“Let`s do it Ukraine SOS” зупинили свої місії через нову систему перетину кордону для волонтерів: що наразі відомо?

З 1 грудня 2023 року в Україні новий Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, через який відтепер необхідно буде працювати волонтерам. У Мінсоцполітики пояснили алгоритм ввезення гуманітарної допомоги за новими правилами, які повинні почати діяти із 1 грудня: Волонтерам необхідно буде увійти в Автоматизовану систему https://human-help.ioc.gov.ua за допомогою КЕП, таким чином він стає отримувачем і  внесений […]

З 1 грудня 2023 року в Україні новий Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги, через який відтепер необхідно буде працювати волонтерам.

У Мінсоцполітики пояснили алгоритм ввезення гуманітарної допомоги за новими правилами, які повинні почати діяти із 1 грудня:

  • Волонтерам необхідно буде увійти в Автоматизовану систему https://human-help.ioc.gov.ua за допомогою КЕП, таким чином він стає отримувачем і  внесений в Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги. З питань допомоги у реєстрації, Мінсоцполітики надає контакти: (044) 494-19-10 та телеграм-чат https://t.me/+DMro2EEWOGplOTZi 
  • Отриманий номер з Реєстру потрібно вказувати надалі в усіх “паперових” варіантах ввезення гуманітарної допомоги. Якщо формуєте декларацію онлайн, то система підтягне автоматично. 
  • У систему потрібно внести перелік товарів, які планується завозити, автоматично формується Декларація.
  • При цьому зауважують, що гарантійних листів, довідок, запитів, планів про розподіли та інших документів не потрібно.
  • Можна ввозити допомогу
  • До 31 березня наступного року потрібно обов’язково подати звіт у своєму електронному кабінеті про цільове використання гуманітарної допомоги, яку завезли з 1 грудня. 

Проте у перший же день активісти стикнулися з багатьма проблемами, такими як непрацююча система, нахабність прикордонників та знущання над волонтерами тощо. 

У зв’язку з цим, міжнародний гуманітарний проєкт “Let`s do it Ukraine SOS” призупинив залучення гуманітарної допомоги з за кордону для того, щоб зрозуміти як працює система та для безпеки самих же волонтерів.  

“Ми маємо бути в ресурсі, фіксувати недоліки нової системи для їх усунення та обмінюватись досвідом. В разі порушення прав людини прикордонниками оперативно допомагати один одному. Я звертаюся до всіх груп волонтерів, які зараз знаходяться або планують перетинати кордон, і ви зіштовхуєтесь з проблемами прошу повідомляти про це мене особисто у соціальних мережах @jmarkhel. Також прохання, якщо сайт “лежить”, – робіть скріни з датою та часом для розуміння, що відбувається на кордоні. Таким чином ми зможемо зібрати зворотній зв’язок та об’єднатися навколо спільної проблеми. Зупиняти волонтерство та гуманітарну допомогу наразі в Україні не можна, адже в країні продовжується війна, а нам потрібна Перемога!” – звернулася координаторка міжнародної гуманітарної місії “Let’s do it Ukraine SOS”. 

Молодіжний рух Let’s do it Ukraine закликає всіх волонтерів поділитись своїм досвідом, активістів які пройшли кордон з гуманітарною допомогою з 1 грудня 2023 року, просять заповнити гугл-форму за посиланням https://forms.gle/oNVpBPD8Ej3tcw6D9 та зазначити всю інформацію щодо проходження кордонів. Якщо система і надалі не працюватиме, будемо разом приймати кроки для вирішення цього питання та звертатися до компетентних органів. 

Ми сильні та єдині! Разом до Перемоги!

Слідкуйте за новинами на сайті letsdoitukraine.org та підписуйтесь на соціальні мережі www.facebook.com/letsdoitukraineeco, www.instagram.com/letsdoitukraine.