Понад 600 українських молодіжних установ, організацій та об’єднань розпочали спільну роботу для збереження довкілля від екоциду

Довкілля не має кордонів, тож наслідки воєнних дій в Україні відчуватиме весь світ. Починаючи з 24 лютого 2022 року довкілля України піддається численним проявам екоциду: забруднення водної системи, грунтів, повітря; горіння лісів; знищення інших природних об’єктів; накопичення величезної кількості відходів внаслідок бойових дій та обстрілів.  Саме тому Всеукраїнським молодіжним рухом Let`s do it Ukraine було […]

Довкілля не має кордонів, тож наслідки воєнних дій в Україні відчуватиме весь світ. Починаючи з 24 лютого 2022 року довкілля України піддається численним проявам екоциду: забруднення водної системи, грунтів, повітря; горіння лісів; знищення інших природних об’єктів; накопичення величезної кількості відходів внаслідок бойових дій та обстрілів. 

Саме тому Всеукраїнським молодіжним рухом Let`s do it Ukraine було ініційоване створення документу під назвою «Екопакт про спільну діяльність та партнерство у питаннях збереження навколишнього середовища для подолання наслідків екоциду в Україні». 

30 травня 2023 року в Українському кризовому медіа центрі відбулася презентація та офіційне підписання “ЕкоПакту” між установами та організаціями з метою збереження довкілля та  подолання наслідків екоциду в Україні на екосистеми цілої Землі, адже довкілля не має кордонів. Вплив екоциду відчуватимуть по всій планеті, як на суші, так і у воді. Якщо ми хочемо забезпечити своє право на безпечне життя в середовищі, яке підтримує наш добробут, то наш обов’язок поважати все живе на планеті, не шкодити тваринам і захищати природні екосистеми. 

Підписання “ЕкоПакту” зобов’язує організації-учасники перейти на більш екологічний спосіб життя та діяльності, створювати екосередовища, активно працювати з молоддю у напрямку збереження довкілля. 

 

 

“Відтепер кожна установа та організація в Україні та світі, яка готова докласти зусиль для порятунку нашого навколишнього середовища, може підписати цей документ та почати жити екологічно відповідально. Таким чином навіть маленькі, але поступові постійні кроки можуть призвести до глобальних позитивних змін. Ми закликаємо кожного зробити свій внесок у відновлення довкілля цілої планети!” – наголосила Юлія Мархель, ініціаторка Екопакту, лідерка найбільшого екоруху України “Let’s do it Ukraine”.

 

 

 

 

 

 

Першими підписантами ЕКОПАКТУ стали:

  • ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ МОЛОДІЖНИЙ РУХ «ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРЕЙН», Мархель Юлія
  • ГРОМАДСЬКА СПІЛКА «НАЦІОНАЛЬНА МОЛОДІЖНА РАДА УКРАЇНИ», Наталія Шевчук. Громадська спілка об’єднує понад 150 громадських молодіжних організацій серед яких осередки міжнародних молодіжних парасолькових структур, всеукраїнські, регіональні та локальні молодіжні організації, молодіжні організації політичних партій та політичного спрямування. Також, НМРУ з 2021 року є повноправним членом з правом голосу в Європейському молодіжному форумі.
  • АСОЦІАЦІЯ МОЛОДІЖНИХ ЦЕНТРІВ УКРАЇНИ, Ірина Сімонова. Асоціація об’єднує 337 молодіжних центрів та просторів різної форми власності
  • ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ  «УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ МОЛОДІЖНИХ РАД», Володимир Сонько. Організація об’єднує:  66 молодіжних рад  та молодіжних консультативно-дорадчих органів із 24 областей, 11 обласних молодіжних консультативно-дорадчих органів.
  • ГРОМАДСЬКА СПІЛКА «ГС УКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА ЛІГА», Шевчук Катерина-Анастасія. Громадська спілка об’єднує 51 Органів Студентського Самоврядування та 11 громадських організацій, охоплює своєю діяльністю 12 регіонів України.
  • ДЕРЖАВНА УСТАНОВА ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ МОЛОДІЖНИЙ ЦЕНТР,  Кадельник Артур
  • ІНФОРМАЦІЙНА АГЕНЦІЯ «РУБРИКА», Вікторія Губарєва
  • ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «МІЖНАРОДНИЙ МОЛОДІЖНИЙ РУХ «СКУЛ РІСАЙКЛІНГ ВОРЛД», Юлія Мархель
  • ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «МОЛОДІЖНА ОРГАНІЗАЦІЯ «МОЛОДЕ ПОКОЛІННЯ», Катерина  Шулакова 
  • ГРОМАДСЬКА СПІЛКА  «НАЦІОНАЛЬНИЙ ФЕСТИВАЛЬ «КОД НАЦІЇ», Денис Ніконов 
  • БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ВІДСОТОК НЕБАЙДУЖИХ», Римма Ханатова

Екоцид в Україні – це вплив на весь світ, внаслідок чого сталися незворотні процеси. На відновлення екосистеми підуть роки, а отже потрібна участь кожного.

Для того, щоб стати підписантом “ЕкоПакту”: 

  • Для підписання ЕкоПакту установами, організаціями всіх рівнів в тому числі регіональних, всеукраїнських та міжнародних надішліть ваш запит на офіційну пошту організації letsdoitukraineinfo@gmail.com
  • Для представників регіональних організацій: зв’яжіть із координатором вашої області у розділі “Контакти” на сайті letsdoitukraine.org

Контактна особа для представників медіа: Анастасія Кошуба, тел. 066 444 51 43

Додатково: 

“Екоцид в Україні вплинув на весь цивілізований світ, сталися незворотні процеси. На відновлення початкового стану екосистеми підуть роки. Кожна людина має право на безпечне життя та здоров’я в середовищі,  наш обов’язок поважати все живе на планеті, не шкодити тваринам, відновлювати та  захищати природні екосистеми. Закликаємо всі організації та установи, кожного громадянина планети Земля долучитись до захисників довкілля і взяти участь у відновленні балансу в екосистемі”. – Юлія Мархель, ініціаторка Екопакту, лідерка найбільшого екоруху України “Let’s do it Ukraine”.

Починаючи з 24 лютого 2022 року довкілля України та світу, піддається численним проявам екоциду: забруднення водної системи, грунтів, повітря; горіння лісів та знищення інших природних об’єктів; накопичення величезної кількості відходів внаслідок бойових дій та обстрілів. 

Російська армія скоїла понад 2 400 екологічних злочинів на території України та завдала нашому довкіллю збитків на суму понад 1900 млрд гривень.

Дії ворожої техніки та її знищення спричинило 51 756  тонн викидів в атмосферу, а лісові пожежі, горіння нафтопродуктів та загоряння інших об’єктів призвели до потрапляння близько 50 млн тонн небезпечних газів у повітря. Загалом обсяг викидів парникових газів внаслідок російського вторгнення в Україну приблизно дорівнює річному обсягу викидів Болгарії. 

 Зруйнована техніка окупанта перетворилася на 478 432 тонн відходів, які продовжують виділяти небезпечні речовини та стають загрозою для довкілля та здоров’я мирного населення країни. А площина небезпечних відходів, які в умовах війни не вдається утилізовувати швидко та відповідно до стандартів, вже сягає 3 400 квадратних метрів (Інформація взята з https://ecozagroza.gov.ua).

Організації, які підписали ЕкоПакт  зобов’язуються: 

 

  • Дотримуватись чинного природоохоронного та екологічного законодавства. 
  • Брати участь у відновленні навколишнього середовища країни.
  • Запровадити екологічний напрямок в діяльності установ/організацій для зменшення негативного впливу на навколишнє середовище, розвитку корпоративної соціальної відповідальності в екосфері, охорони навколишнього середовища.
  • Підтримувати громадян, в тому числі молодих людей, у пошуку способів зменшення їхнього негативного впливу на навколишнє середовище та заохочувати їх бути екологічно відповідальними громадянами, свідомими користувачами земних ресурсів,  поширювати інформацію про екоцид та подолання його наслідків.
  • Зменшувати та свідомо використовувати ресурси планети  в при плануванні та у повсякденній діяльності, в тому числі використання багаторазового пакування та поступової відмови від використання одноразових пластиків.
  • Організувати правильне поводження з відходами згідно з чинним законодавством в межах діяльності організації.
  • Запроваджувати екологічні практики у діяльності вашої установи/організації з метою досягнення екологічної сталості, прийняття рішень щодо зменшення екосліду (див. Додаток 1). В тому числі підтримувати, організовувати, брати участь у екоактивностях різних форматів, таких як: просвітницькі заходи, ініціативи, тренінги, форуми, конференції, інформаційні та адвокаційні кампанії тощо, з метою просування екологічної відповідальності, свідомого споживання для зменшення негативного впливу людини  на навколишнє середовище. (див. Додаток 2).
  • Долучатися та/або організовувати інформаційно-просвітницькі заходи: 
  • День Землі
  • Міжнародний день охорони навколишнього середовища
  • Всесвітній день прибирання
  • Всесвітній день переробки
  • в тому числі інших календарних екодат, екопроєктів та програм. 
  • Впроваджувати зелені практики та екологічну політику в повсякденній діяльності та управління офісом, організаціями, проєктами і тим самим виступати в ролі прикладу, надихаючи молоде покоління зменшувати власний негативний екологічний вплив (див. Додаток 3). Моніторити виконання зобов’язань та цілей, встановлених командою та організацією. 
  • Вимірювати карбоновий слід вашої організації (див. Додаток 4.1) та розробляти конкретні заходи для його зменшення (див. Додаток 4.2).
  • Зменшувати свій негативний цифровий вплив (див. Додаток 5).
  • Співпрацювати з відповідними органами, школами, громадськими організаціями та іншими ключовими зацікавленими сторонами у галузі екологічної стійкості.
  • Дотримуватися екологічності та екологічної відповідальності у діяльності організації, в тому числі у проведенні інформаційних кампаній, поширенні рекламної продукції (мерчендайзингові продукції) організації.
  • Надавати пріоритетність екологічним  програмам та програмам щодо змін клімату у своїй діяльності. 
  • Перебуваючи щоденно у контакті з іншими громадянами виступати як приклад еко відповідального  наслідування.
  • Інформувати та просувати серед основних зацікавлених сторін ідею щодо “зеленої” відбудови, яка базуватиметься на підході участі.
  • Проводити інформаційну та просвітницьку діяльність щодо медіа- та інформаційної грамотності екозвички, поводження з відходами та результативність екологічних навичок, сприяти наданню, розповсюдженню та отриманню екологічної інформації.
  • Популяризувати “Цілі сталого розвитку 2030” та сприяти формуванню активної громадянської позиції та участі серед молоді щодо питань екологічної стійкості, в тому числі через актуальні інструменти демократії.
  • На постійній основі інформувати партнерів, в тому числі міжнародних, про вплив на довкілля воєнних дій та факт здійснення екоциду в Україні.
  • Створення природно-соціальних умов і процесів, участь у відновленні природних ресурсів (земель, води, атмосферного повітря, лісів та іншої рослинності, тваринного світу), ландшафтів, природних і природно-антропогенних комплексів, екосистем.

 

Екологічно відповідально до Перемоги!