Всесвітній день прибирання 2024: в Україні відбулась наймасштабніша екоподія

20 вересня 2024 року в Україні відбулась найбільша соціальна екологічна подія Всесвітній день прибирання. Сотні тисяч громадян у 24 регіонах приєдналися до “World Cleanup Day” разом з мільйонами учасників у 211 країнах світу з метою формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до довкілля. З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним […]

20 вересня 2024 року в Україні відбулась найбільша соціальна екологічна подія Всесвітній день прибирання. Сотні тисяч громадян у 24 регіонах приєдналися до “World Cleanup Day” разом з мільйонами учасників у 211 країнах світу з метою формування культури чистоти, правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до довкілля.

З 2024 року Всесвітній день прибирання оголошено офіційним Днем ООН, який відзначається щорічно 20 вересня, і тепер його додано до календаря міжнародних днів і тижнів. Всесвітній день прибирання став найбільшою мобілізаційною мирною акцією у світі та переміг у рейтингу UN SDG Awards. Мобілізація мільйонів через колективні дії для цивільного миробудування, сталого глобального майбутнього та боротьби з твердими відходами.

“Участь кожного важлива. В часи екологічної катастрофи та щоденного екоциду потрібно разом робити екологічне відновлення і розвивати свідоме, соціально та екологічно відповідальне громадянське суспільство, розвивати культуру чистоти та правильного поводження з відходами, дбати про довкілля, зберегти природні ресурси, адже екосистема – це наше життя, здоров’я, повітря, вода, земля, їжа, тваринний та рослинний світ.  Дякую кожному, хто боронить нашу державу та сприяє відновленню. Особлива вдячність всім волонтерам, координаторам, партнерам та амбасадорам, завдяки яким Всесвітній день прибирання стає подією не лише національного, але й глобального масштабу. Разом ми не просто прибираємо сміття — ми змінюємо свідомість, і таким чином, майбутнє наших дітей. Пам’ятаймо: кожен наш крок сьогодні — це крок до збереження планети завтра.” – зазначила координаторка Всесвітнього дня прибирання “World Cleanup Day” в Україні Юлія Мархель.

Особливості цього року: всіх закликають зареєструвати результат участі, підрахувати кількість учасників, кількість пакетів зібраних  сміття та вторинної сировини, гігабайти видаленої інформації. Підчас сигналу тривоги учасники йдуть до найблищого укриття.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола підкреслила важливість цієї ініціативи: “Дні, такі як Всесвітній день прибирання, показують нам, що ми маємо діяти для поліпшення нашого довкілля. Я дякую ініціативі Let’s Do It World за їхню відданість і продовжуватиму прагнути до того, щоб Європейський парламент продовжував працювати з вами та вашими колегами по всьому світу.”

До події долучилися також ековідповідальні громадяни у прифронтових регіонах та містах. Зокрема, взяли участь місцеві мешканці Херсонської, Донецької, Луганської, Сумської, Запорізької областей у форматах індивідуальних толок та переважно онлайн у цифровому прибиранні letsdoitukraine.org/2024/09/ldu-wcd-digital-2024

Українці закордоном активно приєднуються формуючі свої локації в різних країнах.

Активності ще продовжуються у зв’язку з погодними та безпековими умовами до 25 вересня 2024 року включно, тож закликаємо усіх реєструвати свій результат, щоб гарантовано отримати онлайн-сертифікат та потрапити до міжнародного рейтингу країн:https://letsdoitukraine.org/2024/09/ldu-wcd-registration-2024/ . Також обов’язково поділіться своїми фотографіями та відео у фотобанку за посиланням: https://t.me/WCD_photo_video_bank

Підсумкові результати будуть опубліковані 1 жовтня 2024 року на офіційному сайті letsdoitukraine.org. 

Подія відбулася у різних форматах залежно від географічного розташування та безпекових особливостей регіону: 

      Традиційні прибирання (виключно на рекомендованих локаціях органами місцевого самоврядування), індивідуальні, сімейні, колективні прибирання на території установ, організацій.

      Для всіх, онлайн – Цифрове прибирання (видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів). 

      Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай» (сортування вторинної сировини та відправка на переробку).

Серед закладів освіти проходять додаткові змагання на найактивніших учасників Всесвітнього дня прибирання.

На частині локацій учасники сортували знайдені відходи та здавали на переробку: пластик, скло, метал, жерстяні банки та папір. Що знайшли? Найпоширенішим сміттям стали: одноразовий посуд, пакети, недопалки, скляні та жерстяні бляшанки, пластикові пляшки, засоби особистої гігієни, шуршики та зламані іграшки, Цього року поширеними знахідками стали: уламки ракет, залишки снарядів трупи тварин, памперси, шприці. Цікавими знахідками стали: старовинна монета та золота прикраса, диван, знаходили зламану побутову техніку.

Щороку до ініціативи “World Cleanup Day” долучаються світові лідери: Президенти ряду країн, а також князь Монако Альберт ІІ, крон принцеса Швеції Вікторія, активістка Грета Тунберг. 

 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також підтримує цей рух: “Я дуже пишаюся тим, що є патроном Всесвітнього дня прибирання. Ми повинні змінити своє ставлення до нашої планети, бути більш уважними до її ресурсів і зберігати її біорізноманіття. Кожен і будь-хто може зробити свій внесок у це.”

За останні роки в Україні до ініціатив найбільшого екоруху країни  “Let’s do it Ukraine” приєднуються представники влади та зіркові амбасадори: КИЛИММЕН, Андрій Джеджула, Вадим Олійник, Андрій Чорновол, Ілона Гвоздьова,  гурт Друга Ріка, Валерій Харчишин, Анна Добриднєва, Амадор Лопес, Bahroma,Alyona Alyona, Джамала, Jerry Heil, Світлана Тарабарова, Солоха, Павло Зібров, Оля Цибульська, Андрій Карпов, Артур Боссо, Софія Єгорова,  Крістіна Столока, Діма Прокопов, Temberblanche, Влада Нікольченко, Чара Хорив, Роксолана Величковська, Юлія Лущинська, Pasha Mentions, Наталка Карпа, Марія Мельник, Микита Вакулюк, Ілля Ярема, Will Armex, В‘ячеслав Соломка, SOWA, Єва Кляцкіна, Анастасія Аверіна, Дмитро Костильов, SHUMEI, YAKTAK, Олег Виговський, Олег Скрипка, Марія Данілова, Віктор Гевко, GannaBaby, а також ряд блогерів, спортсменів, акторів, ведучих.

 

Організатор: Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’s Do It World», Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World». 

Генеральний партнер: корпорація Біосфера.

Генеральний медіапартнер: 1+1 media. 

 Партнери: Лакталіс в Україні, Чела Україна, платформа кіно та телебачення Київстар ТБ, Національна молодіжна рада України, Українська Студентська Ліга, Міжнарожний молодіжний рух School Recycling World, Товариство Червоного Хреста України

Організаційне сприяння: Кабінет Міністрів України, Міністерство молоді та спорту України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство закордонних справ України,  Український державний центр позашкільної освіти, Київська міська державна адміністрація, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадські організації, об’єднання, соціально відповідальний бізнес та медіа.

Дякуємо кожному учаснику, який зробив свій внесок у збереження довкілля України та Світу, запрошуємо кожного долучитись до найбільшого екоруху країни! 

Деталі в новинах на сайті: www.letsdoitukraine.org.

 

Підписуйтесь на соціальні мережі Let`s do it Ukraine та будьте в курсі останніх події: facebook.com/letsdoitukraineeco;instagram.com/letsdoitukraine/.

________________________________________________________________________

Довідково

Всесвітній день прибирання в Україні за 6 років об’єднав понад 1 мільйон учасників:

1 365 375 учасників

7068 тонн сміття

596,5 тонн вторинної сировини перероблено

2023 рік: 282 874 учасники, 2 421 тонна сміття (140 тонн перероблено), 

2022 рік: 119 926 учасників, 2 439 тонн сміття (70,5 тонн перероблено)

2021 рік: 311 655 учасників, 1 022 тонни сміття (70 тонн перероблено)

2020 рік: 138 920 учасників, 763 тонни сміття (182 тонни перероблено)

2019 рік: 14 687 учасників, 48 тонн сміття (21,5 тонн перероблено)

2018 рік: 212 000 учасників, 375 тонн сміття (112,5 тонн перероблено)

_____________________________________________________________________

Додатова інформація прес-центр Всесвітнього дня прибирання в Україні press@letsdoitukraine.org, +380 66 444 5143 – Анастасія Кошуба.

 

Оригінали фотографій за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1ydsm2r-H3jnJxZkAnxJKk_96FkVLJnv1?usp=sharing