ВАЖЛИВО! Як підготуватися до відключення світла? Поради від Let`s do it Ukraine

Постійні обстріли росією об’єктів критичної інфраструктури, змушують українців звикати та пристосовуватися до нових умов життя. Команда Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine зібрала корисні поради, як пережити час без світла з мінімальним дискомфортом:  Подбайте про портативні джерела світла: придбайте ліхтар на батарейках, а краще на сонячних панелях – це більш екологічно.  Зарядіть усі акумуляторні […]

Постійні обстріли росією об’єктів критичної інфраструктури, змушують українців звикати та пристосовуватися до нових умов життя. Команда Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine зібрала корисні поради, як пережити час без світла з мінімальним дискомфортом

  1. Подбайте про портативні джерела світла: придбайте ліхтар на батарейках, а краще на сонячних панелях – це більш екологічно. 
  2. Зарядіть усі акумуляторні пристрої: телефони, павербенки, ноутбуки та інші гаджети. 
  3. Запасіться портативними радіоприймачами на випадок, якщо зникне мобільний зв’язок. Так ви зможете завжди бути в курсі подій не залежно від наявності інтернету чи зв’язку. 
  4. Зробіть запаси питної та технічної води – чим більше, тим краще. Наберіть воду в усі можливі ємності: відра, бутлі, каструлі тощо. 
  5. Запасіться їжею, яка має великий термін придатності та може зберігатися без холодильника: консерви, борошно, олія, крупи, картопля.  
  6. Сформуйте аптечку. Подбайте про наявність запасу препаратів, які ви приймаєте регулярно. 
  7. Продумайте свій побут. Якщо у вас електрична плита, то майте напоготові портативний туристичний газовий пальник для приготування їжі. Якщо маєте газову плиту перевірте її стан, клапани і з’єднання труб мають бути справні і не давати витоків газу.
  8. Підготуйте авто. Завчасно проведіть техобслуговування, придбайте антифриз та запас палива в каністрах. 
  9. Подбайте про тепло. Підготуйте теплий одяг, термобілизну, ковдри і термос з окропом на випадок, якщо буде холодно.
  10. Вимкніть або від’єднайте електроприлади та інше обладнання, щоб стрибки напруги не вивели їх з ладу. Можна також придбати спеціальні пристрої, які захищають гаджети від перепадів.

А ще пам’ятайте, різке зростання попиту на електроенергію, одразу після її ввімкнення, може нашкодити усій енергосистем! Тож вмикайте електроприлади поступово – спочатку світло, потім менш потужні прилади. Пилососи, пральні машини та обігрівачі краще не вмикати у перші години після відновлення електропостачання.

Дізнавайтесь більше корисної інформації в новинах на сайті letsdoitukraine.org