Увага! У Миколаєві погіршився стан питної води

Чому погіршилилась вода? У «Миколаївводоканал» пояснили, що погіршення якості води «обумовлюють природні та техногенні фактори», а також додали, що «у таких складних питаннях немає простих та швидких рішень, але роботи у цьому напрямі продовжуються». Виявилося, що державне підприємство «Кривбасшахтозакриття», що знаходиться вище за місцем забору води для Миколаєва, скинуло в річку воду зі своїх відстійників. […]

Чому погіршилилась вода?

У «Миколаївводоканал» пояснили, що погіршення якості води «обумовлюють природні та техногенні фактори», а також додали, що «у таких складних питаннях немає простих та швидких рішень, але роботи у цьому напрямі продовжуються».

Виявилося, що державне підприємство «Кривбасшахтозакриття», що знаходиться вище за місцем забору води для Миколаєва, скинуло в річку воду зі своїх відстійників. Фактично йдеться про воду, яку після використання за допомогою технічних споруд підприємства повертають до річок у вигляді стічної, шахтної, кар’єрної або дренажної води.

Скидання шахтних вод в Інгулець походить із ставка-накопичувача в балці Свистунова, розташованого на території Дніпропетровської області. Головна умова від Кабміну (який дає на це дозвіл раз на кілька років) – підприємство має дотримуватись індивідуального регламенту. Тобто вміст хлоридів (солей – прим.) в Інгульці, у місцях водозаборів для Кривого Рогу та Миколаєва, не повинен перевищувати гранично допустимої концентрації (ГДК) у 350 мг на кубічний дециметр (на літр – прим.). Для цього шахтні води мають надходити в Інгулець разом із прісною водою, яка б розбавила їх і знизила відсоток мінералізації.

Звичайно, далі ця вода потрапляє в очисні споруди, які займаються її фільтрацією перед подачею до будинків миколаївців. Однак сьогодні ми спостерігаємо погіршення якості цієї водопровідної води, про що свідчить її колір, смак та запах. Це може свідчити у тому, що очисні споруди не справляються з кількістю хлоридів, що міститься у воді.

Чи шкідливо це для життя людей?

Хлориди – солі, що містять хлор та інші елементи, такі як натрій, калій та магній. Хлориди у воді можуть з’являтися природним шляхом, наприклад, якщо вода проходить через ґрунт або скельні утворення, що містять хлориди. Однак часто вода може бути забруднена хлоридами через промислові викиди, скиди водоочисних споруд або використання солей для розкріплення льоду на дорогах.

Відповідно як до світових, так і українських санітарних норм, максимальний вміст хлоридів у питній має бути не більшим:

  • 250 мг на літр для водопровідної та бутильованої води;
  • 350 мг на літр для води із свердловин, каптажів, колодязів, а також може встановлюватись для водопровідної в окремих областях.

Хлориди в невеликих кількостях не є небезпечними для здоров’я людини і навіть необхідні для підтримки нормальної роботи організму. До їх складу входять багато важливих мінералів, таких як натрій, калій і магній. Однак високі рівні хлоридів у воді можуть призвести до різних проблем, таких як корозія металевих труб, пошкодження обладнання та зміна смаку води.

Тобто сама по собі якість води в Миколаєві при підвищених хлоридах не може нашкодити здоров’ю людини, яка використовує її як технічну.

Пити її не можна, адже можуть виникати розлади шлунка, зазвичай якісь короткострокові наслідки. Який там бактеріальний склад чи наявність будь-яких токсичних елементів, які можуть впливати на людину, – це потрібно лише робити аналізи. Але в таких умовах цією водою не можна буде мити посуд або вмиватися нею.

Вплив на людину

Здоров’я: Хлориди в воді можуть бути безпечними для здоров’я при невеликих концентраціях. Однак великі концентрації хлоридів в питній воді можуть мати негативний вплив на здоров’я людини. Наприклад, високий вміст хлоридів може впливати на роботу нирок та серцево-судинну систему, сприяти розвитку артеріальної гіпертензії та інших захворювань.

Екологія: Високий вміст хлоридів у воді може мати також негативний вплив на екосистему водойм і ґрунтів, зокрема на рослинність і тваринний світ.

Корозія: Хлориди можуть бути агресивними до металевих поверхонь, що може призводити до корозії трубопроводів і інших інженерних систем, через які проходить вода.

Отже, важливо мати доступ до чистої і якісної води для забезпечення здоров’я та добробуту. У випадку сумнівів у якості води, її вживання краще уникати або вживати після необхідної очистки.

Що робити? 

Одним із способів зниження концентрації хлоридів у воді є зворотний осмос. Це сучасний фільтр, який видаляє забруднювачі з нефільтрованої води. Ця технологія підходить як для побутових умов, так і для промисловості. Побутова система зворотного осмосу може затримувати 99,9% домішок води, включаючи хлориди та сульфати натрію, калію, кальцію, магнію, важких металів.

Дізнавайтесь більше на сайті letsdoitukraine.org та на сторінках  соціальних мереж: www.facebook.com/letsdoitukraineeco , www.instagram.com/letsdoitukraine/