів та сприяє розвитку економіки. Останнім етапом є відновлення або захоронення відходів на безпечних полігонах.

Законопроєкт створює умови для закриття та рекультивації небезпечних сміттєзвалищ та полігонів. На території України діє 6 тис. сміттєзвалищ та полігонів, серед яких жодне не відповідає європейським зразкам. 13,8% полігонів не відповідають загальним нормам екологічної безпеки, 3,8% перевантажені, а 5,7% потребують рекультивації. Тобто більше 20 % діючих сміттєзвалищ та полігонів експлуатуються понаднормово з порушеннями правил екологічної безпеки, що відображається на стані навколишнього середовища та здоров’ї громадян.

Закон дає можливість створити інформаційну систему управління відходами. Система представлятиме собою своєрідний «блокчейн» для відходів і дозволить прослідкувати, хто саме генерує-перевозить-утилізує відходи. Це допоможе вести ефективний контроль на національному та регіональному рівнях, розуміти походження сміття та краще планувати його логістику. 

Інформаційна система міститиме дані щодо ліцензій, розміщення полігонів та сміттєзвалищ, актуальну інформацію про забруднювачів та стан сміттєпереробної інфраструктури. В подальшому вона позбавить Україну від стихійних сміттєзвалищ, адже безхазяйного сміття не існуватиме та буде можливо простежити всі ланцюжки від утворення до оброблення. Також система посилить контроль за небезпечними відходами, які генеруються в країні або ввозяться з-за кордону.

Крім цього прозорий підхід дозволить залучати у громаду міжнародне фінансування для побудови переробних потужностей, та допоможе розрахувати розмір вкладень.

Також законопроєкт створює підґрунтя для запровадження розширеної відповідальності виробника (РВВ), яка є ефективним і ощадливим способом управління відходами. Такий підхід полягає в тому, що виробники несуть відповідальність за весь цикл життя своєї продукції навіть після її використання. На виробників покладається обов’язок збирати відходи упаковки, переробляти чи утилізувати їх. Таким чином РВВ  допоможе громадам без збільшення тарифу позбутися третини побутових відходів, яку становить саме упаковка. 

В подальшому планується прийняття секторальних законів про упаковку та відходи упаковки, батарейки, акумулятори, електричне та електронне обладнання, шини мастила відпрацьовані транспортні засоби та інші.

Також впровадження РВВ покладе початок становленню кругової економіки в Україні, що означає появу нових робочих місць, прихід інвестицій та зростання ВВП.