World Cleanup Day 2023 об’єднав 19 мільйонів людей у 91% країн по всьому світу

Понад 91% країн світу залучили 19,1 мільйона волонтерів з усієї земної кулі до цьогорічного Всесвітнього дня прибирання, головного заходу, організованого громадською організацією «Let’s Do It World» (LDIW), що відбулася в суботу., 16 вересня 2023 року. Було зібрано приголомшливих 205 000 тонн сміття, що дорівнює 1250 синім китам або 512 реактивним літакам, що підкреслює масштаб глобальної […]

Понад 91% країн світу залучили 19,1 мільйона волонтерів з усієї земної кулі до цьогорічного Всесвітнього дня прибирання, головного заходу, організованого громадською організацією «Let’s Do It World» (LDIW), що відбулася в суботу., 16 вересня 2023 року.

Було зібрано приголомшливих 205 000 тонн сміття, що дорівнює 1250 синім китам або 512 реактивним літакам, що підкреслює масштаб глобальної некерованої кризи та нагальну потребу в стійких рішеннях.

 

‍Важливо, що результати Всесвітнього дня прибирання у 2023 році показали появу двох помітних глобальних тенденцій; участь молоді та студентів, а також міністрів та посадовців місцевих і національних урядів. Ці тенденції та чудові результати року прокоментувала президент LDIW та голова глобальної мережі Хейді Солба.‍

«Дуже приємно бачити, що все більше і більше молодих людей розуміють невідкладність, з якою ми всі стикаємося. Проте, скільки б волонтерів ми не залучили, ми все одно бачимо, що все більше сміття забруднює наше довкілля. Це впливає на кожного. Ми не організація з прибирання – ми займаємося підвищенням обізнаності – і наша неймовірна глобальна мережа та наші партнери посилають цей чіткий меседж. Цього року, як ніколи, ми закликаємо кожен уряд, кожну велику корпорацію, кожну організацію серйозно поставитися до цих результатів і діяти, щоб запровадити постійні довгострокові рішення глобальної кризи неправильного управління відходами. Сьогодні свято невтомної відданості десятків мільйонів людей, які зробили внесок у величезний прогрес, якого ми досягаємо разом», – заявила Хейді Солба.

Цього року кампанія відбулася безпосередньо перед дебатами Генеральної Асамблеї ООН щодо резолюції про включення Всесвітнього дня прибирання до календаря ООН. Раніше 2023-го року ця пропозиція отримала одностайну підтримку для включення до порядку денного ГА ООН, і рішення про офіційне проголошення неминуче.

‍Результати 2023 року знаменують повернення до рівня залученості до пандемії COVID-19. Це служить обнадійливим знаком того, що повідомлення LDIW про необхідність тривалих суспільних змін сприймається як широким населенням, так і, що важливо, політиками, оскільки світ стикається з потрійною планетарною кризою клімату, забруднення відходами та втрати біорізноманіття.

‍Оновлені загальні результати також показують, що після першого Всесвітнього дня прибирання у 2018 році рух LDIW поширився як у глибину, так і в ширину – охопивши 95% усіх країн, перелічених Організацією Об’єднаних Націй, і залучивши майже 91 мільйон учасників – таким чином піднявши загальну участь за межі 1,1% населення світу. LDIW націлений на 5% – переломний момент, необхідний для зміни суспільної поведінки.

Сукупні результати ще більше зміцнюють позицію LDIW як найбільшого в історії людства громадського руху з постійно зростаючою активною мережею, яка включає майже всі країни.

Додавання до Календаря ООН, безсумнівно, посилить увагу та активізує участь у досягненні мети LDIW щодо 5% глобальної участі, оскільки рух продовжує боротися з глобальною кризою неправильного управління відходами та прагне до світу без відходів.‍

Висвітлення цьогорічної кампанії транслювалося в прямому ефірі 16 вересня з Estonian House у Нью-Йорку завдяки підтримці уряду Естонії. LDIW також організував додатковий захід, пов’язаний з ГА ООН 20 вересня, на якому Президент Естонії, Його Величність, Алар Каріс відкрив засідання прямим закликом до дій представників ГА ООН та підтримати резолюцію про включення Всесвітнього дня прибирання до календаря ООН.

Каріс заявив: «Всесвітній день прибирання служить платформою для просування ідей, пов’язаихї з управлінням відходами та екологічною освітою, заохочуючи уряди надавати пріоритет стратегіям управління відходами та екологічним практикам. Я сподіваюся, що ця подія надихне всіх до подальших дій, обміну найкращими практиками та просування чистішої та зручнішої планети».

Громадська організація Let’s Do It World є акредитованим членом Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) та Асамблеї ООН з навколишнього середовища (UNEA). У липні 2023 року Група ООН з питань цілей сталого розвитку відзначила Let’s Do It World своєю нагородою Mobilization за організацію Всесвітнього дня прибирання.