Екосвідомо у Новий Рік! Екологічні та економні подарунки своїми руками. Ідеї від команди Let’s do it Ukraine

Подарунки до Новорічних свят – чудова традиція, яку обожнюють всі без винятку. Існує безліч варіантів завжди актуальних подарунків від екокружок та теплих ковдр до ліхтариків та павербанків на сонячних батареях.  Цього року дуже ціняться подарунки українських виробників, а також подарунки виготовлені власноруч. Тож читайте нижче 8 ідей екологічних та бюджетних подарунків.   ВАЖЛИВО! ЕКОЛОГІЧНЕ ПАКУВАННЯ […]

Подарунки до Новорічних свят чудова традиція, яку обожнюють всі без винятку. Існує безліч варіантів завжди актуальних подарунків від екокружок та теплих ковдр до ліхтариків та павербанків на сонячних батареях.  Цього року дуже ціняться подарунки українських виробників, а також подарунки виготовлені власноруч. Тож читайте нижче 8 ідей екологічних та бюджетних подарунків.

 

ВАЖЛИВО! ЕКОЛОГІЧНЕ ПАКУВАННЯ

Найбільший екорух країни Let’s do it Ukraine рекомендує відмовитись від зайвого пакування та звернутися до екологічних альтернатив, що можливо використати повторно.

Шийте екоторбинки з вживаних матеріалів! Таке пакування стане гарним та практично цінним доповненням до вашого подарунка та радуватиме ваших близьких у повсякденному житті.

Також для екологічного та економічно доступно пакування підійде звичайна мішковина або простий обгортковий папір. Закріпити це все можна мотузкою, або залишками пряжі та стрічки. Прикрасити ваше пакування можна гілочками ялини, шишками, горіхами, лавровим листом, паличками кориці або зірочками анісу. 

Також зверніть увагу на гофрокартон, цей матеріал окрім екологічності та дешевизни має ще одну перевагу він достатньо міцний для того, щоб відправляти подаруночки своїм близьким, що знаходяться за кордоном. 

 

СВІЧКИ

Корисний та як ніколи актуальний подарунок! Зробіть інстаграмну трендову свічку з вощини. По-перше, спосіб виготовлення свічки з вощини є найпростішим та безпечнішим, адже не потребує контакту з гарячим воском. А по-друге, при горінні віск цієї свічки затікає в заглиблення вощини й не капає.

Для роботи вам знадобляться листи вощини, гноти, дощечка для розрізання матеріалу, металева лінійка, гострий ніж та фен для нагрівання вощини. Спочатку відміряйте і відріжте прямокутний шматок вощини потрібного розміру. Нагрійте феном матеріал, щоб він став пластичним, будьте уважні, перегріта вощина легко прилипає та унеможливлює подальшу роботу. Перекладіть шматок короткою стороною до себе та покладіть сюди гніт, щоб близько 1 см виходило за край. Міцно притискайте гніт до вощини та закручуйте край, постійно підігріваючи матеріал феном. Якщо ви хочете товстішу свічку, намотуйте додаткові смужки вощини, поки не отримаєте бажаний розмір. Якщо перша спроба вийшла невдалою, ви легко можете розмотати вощину та повторити знову.

Також пам’ятайте, що з залишків воску та старих свічок можна виготовити окопні свічки та передати їх ЗСУ через волонтерські центри.

 

МАСАЖНА ПОДУШКА

Такий подарунок має безліч варіацій та варіантів втілення. Для його виготовлення вам знадобиться тканина, нитки та наповнення для подушки. Набити подушку можна гречаним лушпинням. Такий наповнювач є не тільки екологічним та економічно доступним, але й корисним для вашого здоров’я, адже ваша подушка матиме заспокійливу дію на організм та замінить масажер для голови та шиї. Для декору можна використати клаптики тканини, залишки ниток, ґудзики, бісер тощо. 

 

В’ЯЗАНІ ПОДАРУНКИ

Наразі в тренді в’язані речі. Ви можете так само зв’язати предмет одягу, аксесуар. іграшку або елемент декору для дому. Нитки ви можете купити або зробити самостійно. Для цього вам знадобляться лише старі футболки. Їх необхідно нарізати довгими стрічками, ширина яких залежить виключно від товщини нитки, яку ви хочете отримати. Саморобні нитки підходять також для плетіння руками. А для того, щоб отримати повноцінну пряжу з шерсті або ниток, заощадивши при цьому, просто розплетіть старі в’язані речі. Щоб повернути нитці її попередню форму, просто обдайте її парою. 

 

СОЛОДКІ ПОДАРУНКИ

Новий рік має смакувати, тож почастуйте своїх близьких стравою, що приготували власноруч! Прекрасним варіантом стануть імбирні пряники. По-перше, це смачно і по-новорічному. По-друге, їх можна гарно прикрасити глазур’ю. А по-третє, вони дуже добре зберігаються без холодильника. Тож навіть під час відключення світла ви можете не переживати за свій святковий смаколик. Декорувати пряники також можна по різному. Ви можете використати звичайні алюмінієві формочки для печива, або навіть випекти деталі і сформувати цілий імбирний будиночок. Безліч варіацій на ваш смак!

 

АРОМАТИЧНІ МІШЕЧКИ

Мова йде про маленькі саше з ароматним наповненням у виглядів трав та ароматичних масел. Якщо покласти такий мішечок у шафку з одягом або білизною, ваші речі матимуть приємний аромат. Також його можна розмістити просто в кімнаті в якості легкого освіжувача повітря.

Виготовити саше дуже легко. Для цього вам знадобиться будь-яка тканина, знову ж таки на допомогу може прийти старий одяг або просто клаптики. Для декору можна використати бусіни, нитки, ґудзики тощо. Трави та ароматичні масла можна легко придбати в аптеці або зібрати самостійно. Найбільш популярними травами є лаванда, ромашка та м’ята, окрім приємного запаху вони мають заспокійливий ефект. Важливо пам’ятати, що деякі рослинні компоненти можуть викликати алергічну реакцію, тому обов’язково упевніться, що людина, якій ви даруєте саше, не має алергії.

 

ЯЛИНКОВА ПРИКРАСА

Варіантів новорічного декору є безліч. Ви можете створити гірлянди з сушених апельсинів, шишок та ялинкового гілля, щоб наповнити вашу оселю святковим ароматом. Або ж зробити прикраси на ялинку. Дуже гарно виглядають в’язані прикраси або м’якенькі фігурки з тканини наповнені ватою або травами, вишиті бісером або нитками. 

Приголомшливі прикраси можна зробити з солоного тіста. Для основи вам знадобляться всього лише вода, сіль, борошно та рослинна олія. А щоб декорувати фігурки просто розмалюйте їх фарбою, виліпіть додаткові деталі для них або посипте глітером словом робіть все, що підкаже вам ваша фантазія. Не забудьте зробити маленький отвір у вашому виробі, через нього ви зможете протягнути гарненьку стрічечку, за яку зможете повісити прикрасу на новорічну ялинку.

 

НОВОРІЧНИЙ БУКЕТ

Також ви можете зібрати альтернативу святковій ялинці новорічний букет! Основу букету складатимуть ялинкові гілки, які необхідно помістити в посудину. Якщо ви використовуєте живе гілля налийте в посудину воду або помістіть на дно флористичну губку. Додайте до гілля шишки, мішуру, свічки, гірлянди та будь-які інші прикраси на ваш смак. 

Екологічніше обирати гілки живого дерева. Штучні ялинки, хоч і дозволяють не вирубувати живі дерева кожного року, проте їх виробництво та утилізація шкодять довкіллю. Наразі в Україні можливо придбати сертифіковані дерева, які спеціально вирощуються на продаж. Також живу ялинку після свят можна віднести на перероблення, де з неї створять тріску, яку надалі використають  для мульчування захисту ґрунту від пересихання.

 

ПОДАРУНОК ІЗ ГЛИНИ

З глини ви можете власноруч зробити цілий набір посуду або прикрас, а також мильниці, підставки, стакани та багато чого іншого. Глину можна придбати в будь-якому профільному магазині й коштує вона зовсім недорого. Ви можете зробити ваш подарунок будь-якої форми та прикрасити його будь-яким чином. 

 

Приєднуйтеся до екосвідомого життя у Новому 2023 році! 

Слідкуйте за оновленнями на сайті letsdoitukraine.org