Let’s do it Ukraine SOS надає гуманітарну допомогу постраждалим та захисникам

Найбільший екологічний рух України Let’s do it Ukraine з першого дня війни розпочав проєкт, який збирає міжнародну гуманітарну допомогу з різних країн, зокрема ресурсні та фінансові пожертви на підтримку волонтерів, дітей, жінок, людей похилого віку та всіх постраждалих, які зараз перебувають на території України у своїх домівках, шелтерах, сховищах. Організація включена до Єдиного реєстру отримувачів […]

Найбільший екологічний рух України Let’s do it Ukraine з першого дня війни розпочав проєкт, який збирає міжнародну гуманітарну допомогу з різних країн, зокрема ресурсні та фінансові пожертви на підтримку волонтерів, дітей, жінок, людей похилого віку та всіх постраждалих, які зараз перебувають на території України у своїх домівках, шелтерах, сховищах. Організація включена до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги в Україні та офіційно співпрацює з національною платформою «СпівДія».

Let’s do it Ukraine SOS – це соціальний проєкт, створений Всеукраїнським молодіжним рухом Let’s do it Ukraine за підтримки Міжнародного руху Let’s Do It World, який працює за двома форматами допомоги для підтримки життєдіяльності мирного населення посильно забезпечуючи: їжею, засобами гігієни, базовою медициною. 

ХТО МИ Є

У проєкті беруть участь понад 1500 активістів з різних куточків України. З першого дня організацією створено команди волонтерів, перерозподільчі склади для прийому гуманітарної допомоги на прикордонні. Станом на 30 березня проєкт вже надає гуманітарну допомогу в таких областях: Миколаївська, Херсонська, Харківська, Донецька, Чернігівська, Черкаська, Чернівецька, Київська, Дніпропетровська, Житомирська, Вінницька, Рівненська, Львівська, Закарпатська, Запорізька, Одеська, Кіровоградська, Полтавська та міста: Маріуполь, Херсон, Ірпінь, Буча, Київ, Харків.

Photographer – Olexandr Makogonenko

Щоб проєкт працював 24/7, організатори зробили спеціальний відбір охочих координаторів та волонтерів, які залишилися в Україні та понад 3 роки мали досвід активної громадської діяльності. Всі волонтери проходять спеціальні навчання, надають відеозаявки, у яких гарантують виконувати свою волонтерську місію сумлінно та згідно з Законами України, надають копії документів та щовечора здають документальний фото-, відеозвіт своєї діяльності.

Лідерка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine» Юлія Мархель коментує: «За перший місяць страшної війни ми отримали, роздали понад 240 тонн гуманітарної допомоги. На 1 600 000 грн благодійних внесків волонтери вже закупили та роздали їжу, засоби гігієни, базові медикаменти, дитяче харчування, памперси, частину коштів витратили на логістику. Ми вдячні кожному за підтримку, вдячні нашим волонтерам, іноземним та українським партнерам, усім небайдужим, які роблять пожертвування, відправляють конвої гуманітарної допомоги. Велика чи маленька, ваша пожертва становить для нас надзвичайно велику цінність. Навіть один долар може стати рятувальним колом для українця. Ми запустили широку волонтерську мережу допомоги в Україні. Наші активісти шукають людей у біді та докладають усіх зусиль, аби допомогти їм у цей нелегкий час. Ми потребуємо вашої допомоги! Підтримайте проєкт зараз на сайті www.letsdoitukraine.org і рятуйте разом з нами тисячі мирних людей».

Photographer – Olexandr Makogonenko

ЯК ПРАЦЮЄ ПРОЄКТ

Let’s do it Ukraine SOS працює за двома форматами діяльності:

  • І формат проєкту Let’s do it Ukraine SOS – гуманітарна допомога з-за кордону. Організація займається супроводом: логістикою гуманітарного вантажу з інших країн, документацією та перевезенням через кордон, розвантаженням, подальшим доставленням до координаторів областей, міст та населених пунктів. Паралельно координатори збирають заявки від локальних громадян, що потребують допомоги. Як це працює? Міжнародна гуманітарна допомога збирається дружніми організаціями, громадянами, формується на накопичувальних гуманітарних складах. Далі фурами надходить на прикордонні склади Let’s do it Ukraine через зелені коридори, перерозподіляється і відправляється в міста згідно з актуальними запитами від координаторів-волонтерів та громадян. Після надходження в місто призначення волонтери розвозять допомогу людям в шелтери, сховища та домівки. 
  • ІІ формат проєкту Let’s do it Ukraine SOS – забезпечення громадян ресурсами першої необхідності. Цей формат допомагає розвивати мережу підтримки громадян, навіть якщо зеленого коридору для гуманітарної допомоги ще не зроблено, але локальні продовольчі склади, магазини і аптеки працюють. Благодійні внески надходять на офіційний рахунок організації вказаний на сайті www.letsdoitukraine.org. Волонтери закуповують продукти, медикаменти, засоби гігієни та згідно з запитами роздають допомогу громадянам, волонтерам. Друга концепція є більш гнучкою, оскільки дозволяє надавати допомогу в точках обстрілу, куди дістатися вантажівкою неможливо. Також вона дозволяє закрити запити повною мірою.

Проєкт проходить за сприяння Міністерства молоді та спорту України, Міністерства розвитку громад та територій України, АТ Укрзалізниця, Всеукраїнського молодіжного центру, логістичного партнера «Нова Пошта». Окрема подяка HYDROSCAND GROUP Estonia, Let’s Do It World, VITAUKR, Let’s Do It Italy, Let’s Do Іt Romania, Let’s Do It Latvia, VITAUKR, KALLE SOLBA за гуманітарну допомогу та пожертви.

У містах України ситуація загострюється. Через воєнні дії люди не мають доступу до продуктів, медикаментів та засобів гігієни. Такі міста, як Маріуполь, Херсон, Харків, Чернігів, Волноваха опинилися на межі гуманітарної кризи. 

Photographer – Olexandr Makogonenko

ЯК ВИ МОЖЕТЕ ДОПОМОГТИ

Щоб допомогти українцям пережити ці складі часи, просимо вас вносити пожертви на сайті www.letsdoitukraine.org, підтримувати в соціальних мережах та організовувати доставку допомоги до кордону. 

Внести пожертву можливо за реквізитами нижче:

Ваш голос, ваші дії рятують, лікують та дарують українцям можливість жити.

Гуманітарна допомога +380 068 951 92 46, Олександра Муха

Пресслужба +380 97 928 98 70, Анна Ваглай

НАШ ДОСВІД

Мукачево, Закарпаття. Координаторка – Дарина Скиба. 

У Мукачево разом з волонтерською командою Дарина організовує роботу гуманітарного складу, розвантажує машини та відправляє в інші міста залізною дорогою чи вантажівками. Вид транспорту залежить від об’ємів вантажу та місця, куди гуманітарна допомога приходить. Відправляли для розподільних пунктів, місцевих шелтерів, дитячих будинків.

“На пропускному пункті біля кордону можуть виникати труднощі, але завдяки великій команді волонтерів ми оперативно справляємось з  щоденними викликами. Прикордонні території насправді безпечні. Заїзд водіїв значно спрощує наше життя”, – коментує Дарина Скиба. 

Дарина Скиба зазначає, що волонтерську діяльність підтримує місцевий бізнес: керівництво складів виділяє гаражі, перевізники – власні вантажівки, місцеві кав’ярні допомагають з їжею, приватні особи – з документацією та облікуванням. 

Харків. Координатор – Кирило Чікірякін. 

Пріоритетні на отримання допомоги в Харкові діти, люди літнього віку та люди, які потребують лікування. Допомога – адресна. Також спільно з патрульною поліцією команда відвозить необхідні продукти до бомбосховищ. 

“Більшість наших заявок приходять через Google-форму, що дозволяє виставляти пріоритети та надавати допомогу першочергово в критичних ситуаціях. Ми маємо власний штаб з 40 водіїв та автопарк вантажних автомобілів”, – зазначає Кирило.

Київщина, Обухів. Координаторка – Анна Беліменко.

“У нашому селі в кожному будинку живе близько 10-13 осіб та господарі. Серед тимчасово переселених осіб багато багатодітних родин. Аптека в селі не працює. Полиці в магазинах села та райцентру – майже порожні. Ми збираємо заявки завдяки спілкуванню з місцевими жителями. Потім шукаємо товари в сусідньому місті. Більшість людей соромляться говорити про свої потреби, але ми працюємо над вибудовою довіри”, – коментує координаторка Анна Беліменко. 

Дніпровська область. Координатор – Любов Жовтоніжко.

«З перших днів війни до Дніпропетровської області почали прибувати внутрішньо переміщені громадяни з міст, які були і перебувають під обстрілом. Тому ми вирішили об’єднатися з іншими організаціями, міськими та обласними радами, щоб швидко надати допомогу. У нас є склад, який ми спільними зусиллями поповнюємо, разом обробляємо тисячі заявок, а потім пакуємо коробки з потрібними речами для тих, хто потребує гуманітарної допомоги. Ми також укомплектовуємо транспортні засоби, які перевозять допомогу до Маріуполя, Лисичанська та інших міст, жителі яких перебувають на межі гуманітарної катастрофи. Разом ми сильніші», – прокоментувала Любов Жовтоніжко.

Запоріжжя. Координатор – Савелій Ужва-Шклярук.

Заявки про допомогу координатори збирають також на офіційних сторінках та спільнотах. “Ми регулярно переглядаємо чати для допомоги, перевіряємо їх на правдивість та актуальність. У місті є кілька точок приготування їжі для тероборони, куди ми відвозимо продукти. Також збираємо заявки від біженців, оскільки в місті багато людей з Мелітополя, Василівки, Енергодару, яким потрібна допомога”, – коментує Савелій Ужва-Шклярук.

Одним з успішних рішень координатора стали домовленості з керівниками бізнесу про оптові закупки. Список потреб уточнювали в точках для приготування їжі. Власник підготував усе необхідне на складі в досить великих кількостях. Це дозволило зекономити кошти та час на пошуки.

Херсон. Координатор – Олексій Божонок.

Херсон наразі перебуває під окупацією російських військ, тому гуманітарна допомога з інших регіонів неможлива. Міський координатор купує продукти харчування, ліки та засоби гігієни за рахунок благодійних пожертв.

«Я збираю заявки щогодини в чаті Довідка «Допомога УВЦ» та Херсон, де мешканці пишуть про свої потреби. Список поділено на розділи необхідних речей, продуктів харчування, номерів телефону та адрес. Усю інформацію передаю волонтерам, які формують продуктові пакети. Ми доставляємо допомогу соціально вразливим групам: дітям, людям з інвалідністю, літнім людям, людям з особливими потребами», – коментує Олексій Божонок. Він зазначає, що найскладніша ситуація, наприклад, з ліками. Херсонська область повністю втратила L-тироксин.

«Для кращого охоплення ми підключаємо молодих людей, які збирають потреби у тих, хто живе поруч. Нас мотивують слова подяки. Коли ми бачимо посмішку та надію в очах людей, приходить усвідомлення того, що разом ми достатньо сильні, щоб пережити ці важкі часи».

Чернігівщина. Координаторка – Лана Каменчук.

Для допомоги координаторка міста Бобровиця співпрацює з місцевими соціальними працівниками та міською радою. Першочергова допомога надається соціально незахищеним громадянам: людям з інвалідністю, людям літнього віку, багатодітними родинами. Нерідко, волонтерам доводиться долати відстані понад 500 км та ризикувати власним життям, аби врятувати людей у біді.

Ірпінь. Координатор – Наталія Косяченко.

«Нещодавно ми отримали прохання про допомогу від Шевченка Максима – волонтера, який евакуює людей з Ірпеня, розвозить допомогу військовим та цивільним. Частину речей ми купили самостійно. Іншу частину надали «Волонтери захисту» м. Хмельницький: термобілизна, білизна, ліки, засоби гігієни, готові страви. Продукти харчування брали зі складу Let’s do it Ukraine SOS у Києві. Все це потрібно було перенести через зруйнований міст, а потім доставити на блокпости. Ми побачили розруху, тотальну, болючу, яка стискала груди. Снаряди, що просто стирчали з асфальту, залишки мін, згорілі дотла будинки – все це виглядало як кадри з фільму. Але це вже не кіно, це реальність… » – коментує Наталія Косяченко.

Coordinator Nataliia Kosiachenko and the volunteering team delivering aid cross the destroyed bridge of Irpin

Продовження регіональних історій в наступних новинах та звітах.

Допоможіть українцям пережити ці складні часи. Вносьте пожертви на сайті www.letsdoitukraine.org, підтримуйте у соціальних мережах та відправляйте допомогу до кордону. 

Деталі на сайті www.letsdoitukraine.org.

Пресцентр ldupresscenter@gmail.com, 097 92 89 870 – Анна Ваглай, 067 457 28 07 – Поліна Павленко.