Всесвітній день енергоефективності

5 березня у світі відзначають День енергоефективності для привернення уваги людства до проблеми надмірного використання енергоресурсів та підвищення екосвідомості в суспільстві. Приєднуйтеся до Всесвітнього дня енергоефективності разом з найбільшим екорухом країни Let’s do it Ukraine!  Енергоефективність є одним з основних кроків для захисту довкілля. Зазвичай людина, сама того не помічаючи,  використовує набагато більше ресурсів, в […]

5 березня у світі відзначають День енергоефективності для привернення уваги людства до проблеми надмірного використання енергоресурсів та підвищення екосвідомості в суспільстві. Приєднуйтеся до Всесвітнього дня енергоефективності разом з найбільшим екорухом країни Let’s do it Ukraine! 

Енергоефективність є одним з основних кроків для захисту довкілля. Зазвичай людина, сама того не помічаючи,  використовує набагато більше ресурсів, в тому числі й енергетичних, ніж їй потрібно. У майбутньому це може призвести до дефіциту викопного палива, такого як нафта, газ, вугілля тощо. Також використання палива є одним з найбільших джерел викидів в атмосферу токсичних речовин, які загострюють кліматичну ситуацію та посилюють парниковий ефект.

До повномасштабного вторгнення енергетичний сектор в Україні генерував більше половини викидів парникових газів. За останній час українці навчилися робити свої домівки більш енергоефективними, аби споживати менше електроенергії та уникнути перевантаження енергетичної системи країни

Енергоефективність полягає не просто у зменшенні споживання енергоресурсів, а саме у підвищенні ефективності їх використання. Тож, ділимося із вами порадами порадами від команди Let’s do it Ukraine, як зробити ваше житло енергоефективнішим, а рахунки за комунальні послуги меншими! 

  • Вмикайте пристрої виключно за потреби і не забувайте вимикати їх з розетки. Підключений до розетки пристрій, навіть якщо він не використовується, споживає енергію. Також не забувайте використовувати енергоощадливі режими для своїх пристроїв.
  • Використовуйте прилади з вищим класом енергоефективності, вони споживають менше електроенергії та мають довший термін використання. Енергоефективність позначається класами від А+++ до D. При цьому маркування А+++ відповідає найвищому класу енергоефективності. Чим вища категорія, тим менше електроенергії використовуватиме пристрій. Також важливо правильно підбирати тип лампочок. Найбільш енергоефективними є LED-лампи, які витрачають значно менше енергії, ніж звичайні. 
  • Одним з найбільш ефективних способів енергозбереження є теплоізоляція будівель, адже споживання енергії на підтримання оптимальної температури в таких приміщеннях знижується у 3-5 разів. Це може передбачати заміну вікон, утеплення стін та даху, а також заміну дверей. До того ж, теплоізоляція зменшує витрати на опалення та кондиціонування повітря. 
  • Крім впровадження суттєвих змін у вашій оселі, для підвищення енергоефективності вашого житла необхідно впровадити у своє життя певні звички, як наприклад, вимкнення світла, коли ви залишаєте кімнату; використання енергоощадливих розеток та зарядних пристроїв; регулярне очищення фільтрів кондиціонерів й пральних машин, оскільки забруднені фільтри можуть знизити їхню ефективність і при цьому збільшити споживання електроенергії.

Зменшення споживання електроенергії має велике значення для збереження довкілля. Надмірне використання електроенергії призводить до зростання викидів парникових газів, забруднення повітря та водних ресурсів, зниження якості ґрунту. Крім того, енергоспоживання пов’язане з видобуванням та транспортуванням палива, що у свою чергу призводить до забруднення навколишнього середовища. Використання вугілля, нафти та природного газу призводить до викидів в атмосферу великої кількості вуглекислого газу, який є одним з найбільш чинників, що впливає на глобальне потепління та зміну клімату. До того ж, електростанції використовують велику кількість води для охолодження обладнання, що може призводити до виснаження водних ресурсів та впливати на екосистеми річок та озер. Це може мати дуже серйозні наслідки для здоров’я людей, тварин і рослин, а також для екосистеми загалом. Тому енергоефективність є ключовим аспектом екологічної стійкості і важливою складовою сталого розвитку Землі. 

Приєднуйтеся до Всесвітнього дня енергоефективності та ставайте частиною ековідповідальної спільноти Let`s do it Ukraine!

Слідкуйте за новинами на сайті letsdoitukraine.org