22 вересня світ долучається до Дня без автомобілів

22 вересня світ долучається до Всесвітнього дня без автомобілів. Приєднуємося разом! ІСТОРІЯ ПОДІЇ Поява ініціативи була спричинена початком нафтової кризи 1973 року. Ідея полягала у зменшенні використання автотранспорту, що працює на двигуні внутрішнього згорання. Із часом окрім проблеми надмірного використання вичерпних земних ресурсів додався й екологічний аспект. Вперше День без автомобілів було відзначено у Франції […]

22 вересня світ долучається до Всесвітнього дня без автомобілів. Приєднуємося разом!

ІСТОРІЯ ПОДІЇ

Поява ініціативи була спричинена початком нафтової кризи 1973 року. Ідея полягала у зменшенні використання автотранспорту, що працює на двигуні внутрішнього згорання. Із часом окрім проблеми надмірного використання вичерпних земних ресурсів додався й екологічний аспект. Вперше День без автомобілів було відзначено у Франції у 1998 році, коли в низці міст було припинено автомобільний рух. У наступні роки ініціативу підхопили інші європейські країни, а згодом традиція поширилась і за океан. 

В цей день не рекомендується використання автотранспорту, мешканців заохочують звертатися до альтернативних засобів пересування. Метою заходу є привернення уваги до проблем забруднення атмосфери, зменшення викидів шкідливих газів та хімічних сполук, зниження рівня шумового навантаження та поширення ідеї використання альтернативних видів транспорту.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?

Всім відомо що робота двигуна внутрішнього згоряння сприяє викиду в атмосферу СО2, який переважає серед інших парникових газів, що посилюють здатність атмосфери утримувати тепло. Кожен автомобіль при згорянні 1 кг бензину використовує 15 кг повітря, зокрема, 5,5 кг кисню. А при згорянні 1 тонни пального в атмосферу викидається 200 кг окису вуглецю. Окрім СО2 автотранспорт забруднює навколишнє середовище й іншими шкідливими хімічними сполуками, серед яких: свинець, азот, формальдегіди, домішки ароматичних вуглеводнів та канцерогени. 

Не можна ігнорувати й акустичне забруднення. Результати досліджень свідчать, що найголовнішим джерелом акустичного забруднення в місті є саме автотранспорт. Приблизно кожний другий мешканець міста потерпає від акустичного дискомфорту. Важливо зазначити що рівень шуму в місті має прямий вплив на самопочуття та здоров’я людини. Таким чином рівні акустичного забруднення впливають на збільшення серцево-судинних захворювань в населення.

ЯК ДОЛУЧИТИСЬ?

За статистикою “УкрАвтопрому” щодо купівлі нових авто за перші вісім місяців 2022-го бензинові авто стали купувати на 5% менше, а частка електромобілів збільшилася з 1% до 4%. Ці цифри говорять про значне зменшення навантаження на навколишнє середовище та підвищення екологічної свідомості власників авто. Але якщо ви ще не встигли пересісти на електромобіль, запрошуємо вас взяти участь у всесвітній ініціативі.

Доєднатися до Всесвітнього дня без автомобілів можна відмовившись від автотранспорту та обравши альтернативний варіант

  • Велосипед чи електросамокат. В багатьох містах України активно працюють прокати цих засобів переміщення. Найбільшого поширення та популярності набула саме оренда електросамокатів, адже це просто, зручно і швидко.
  • Громадський транспорт. Метро, автобус або тролейбус, з точки зору загального обсягу викидів в атмосферу, є екологічнішою альтернативою автомобілю. 
  • Пішки. Таким чином можна поєднати і прогулянку, і корисне для здоров’я фізичне навантаження.

Практика зменшення використання автотранспорту може стати вашою регулярною екологічною звичкою. Перш ніж завести автомобіль подумайте, чи справді це необхідно, чи можете ви подолати цю відстань пішки або на велосипеді. Принаймні часткова відмова від автотранспорту зробить істотний внесок у зменшення навантаження на навколишнє середовище.

Приєднуйся до Всесвітнього дня без автомобілів разом з Let’s do it Ukraine!

Більше новини на сайті letsdoitukraine.org.