Лідерка Let’s do it Ukraine Юлія Мархель стала спікеркою міжнародного Zero Waste Forum 2024 у Сан-Франциско

З 2-го по 6 квітня 2024 року в Сан-Франциско пройшов Zero Waste Forum & International Dialogue. Подія є продовженням Міжнародного дня без відходів, що традиційно відзначають 30-го березня.  Метою заходу стало об’єднання зусиль громадськості навколо проблеми надмірної кількості відходів та спрямування людей до розвитку екоспільноти. Основним інструментом для досягнення цього, є відкриття питання для широкої […]

З 2-го по 6 квітня 2024 року в Сан-Франциско пройшов Zero Waste Forum & International Dialogue. Подія є продовженням Міжнародного дня без відходів, що традиційно відзначають 30-го березня. 

Метою заходу стало об’єднання зусиль громадськості навколо проблеми надмірної кількості відходів та спрямування людей до розвитку екоспільноти. Основним інструментом для досягнення цього, є відкриття питання для широкої міжнародною дискусії, платформою якої й став цьогорічний форум.

До події приєдналися учасники та спікери з усього світу, зокрема зі США, Турції, Китаю, України, Бразилії, Індонезії, Швеції.

Спікерами форуму стали: Зейнеп Челікель, радник ООН; Крістал Драйсбах, генеральний директор компанії Upstream; Деная Шортер, старший директор GAIA для США та Канади; та Кейті Патрік, еколог-інженерка та авторка. Ці чотири жінки впливають на переосмислення (економічної) систем і виступають за стале майбутнє нашої планети. Подію відкрив Річард Ентоні, президент Міжнародного альянсу Zero Waste.

Серед почесних спікерів заходу – лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let’s do it Ukraine Юлія Мархель. У своїй промові вона зробила акцент на потужному впливі війни на екологію та нагадала про екоцид, що чинить росія на території України.

“Все у світі взаємопов’язане. Якщо ви думаєте, що війна відбувається далеко, можливо, навіть на іншому континенті – всі мають розуміти, що її наслідки торкнуться кожного. Втрати людських життів, скорочення (біорізноманіття) видового різноманіття планети, забруднення ґрунту сміттям, відходами військової техніки, токсичними речовинами, нафтопродуктами, відходами від металургійних заводів, біологічними відходами, забруднення води, вирубка лісів, знищення флори та фауни. Екосистема планети не має кордонів; все, що відбувається в Україні має відображення на глобальній екологічній мапі; забруднення досягає інших країн через повітря, ґрунтові води та води всесвітнього океану. Пам’ятайте, для усунення наслідків екоциду та екокатастрофи потрібна участь кожного. Наші життя та життя майбутніх поколінь залежать від цього,” – зазначила Юлія Мархель.

Під час форуму спікери демонстрували як історії успіху екологічних ініціатив, так і виносили на обговорення проблематичні аспекти організації екологічних проєктів. Проте основною темою обговорення стала зміна підходу до концепції Zero Waste та зміщення фокуса з сортування сміття до впровадження більш комплексного підходу у вигляді перероблення, повторного використання, ремонту речей, повернення ресурсів до землі та зменшення їх використання.

Організатор події – R20W (Race to Zero Waste) – неприбуткова екологічна організація, на чолі якої стоять жінки-лідери, що опікуються проблеми надмірної кількості відходів. У 2023 році організація залучила та 50 волонтерів для проведення тренінгів з правильного поводження зі сміттям, провела 20 просвітницьких заходів та 8 аудитів сміття, об’єднавши понад 85 000 осіб на своїх заходах.

Більше ініціатив на сайті letsdoitukraine.org