Окупанти підірвали Каховську ГЕС. Чим це загрожує і що буде далі?

Забігаючи наперед скажемо, що руйнування дамби призведе до страшних екологічних, економічних, та техногенних наслідків. А сам воєнний злочин прирівнюється до підриву атомної бомби, чи АЕС. “В Україні відбулась глобальна катастрофа, екоцид, руйнування Каховської ГЕС, що призведе до непоправних наслідків. Довкілля не має кордонів, тож наслідки воєнних дій в Україні відчуватиме весь світ. Одномоментне зменшення води […]

Забігаючи наперед скажемо, що руйнування дамби призведе до страшних екологічних, економічних, та техногенних наслідків. А сам воєнний злочин прирівнюється до підриву атомної бомби, чи АЕС.

“В Україні відбулась глобальна катастрофа, екоцид, руйнування Каховської ГЕС, що призведе до непоправних наслідків. Довкілля не має кордонів, тож наслідки воєнних дій в Україні відчуватиме весь світ. Одномоментне зменшення води у величезному водосховищі призведе до мало-передбачуваних екологічних наслідків: евакуація  громадян, загибель великої кількості риби, заболочення осушених земель і зміна кліматичного режиму регіону. Закликаємо кожного жителя планети долучитись до подолання наслідків екоциду” – наголосила Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху України Let’s do it Ukraine

На думку OSINT-дослідників InformNapalm, за своїми екологічними та економічними наслідками руйнування Каховської ГЕС для України можна прирівняти до наслідків використання тактичної ядерної зброї 5-10 кілотонн.

Чим же загрожує нічний вибух?

Моделювання найгіршого випадку руйнування росією дамби показує (якщо підірвані всі шлюзи на ширині 200 метрів), що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі річки. Відомо, що зруйновано 11 із 28 прольотів греблі. Тобто орієнтовно ширина пробою – 177 метрів. 

Хвиля висотою 4 – 5 м вдарить по Антонівському мосту на схід від Херсона після 19 годин. Після цього почнеться підйом води вгору по річці Інгулець, а через 4 – 5 днів – підйом води вгору по річці Буг до Миколаєва.

Декілька менших міст і сіл по обидва боки Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це може бути дуже небезпечно і призвести до людських жертв. В зоні швидкого затоплення знаходиться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Уже зараз можна побачити відео з прилеглих сіл, де видно лише дахи будівель. 

Наразі також повідомляється про повне зруйнування зоопарку “Казкова діброва” у Новій Каховці. Вдалося врятувати лише лебедів та качок!

За інформацією, Укргідроенерного – за 4 дні водосховище буде спрацьоване – тобто витече вся акумульована вода і залишиться тільки природне русло Дніпра. 

Женевська конвенція

Знесення дамби в Новій Каховці є воєнним злочином відповідно до Женевської конвенції, але росія вже систематично порушує Женевську конвенцію під час своєї незаконної війни в Україні.

Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення і воєнним злочином невибіркової дії, згідно Статті 56 Додаткового протоколу I 1977 року.

Деталі у відео за посиланням: https://drive.google.com/file/d/10_NF4kNapBerbmERymheU7WpXx4VP1FK/view?usp=share_link

В Офісі Генерального прокурора зазначили, що за фактом підриву оккупантами Каховської ГЕС вже розпочато розслідування за статтею екоцид.

«В Україні продовжується відбуватися екоцид і сьогоднішньою катастрофою – зруйнуванням Каховської ГЕС – російська армія вкотре знищує та тероризує наше довкілля і довкілля цілої планети, а відтак загрожує усьому цивілізованому світу» – додала Юлія Мархель, лідерка найбільшого екоруху України Let’s do it Ukraine

ЩО БУДЕ ДАЛі?

  • Запорізька АЕС

Імовірно відбудеться припинення подачі охолоджувальної води на найбільшу в Європі атомну електростанцію ЗАЕС, яка потребує охолодження навіть для зупинених реакторів.

  • Північно-Кримський канал

Припиниться постачання води до Криму. 

  • Меліорація Таврії і Каховський канал

Зупиниться постачання води у системи зрошення полів Херсонської, Дніпропетровської  та Запорізької області при чому в основному на окупованих землях. Без питної води залишаться багато міст і сіл, які споживають її з Каховського каналу, зокрема окупований Бердянськ.

  • Заводи

Без достатньої кількості води доведеться зупинити роботу великих промислових підприємств металургійної галузі у Марганці, Нікополі, Покрові.

  • Екологія – найстрашніше!

Резервуар Каховської ГЕС був важливим екологічним середовищем і джерелом прісної води для багатьох видів рослин і тварин. Відкриється величезне піщане дно і ми отримаємо нову пустелю з усіма кліматичними наслідками: зменшення опадів, пилові бурі, підйом температури у регіоні. А відповідно більший ризик посухи на полях центру і півдня України.

Змітаючи все на своєму шляху, вода також забруднюється хімічними речовинами з промислових підприємств, змішується зі стічними водами тощо. Епідеміологічні ризики та ризики забруднення водних ресурсів збільшуються в рази. 

За умови повного звільнення Херсонщини, на відновлення греблі може піти від 1 до 3 років. За інформацією Укргідроенерго станція відновленню не підляє. Скоріше за все – мається на увазі, що потрібно буде будувати греблю від фундаменту.

Треба багато часу не тільки на бетонування основної споруди, але і на реконструкцію берегових укріплень і подальше контрольоване наповнення чаші водойми. Це все тривалий процес.

Весь цей час ми будемо пожинати екологічні та технологічні наслідки цього злочину. Природа і економіка України за майже 70 років роботи станції та існування великого водосховища пристосувалися до існування з ГЕС.

Відсутність води у Каховському морі призведе до осушення полів півдня України з подальшим запустеленням. Доведеться закрити Запорізьку АЕС і десятки крупних заводів, які не матимуть достатньої кількості води та електроенергії для виробничих процесів.

Відповідно населення масово виїде з цього регіону через неможливість жити у важких кліматичних умовах, через відсутність води і  робочих місць.

Тому вся надія на Сили оборони і західних партнерів, які допоможуть якнайшвидше звільнити Нову Каховку і приступити до відновлення ГЕС і Каховського моря.

Разом до Перемоги! 

Більше в новинах на сайті letsdoitukraine.org

 

Контактна особа для представників медіа: Анастасія, +380 66-444-51-43