Місяць цифрового прибирання: що це та для чого потрібно?

У сучасному швидкозмінному онлайн світі керування нашим цифровим сміттям стає важливішим, ніж будь-коли. Об’єм цифрових даних щороку росте, станом на зараз він становить понад 120 зетабайтів (причому 1 зетабайт становить  1 мільярд  гігабайтів.) Тож, Let`s do it Ukraine оголошує “Місяць Цифрового Прибирання” в Україні, який цьогоріч, відбудеться з 16 березня до 22 квітня 2024 року, […]

У сучасному швидкозмінному онлайн світі керування нашим цифровим сміттям стає важливішим, ніж будь-коли. Об’єм цифрових даних щороку росте, станом на зараз він становить понад 120 зетабайтів (причому 1 зетабайт становить  1 мільярд  гігабайтів.) Тож, Let`s do it Ukraine оголошує “Місяць Цифрового Прибирання” в Україні, який цьогоріч, відбудеться з 16 березня до 22 квітня 2024 року, тобто завершиться Днем Землі. Закликаємо учасників долучатися до найбільш безпечного формату акції – онлайн, та разом зменшувати цифровий слід, щоб ваше користування digital середовищем було екологічним та безпечним. 

Протягом цього періоду Let`s do it Ukraine регулярно публікуватиме у соціальних мережах кроки з цифрового прибирання, які може зробити кожен. 

Робіть скріншоти ДО та ПІСЛЯ очищення, діліться своїми успіхами з друзями у соціальних мережах, ставте хештеги #digitalcleanupletsdoitukraine #digitalcleanup #earthrise  та відмічайте організаторів: 

Обов’язково зареєструйте свій результат за посиланням: https://letsdoitukraine.org/digitalcleanup/ 

Тепер ви можете порахувати від скількох викидів СО2 в атмосферу ви врятували довкілля!

Розрахунок ведеться за такою формулою: 

(Гб цифрового сміття видалено)/2 = заощаджено кВт-год енергії на рік

(Гб цифрового сміття видалено)/4 = заощаджено кг СО2 викидів

Для корпоративних учасників Let`s do it Ukraine розробив спеціальний гайд, щоб робити цифрове прибирання можна було ще більш масштабно: https://docs.google.com/document/d/1PPHL9sQgInf_N3tT6OUVJfH_8N8AyXRZb7zG5gv8xvI/edit?usp=sharing

ЧОМУ ЦЕ ПОТРІБНО? 

Цифрове прибирання – це сучасний та безпечний онлайн формат прибирання, до якого може долучитися кожен. Як і матеріальні забруднювачі, цифрові програми та файли також створюють відходи – а саме невикористані, застарілі та непотрібні програми, файли і навіть веб-сторінки.

“Закликаємо громадян приєднатися, заощаджувати використання електроенергії та зменшувати кількість викидів CO2 в атмосферу. Видаляйте маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, беззмістовні відео, хмарні сховища з невикористовуваними файлами. Таке онлайн прибирання також продовжить життя вашим гаджетам та вбережуть гаманець від численних витрат на ремонт або покупку нових телефонів, комп’ютерів, ноутбуків” – зазначила Юлія Мархель, лідерка найбільшого екологічного руху в Україні “Let`s do it Ukraine”, координаторка Всесвітнього дня прибирання в Україні. 

Більшість людей звикли вважати, що цифровий світ відокремлений від фізичного і не має на нього реального впливу. Надсилання електронного листа, фотографування, потокове відео, створення файлів, резервне копіювання – кожна цифрова дія споживає енергію і створює CO2, що сприяє потеплінню клімату. Щороку створюються трильйони фотографій і відео, і більшість з них будуть забуті. Хоча може здатися, що ці окремі дії мають незначний вплив, у сукупності їхній вплив є величезним.

Видаляючи всі непотрібні файли, програми, фотографії та відео, ми не лише заощаджуємо величезну кількість CO2, але й продовжуємо термін служби наших гаджетів, оскільки на виробництво обладнання припадає 78% вуглецевого сліду. Організований цифровий робочий простір має позитивний психологічний ефект, оскільки охайне робоче місце сприяє підвищенню концентрації уваги. Прибирання також може сприяти натхненню та поверненню забутих ідей.

ЦІКАВІ ФАКТИ

    • Google щодня використовує 15 616 МВт-год енергії – це більше, ніж виробляє дамба Гувера, яка може забезпечити живлення 1 млн жителів на день. А за рахунок енергії, яку ви використовуєте для потокового відео (у середньому 2 години на день), ви можете проїхати до 3000 км за допомогою електричного скутера на рік.
    • Вуглецевий слід Інтернету та допоміжних систем становить близько 4% глобальних викидів парникових газів, що дорівнює кількості, яку виробляє світова авіаційна галузь. Інтернет та допоміжні системи виробляють понад 1 мільярд тонн CO2 щороку. При цьому 90% створених даних є відходами – це дані, до яких ніколи не буде доступу після їх створення.
    • Для зберігання та обміну даними потрібно в 3 рази більше енергії, ніж виробляють усі сонячні батареї світу.
    • Щороку надсилається близько 300 мільярдів електронних листів. Основну частину з них складають спам-повідомлення. Кожен електронний лист виділяє 0,3 грама CO2, звичайний – 4 грами, а з вкладенням – 50 грамів.
    • Майнінг біткоїнів споживає більше енергії, ніж вся Нова Зеландія.
    • Перегляд відео займає найбільшу частку інтернет-трафіку – 60% – і викидає 300 млн тонн CO2 на рік, що становить близько 1% світових викидів.
    • 2 години потокового відео – це те саме, що їзда на електровелосипеді на 8 км.
    • Щоб нейтралізувати вуглецевий слід смартфона, потрібно 232 роки.

 

  • 1,6 мільярда дерев потрібно висадити, щоб компенсувати забруднення, спричинене спамом в електронній пошті

 

З ЧОГО ПОЧАТИ?

Користуйтесь підказками, в нагоді стане спеціальний чек-лист з цифрового прибирання. Зберігайте інструкцію та ставте біля виконаних пунктів «✓». 

Приєднуйтесь до “Місяця цифрового прибирання” та зробіть перший крок до більш організованого та безпечного digital майбутнього.

Деталі в новинах на сайті letsdoitukraine.org та в соціальних мережах: facebook.com/letsdoitukraineeco ; instagram.com/letsdoitukraine/

Контактна особа для представників ЗМІ: 066 444 51 43 – Анастасія 

 

Довідково 

Програма Digital Cleanup Day була започаткована організацією Let’s Do It World у 2020 році. Перший Digital Cleanup Day відбувся в День Землі 22 квітня 2020 року, а другий – у березні 2021 року. Люди зі 106 країн та 500 компаній видалили понад 500 000 ГБ даних. Завдяки цій акції ми ліквідували 625 000 кг викидів CO2. До кампанії долучилися кілька великих цифрових, електронних та телекомунікаційних компаній.

Мета Digital Cleanup Day – допомогти людям переосмислити свої цифрові звички та вплив зміни клімату. Digital Cleanup Day допоможе людям розвинути навички цифрової гігієни, щоб зменшити марнотратство цифрових практик і тим самим сприяти зменшенню потепління клімату. Ми можемо побудувати зелене майбутнє, лише якщо будемо робити це відповідально, одночасно впроваджуючи цифрову гігієну, уникаючи створення непотрібного та вимірюючи цифровий слід існуючих і майбутніх цифрових рішень ще до їхнього запуску.