Ситуація щодо екологічних наслідків підриву Каховської ГЕС станом на ранок 26 червня 2023

ХЕРСОНЩИНА  Вода на Херсонщині стрімко сходить, власне у місті Херсон рівень води станом на ранок 26 червня становить – 0,33 м БС. На рівні Херсону річка повернулась до рівня води до підриву. Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС дорівнює 12,88 м БС. Спеціальні служби та ДСНС продовжують боротися із наслідками підриву Каховської ГЕС […]


ХЕРСОНЩИНА
 

Вода на Херсонщині стрімко сходить, власне у місті Херсон рівень води станом на ранок 26 червня становить – 0,33 м БС. На рівні Херсону річка повернулась до рівня води до підриву.

Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС дорівнює 12,88 м БС.

Спеціальні служби та ДСНС продовжують боротися із наслідками підриву Каховської ГЕС : із затопленням підвалів та укриттів, гуманітарною проблемою та наявністю вибухонебезпечних предметів на території постраждалого регіону.

КАХОВСЬКЕ ВОДОСХОВИЩЕ 

Вода відійшла від берега Каховського водосховища приблизно на півтора кілометра. Поки одні громади борються з підтопленням, інші матимуть проблеми з водопостачанням, тож подібне обміління понесе відповідні наслідки , серед яких: зміна клімату в постраждалих регіонах, відсутність технічної води та засуха, що призводить до смерті флори і фауни.


ЗАБРУДНЕННЯ ВОДИ 

Наслідки руйнування Каховської ГЕС продовжують забруднювати водойми Херсонщини та наближених регіонів. У річках Інгулець та Південний Буг продовжує зростати рівень вмісту хлоридів.

Також зафіксовано не характерне зростання мінералізації у воді річці Південний Буг, яке пояснюється можливим впливом вод з лиману. У деяких річках регіону також фіксується зниження вмісту розчиненого кисню, що може стати причиною задухи та заморів риби, які ми вже можемо спостерігати.

ЗАБРУДНЕННЯ ЛІСІВ

А от довготривалі наслідки для лісів, від підриву Каховською ГЕС, проявляться приблизно через рік. Серед них посилення опустелювання та всихання насаджень, причиною яких є зниження рівня ґрунтових вод.

Також, через зниження рівня ґрунтових вод у хвойних насадженнях, можливий ризик частих та небезпечних для фауни і флори лісів, пожеж.

Дізнавайтесь більше на сайті letsdoitukraine.org