Чим замінити пакет? Як впливатиме заборона використання поліетиленових пакетів?

Від 1 січня 2023 року в Україні заборонено використання пластикових пакетів товщиною до 50 мікрометрів. Це означає, що з обігу повністю виходять тонкі та надтонкі поліетиленові пакети, так звані “маєчки”.  “Рік тому в рамках закону “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України” було заборонено безкоштовне розповсюдження таких пакетів, але протягом року їх можливо було […]

Від 1 січня 2023 року в Україні заборонено використання пластикових пакетів товщиною до 50 мікрометрів. Це означає, що з обігу повністю виходять тонкі та надтонкі поліетиленові пакети, так звані “маєчки”. 

“Рік тому в рамках закону “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України” було заборонено безкоштовне розповсюдження таких пакетів, але протягом року їх можливо було придбати. Тепер вони повністю підпадають під заборону і їх не можна буде побачити в жодному магазині, навіть на прилавках з м’ясом, рибою та сипучими. Під заборону також підпадають оксорозкладні пакети, що розкладаються не на органічні елементи, а токсичний мікропластик,” – зазначила лідерка найбільшого екоруху країни Let’s do it Ukraine Юлія Мархель.

Пакети виводитимуться з обігу усюди: в аптеках, супермаркетах, на ринках та ярмарках, кіосках, МАФах, закладах громадського харчування, школах, садочках, спортзалах, салонах та будь-яких інших місцях надання послуг.

При цьому під заборону не підпадають товсті поліетиленові пакети, які зазвичай можна придбати на касі,  а також пакети для сміття, пакети для прибирання за собаками, пластикові контейнери та інше паковання.

За розповсюдження заборонених законом пакетів передбачається покарання у вигляді штрафу у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн).

 

ЧИМ ЗАМІНИТИ ПАКЕТ?

Команда Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine пропонує круті екоальтернативи пластиковим «маєчкам»:

  • Мішечок. Тканинні торбинки чудово підходять для фруктів та овочів, сипучих, а також випічки. Ви можете легко придбати такий мішечок в будь-якому магазині, замовити в інтернеті або навіть пошити самостійно. Для цього вам знадобиться лише старий одяг або постільна білизна, ножиці, нитка, голка і трішечки вільного часу. Торбинку можна зробити будь-якого зручного вам розміру та прикрасити за вашим особистим смаком. А ще екомішечки дуже зручно носити із собою. Просто покладіть декілька в кожну вашу сумочку!

Лідерка Всеукраїнського молодіжного руху “Let’s do it Ukraine” наголошує, що всього одна екоторбинка заміняє використання 100 пластикових пакетів, які десятиліттями розкладатимуться на звалищі, отруюючи навколишнє середовище.

  • Крафт пакети. Термін розкладання паперового пакету складає менше одного року. Сюди так само можна скласти овочі, фрукти та випічку.

 

  • Біорозкладні пакети. Відтепер такі пакети можна буде знайти на прилавках магазинів. Вони розкладаються на елементи природного походження всього за три роки. Для того, щоб такий пакет розклався повністю, повинні бути створені відповідні умови для компостування. Деякі з них ви навіть можете компостувати вдома, за умови відповідного маркування.

Також зверніть уваги, що біорозкладними ще бувають пакети для сміття та для прибирання за тваринами. Їх можна придбати як в спеціалізованих магазинах, так і в звичайних супермаркетах.

Почніть рік екологічно! Приєднуйтесь до ековідповідальної спільноти України разом з Let’s do it Ukraine!

Слідкуйте за оновленнями на сайті letsdoitukraine.org