Екоактивісти застерігають від необдуманих покупок: що не так із Black Friday?

Остання п’ятниця листопада або так звана Чорна п’ятниця щороку створює у магазинах шалений ажіотаж серед покупців. Люди можуть купувати із великими знижками все, що завгодно – від білизни до електроприладів. Але що поганого у такому спаді цін та чому екоактивісти щороку з жахом на чекають цей день?  Чому Чорна п’ятниця – нічний кошмар екоактивістів?  Кожного […]

Остання п’ятниця листопада або так звана Чорна п’ятниця щороку створює у магазинах шалений ажіотаж серед покупців. Люди можуть купувати із великими знижками все, що завгодно – від білизни до електроприладів. Але що поганого у такому спаді цін та чому екоактивісти щороку з жахом на чекають цей день? 

  • Чому Чорна п’ятниця – нічний кошмар екоактивістів? 

Кожного дня середньостатистична людина використовує більше ресурсів, ніж їй потрібно. Реклама та маркетинг вправно працюють задля того, щоб задовольнити потреби бізнесу, часто забуваючи про вплив на навколишнє середовище. А Чорна п’ятниця стає ще одним вагомим сигналом до придбання речей. Знижки та акції спонукають людей купувати речі, які їм не потрібні. 

“Ми уже давно перетнули межу використання ресурсів Землі. Тепер ми і наші майбутні покоління в боргу перед планетою. Але замість зменшити перевиробництво і надмірне споживання, людство лише збільшує обсяги цього. Тому закликаємо всіх українців утриматися від необдуманих покупок і придбати лише те, що справді потрібно. Адже це стосується не тільки екології, я й вашого гаманця” – закликала лідерка найбільшого екоруху країни Let`s do it Ukraine Юлія Мархель.

В Україні в день Чорної п’ятниці минулого року покупці витратили 8,4 мільярда гривень. Це, щоправда, в рази менше, ніж витрачається у країні-засновці цієї традиції – США, де в цей день покупці залишають до 60 мільярдів доларів. 

У результаті проблема із надмірним споживанням загострюється. Коли кожен з нас купує, наприклад, кофту у магазині, ми не задумуємось скільки ресурсів та енергії було витрачено для її виготовлення, логістику. 

 

  • Радикальний підхід: міжнародний день без покупок

 

На противагу Чорній п’ятниці американські екоактивісти запровадили Міжнародний день без покупок, який так само традиційно відбувається в останню п’ятницю листопада. Щоправда працює все навпаки – учасники протесту ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ від будь-яких покупок на 24 години. Більш радикальним підходом стане відключення на цей період світла, телевізорів, комп’ютерів, телефонів, інших другорядних приладів, а також відмова від використання автотранспорту.

До акції приєднуються і деякі бренди та магазини, закриваючи свої офлайн або онлайн магазини на період Дня без покупок.

 

  • Що як я не хочу відмовлятись від покупок у Чорну п’ятницю, але турбуюсь про довкілля?

 

Екоактивісти Let`s do it Ukraine закликають дотримуватися кількох правил шопінгу, щоб не купувати зайвого:  

  1. Перед походом у магазини влаштуйте генеральне прибирання вдома та переберіть всі речі. Старі або непотрібні речі в хорошому стані передайте у шелтер, гуманітарний штаб або потребуючим. Одяг та інші предмети в поганому стані можна здати на переробку. Також ви можете дати речам друге життя наприклад перешийте на мішечки, шопери або здайте волонтерам на маскувальні сітки. Найближчий пункт прийому вторинної сировини шукайте на recyclingpoints.org
  2. Купуйте тільки те, що вам справді потрібно. Намагайтеся підтримувати вітчизняного виробника. Якщо ви купуєте якусь техніку, подумайте, як ви будете її застосовувати  та  з якою періодичністю, який термін її використання, чи можна відремонтувати, якщо зламається. Якщо мова йде про одяг, подумайте з чим ви можете комбінувати річ і скільки різних образів складете з нею. 
  3. Складіть список того, що вам справді потрібно, щоб не робити спонтанні покупки. 
  4. Віддавайте перевагу товарам зробленим з перероблених матеріалів або тих, які можливо в подальшому переробити. 
  5. Подбайте про упаковку вашої покупки. Краще, якщо у вас буде тканинна сумка, мішечок, рюкзак, або свій багаторазовий пакет, куди ви зможете скласти все, що купили. Це допоможе зменшити кількість пластикових відходів.

 

  • Приєднуйся до місяця ековідповідальності

 

Ваші екологічні звички не тільки приносять користь планеті, а й дають можливість виграти подарунки! З 15 листопада по 15 грудня 2023 року беріть участь у Марафоні роздільного збору вторинної сировини! 

Сортуйте вторинну сировину, здавайте на переробку, формуйте Національну мапу пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org та заохочуйте рідних жити ековідповідально для себе та майбутніх поколінь. 

Переможців оголосять 3 грудня 2022 року в новинах на сайті www.letsdoitukraine.org

Дізнавайтесь більше в новинах на сайті letsdoitukraine.org