Всесвітній день снігу!

Кожну третю суботу січня відзначають Всесвітній день снігу! Щороку середня температура атмосфери підвищується, через це знижується кількість снігових опадів. Це говорить про визначні зміни у кліматі нашої планети та посилення парникового ефекту.  ЧОМУ СНІГ ВАЖЛИВИЙ ДЛЯ ЕКОСИСТЕМИ? Взимку сніг слугує захистом флори та фауни від сильних морозів. Він утримує тепло біля поверхні та не дозволяє […]

Кожну третю суботу січня відзначають Всесвітній день снігу! Щороку середня температура атмосфери підвищується, через це знижується кількість снігових опадів. Це говорить про визначні зміни у кліматі нашої планети та посилення парникового ефекту. 

ЧОМУ СНІГ ВАЖЛИВИЙ ДЛЯ ЕКОСИСТЕМИ?

Взимку сніг слугує захистом флори та фауни від сильних морозів. Він утримує тепло біля поверхні та не дозволяє землі вимерзнути. Це допомагає не стійким до низьких температур рослинам, тваринам та комахам вижити, тому відсутність снігового покриття залишає негативний слід на біорізноманітті планети. З цієї ж причини сніг є дуже важливим для сільськогосподарської діяльності людини.

Також відсутність снігу ускладнює життя багатьом тваринам, які змінюють колір свого хутра взимку, адже їм стає важче маскуватися і вони частіше стають жертвами інших видів тварин, що знову ж таки спричиняє дисбаланс у біорізноманітті екосистеми.

“Через зміну температур ми вже можемо спостерігати міграцію тварин. Види не встигають пристосуватися та пройти необхідні етапи еволюції, адже має відбуватися поступово покоління за поколінням. Тому види, що були поширені на території України будуть поступово рухатися на Північ, а до нас перейдуть види, що були більш властиві Південним територіям,” – розповідає лідерка найбільшого екоруху країни “Let’s do it Ukraine” Юлія Мархель.

Окрім захисної функції сніг також виконує роль терморегулятора нашої планети. Він відбиває сонячні промені та не дозволяє землі поглинати надмірну кількість сонячної енергії. Таким чином вся поверхня планети отримує необхідну кількість тепла і зберігає відносно стабільну температуру, не перегріваючись і не переохолоджуючись. Без снігу земля поглинає в 4, а подекуди й в 6 разів більше сонячної енергії.

Талий сніг є важливим джерелом води для деяких регіонів нашої планети на Сході Європи та Заході США, де багато міст покладаються на поповнення своїх резервуарів саме талою водою. Снігова посуха може спричиняти проблеми із водопостачанням навесні та влітку. 

 

ЧОМУ СНІГУ СТАЄ МЕНШЕ?

Зменшення кількості снігових опадів обумовлено зміною клімату. Останнє десятиріччя є найтеплішим за сотню років, температура змінюється надто швидко та екосистеми просто не встигають пристосуватися. Виною цьому є посилення парникового ефекту через діяльність людини, техногенні катастрофи та війни, спричинені нею. 

Зміни клімату періодично відбувалися на нашій планеті й це нормальний природний процес, проте сучасні зміни відбуваються занадто швидко, через що екосистеми не встигають пристосуватися, від цього страждає і навколишнє середовище, і людина.

 

ЩО Я МОЖУ ЗРОБИТИ?

Повернути запущений процес назад ми вже на жаль не можемо, проте ми здатні його сповільнити. Для цього кожному з нас необхідно почати жити ековідповідально. Зосередьтесь на зменшені свого вуглецевого сліду, адже кожна сфера діяльності людини спричиняє викиди парникових газів в атмосферу через що і відбувається підвищення температури.

Сортуйте та здавайте вторинну сировину на переробку, робіть цифрове прибирання, споживайте менше, приходьте в кафе з власною екокружкою, замініть пластиковий пакет на зшитий з вживаних матеріалів мішечок. Почніть  з маленьких щоденних екозвичок і поступово рухайтесь у напрямку до більшого.

Приєднуйтесь до ековідповідальної спільноти України!

Слідкуйте за новими екологічними ініціативами на сайті letsdoitukraine.org