Всесвітній день захисту клімату разом з Let’s do it Ukraine

8 грудня світ відзначає Всесвітній день боротьби зі змінами клімату, як нагадування про глобальні проблеми довкілля, спричинені людиною. Основним чинником кліматичної кризи є збільшення викидів парникових газів в атмосферу. Тобто газів, здатних поглинати теплове випромінювання. Надмірне споживання, продукування великої кількості відходів, потужності промисловості, які тільки зростають, використання викопного палива, сільське господарство та багато інших причин, […]

8 грудня світ відзначає Всесвітній день боротьби зі змінами клімату, як нагадування про глобальні проблеми довкілля, спричинені людиною.

Основним чинником кліматичної кризи є збільшення викидів парникових газів в атмосферу. Тобто газів, здатних поглинати теплове випромінювання. Надмірне споживання, продукування великої кількості відходів, потужності промисловості, які тільки зростають, використання викопного палива, сільське господарство та багато інших причин, сприяють глобальному забрудненню навколишнього середовища та збільшенню викидів парникових газів.

До парникових газів відносяться:

• Двоокис вуглецю СО2
• Метан CH4
• Оксид азоту(I) N2O
• Озон О3

Ці сполуки місяцями та навіть роками можуть міститись в атмосфері без будь-яких хімічних або фізичних змін. Наприклад молекула метану може перебувати в атмосфері не змінюючи своєї форми 14 років, а молекула озону близько 100 діб.

НАСЛІДКИ ЗМІН КЛІМАТУ

Людство починає гостро відчувати наслідки кліматичних змін у вигляді збільшення рівня води в морях та океанах через танення льодовиків. Через це багато території суші можуть незабаром опинитися повністю під водою.

Частіше трапляються посухи або навпаки нетипове збільшення кількості опадів на певних територіях. Це призводить до того, що деякі люди змушені залишати свої домівки через несприятливі кліматичні умови.

Також через кліматичну кризу, спричинену діями людини, за останні півстоліття чисельність популяції хребетних тварин на Землі зменшилася на 68%. Це загрожує людству втратами рослинної і тваринної їжі, води, палива, ліків.

В Україні кліматичні зміни призводять до підвищення температур, що ми вже відчуваємо на собі останніми роками. Також збільшилась інтенсивність посух, що відображається на сільськогосподарській промисловості країни.

ЩО Я МОЖУ ЗРОБИТИ

Будь-які зміни починаються з кожного з нас. Змінивши свій побут, впроваджуючи нескладні екологічні звички, ми може зробити внесок у глобальні зміни ситуації.

Що може робити кожен навіть не виходячи з дому?

  • Сортування сміття

Завдяки сортуванню, ми виокремлюємо вторинну сировину, необхідну для забезпечення переробної промисловості України. Сортування є основою кругової економіки, яка сприяє збагаченню країни та має позитивний вплив на навколишнє середовище. Найближчі пункти прийому вторинної сировини шукайте на сайті recyclingpoints.org

  • #reduce #reuse #recycle

Зменшуйте кількість відходів, відмовтеся від надмірного споживання. Повторно використовуйте старі речі в або віддайте їх в секонд хенди чи віднесіть в шелтери для підтримки осіб, постраждалих від російського вторгнення. Речі не придатні для повторного використання можна віднести на переробку або обробити самостійно. Наприклад, пошити мішечки зі старого одягу або постійної білизни, а потім використовувати їх замість пластикових пакетів.

ШИЙТЕ МІШЕЧКИ ТА ВИГРАВАЙТЕ ПРИЗИ

Відтепер за впровадження екологічних звичок ви можете отримати справжню нагороду!

Школярі Києва та області мають змогу до кінця року приєднатися до Всеукраїнського проєкту “Мішечок” та взяти участь у конкурсі. Головний приз – майстер-клас від телеведучого каналу “Київ”, актора театру та кіно Слави Соломки – “Як працювати перед камерою. Основні складові успішного контенту”.

Переможцями стануть учасники, які пошиють найкреативніші мішечки з уживаних матеріалів.

Умови участі дуже прості:

1️⃣Шийте мішечки з вживаних речей.

2️⃣Публікуйте фото у соціальних мережах Instagram та Facebook.

3️⃣Відмічайте організаторів
@letsdoitukraine
@v_solomka
@kyiv_tv
@pepsicoukraine

3️⃣Ставте хештег: #мішечокSRW

Як працювати перед камерою? Як почуватися впевнено під час нових знайомств? Відповіді на ці питання та ще багато інших ви знайдете у майстер-класі.

Організатор проєкту – Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» за підтримки генерального партнера – компанії PepsiCo Україна.

Проєкт відбувається спільно з Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World» в рамках реалізації довгострокового всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру.

Більше новин на сайті letsdoitukraine.org