Виставка “Українське мистецтво в Італії – Падуя – Херсон”

З 2 по 23 березня 2023 року в культурному центрі Altinate San Gaetano проходить виставка УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО В ІТАЛІЇ – Права людини  Падуя – Херсон , організований та сприяний асоціаціями VITAUKR та Let’s Do It Ukraine та Let’s Do It Італія у співпраці з муніципалітетом Падуї – Департаментом культури та патронату регіону Венето, Посольством України в […]

З 2 по 23 березня 2023 року в культурному центрі Altinate San Gaetano проходить виставка УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО В ІТАЛІЇ – Права людини  Падуя – Херсон , організований та сприяний асоціаціями VITAUKR та Let’s Do It Ukraine та Let’s Do It Італія у співпраці з муніципалітетом Падуї – Департаментом культури та патронату регіону Венето, Посольством України в Італійській Республіці, Посольством Італії в Києві та Італійським інститутом  культури у  Києві.

Виставка представляє 127 робіт 47 українських митців , з метою підтримати просування та поширення сучасного мистецтва в Україні в ці трагічні часи війни в країні та підтримати митців і гуманітарні проекти, започатковані організаціями-промоторами через продаж виставлених робіт.

Експозиція розповідає про художній досвід до та після початку трагічних подій, будує діалог, який розвивається між Падуєю та містом Херсон , об’єднаними з початку конфлікту духовним побратимством.

«Особлива увага зосереджена на драматичних подіях міста Херсон, – пояснює критик та історик мистецтва Джорджіо Грассо, – місто стало символом опору під час російської окупації. Ця виставка супроводжуватиме публіку в естетичній та емоційній подорожі, яка, окрім того, що зробить видимим глибоке хвилювання, яке спонукало художників створювати свої роботи, допоможе їм зрозуміти жахи війни та  наскільки мистецтво може бути вираженням особистої прихильності до незалежності та свободи».

«Вітаючі УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО В ІТАЛІЇ – Права людини Падуя – Херсон. ми ще раз підтверджуємо нашу близькість до української громади, яка проживає в цьому районі. Ми хочемо активно підтримати мистецьку спільноту країни, – коментує Андреа Колазіо , радник з питань культури муніципалітету Падуї –  даючи простір і голос для труднощів висловлювання та спілкування в ці часи війни».

« Характеристики народу, країни, її дух, її душа знаходять максимальне вираження в її творчості. Знати культуру народу означає розуміти його потаємні прагнення, розшифровувати його фундаментальні цінності та привітати його найглибші мотивації, засновані на ідентичності та історичній спадщині. Український народ завжди був творчим, як у народній, так і у світській культурі. Перед сумними роковинами, через рік після початку трагічних подій, пов’язаних з російською агресією на українській території, – пояснює куратор виставки Людмила Владова Оленович . – Ця виставка має на меті познайомити італійську публіку зі справжньою сутністю українського народу, який протягом року мужньо захищав свою землю, свої цінності, свої права, свою свободу, невпинно борючись за те, щоб дати майбутнє своїм дітям . Ми хочемо представити італійському глядачеві усвідомлення креативної та різноманітної досвідом країни, багатої творчістю, історією, мужністю та гідністю” .

Багато з робіт, представлених на виставці в культурному центрі Альтінате Сан Гаетано, створені під час війни і тому є прямим свідченням трагічних подій в Україні. В межах заходу буде представлено капсулу «Мистецтво, заблоковане війною», що складається з 6 робіт, які, незважаючи на те, що були відібрані для виставки, не змогли перетнути кордон.

УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО В ІТАЛІЇ – Human Rights Padova Kerson , представляє роботи таких митців, як Микола Кривенко , Матвій Вайсберг , Мар’ян Лунів , Ігор Прокоф’єв. Також виставка приймає скульптуру «Присвячується дітям», яку майстер Джамп’єро Кудін створив у пам’ять про зовсім юних українських жертв війни в Украіні.

«Іноді твори художника глибоко сформовані подіями, не прив’язаними до історичного наративу, твір, який стає культовим, результатом великих жертв, яких вимагали люди у війні, про які людство часто має коротку пам’ять. – пояснює майстер Джамп’єро Кудін – Це твір, який зображує обличчя дітей, стражденного, пригніченого, ображеного, розбитого серця людства, це той, який несе свій власний тягар болю, закритий на самоті вдома, або мовчки ходить вулицями безцільно, з очима що вони ніби дивляться, але нічого не бачать, і важке серце того, хто має валун нести на своїх плечах. Людство з невизначеним майбутнім, яке хотіло б повернутися до минулого життя. »

Як продовження виставки в Культурному центрі Altinate San Gaetano асоціації-промоутери побудували цикл конференцій «Знати, розуміти, сприяти», присвячений історії українського мистецтва, представлений вікладачем Ксенією  Константиненко,  6 та 14 березня з 18 по 20 в аудиторії Культурного центру Сан-Гаетано, де візьме участь професор Нікколо Піанчола з Падуанського університету на тему «Рік російської війни в Україні: походження та розвиток» , а також акцент на правах людини за участю Італійської федерації прав людини на тему: «ПРАВА ЛЮДИНИ під час окупації». А 15 березня в Галілейській академії наук, літератури та мистецтв відбудеться зустріч на тему « Ноти та поетичне слово України» о 18.00.

Виставка є частиною проекту «УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО В ІТАЛІЇ», який спонтанно народився у квітні 2022 року і на сьогодні має найбільшу колекцію українського сучасного мистецтва в Європі.

«Ми віримо, що виставка з конференціями та круглими столами в місті Падуя може стати подією великого культурного та соціального впливу для громадян, яка дасть їм можливість дізнатися правду, зрозуміти, наскільки важливі цінності, для яких Україна воює. – пояснює Олена Ямпольська , президент від об’єднання VITAUKR – Частина херсонських художників, чиї роботи представлені на виставці, знаходяться на окупованій території, деякі полягли в боях, як художник Артем Азаров. Ми віримо, що для художників, які беруть участь у виставці, можливість бути побаченими та почутими є свого роду терапією, формою спокути, яка може зберегти їх сильними, з ясним розумом, незважаючи на реальність, яку вони знаходять за дверима . Для нас це стає шансом розповісти про їхню боротьбу, боротьбу з мистецькими інструментами, звичайно, шансом зробити їх відомими світові, щоб їхні роботи говорили за них. »

УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО В ІТАЛІЇ – ПРАВА ЛЮДИНИ Падуя Херсон

з 2 по 23 березня 2023 року

Відкриття: з вівторка по неділю, вихідний у понеділок

Час роботи: 9.30-12.30 ; 15.00-18.00

Де: культурний центр Altinate San Gaetano, via Altinate 71

Вхід вільний

Більше новин на сайті letsdoitukraine.org