На Півдні України відбулася четверна екомісія

До Всесвітнього дня водних ресурсів  волонтери Let`s do it Ukraine спільно з Українським науковим центром екології моря провели четверту екологічну місію для дослідження наслідків підриву дамби Каховської ГЕС.  Проби води та донних відкладень були відібрані у водоймах, скважинах та колодязях Миколаївської та Херсонської областей, а саме: м. Снігурівка, м. Очаків, с. Афанасіїївка, с. Білозірка,  с. […]

До Всесвітнього дня водних ресурсів  волонтери Let`s do it Ukraine спільно з Українським науковим центром екології моря провели четверту екологічну місію для дослідження наслідків підриву дамби Каховської ГЕС. 

Проби води та донних відкладень були відібрані у водоймах, скважинах та колодязях Миколаївської та Херсонської областей, а саме: м. Снігурівка, м. Очаків, с. Афанасіїївка, с. Білозірка,  с. Лупарево, с.Радісний Сад та с. Дмитрівка. 

«Після Каховської екокатастрофи важливо усвідомити, що кожен громадянин несе відповідальність не лише за фіксацію екозлочинів, збереження та відновлення екосистем, а й за своє здоров’я та життя. Забруднення, які принесла повінь токсичні речовини, метали, нафтопродукти осіли на дні річок та Чорного моря. 

Знадобиться десятки років, щоб  вся вода нижче Каховської ГЕС стала безпечною для використання та вживання, це стосується і грунтових вод, скважин, колодязів, до яких дісталась повінь. Зруйновані, забруднені екосистеми – вода, земля, повітря, а  це те, чим ми дихаємо, що їмо та пʼємо. 

Стан навколишнього середовища безпосередньо впливає на людину. А всі токсичні речовини та важкі метали потрапляють по харчовому ланцюжку в організм людини і ніяк не виводяться, їх накопичення в організмі та перевищення допустимої концентрації – це лише питання часу. Результати наших екомісій лабораторно підтверджують, що забруднення присутні у Миколаївській, Херсонській та Одеській областях. Кипʼятіть воду, не їжте рибу та морепродукти, не купайтесь у водоймах нижче Нової Каховки, ваше здоров’я та тривалість життя у ваших руках» – наголосила лідерка найбільшого екоруху країни Let’s do it Ukraine Юлія Мархель. 

 

Відбір проб води здійснювався з дотриманням вимог: 

  • ДСТУ ISO 5667-4:2003 “Якість води. Відбирання проб. Частина 4. Настанови щодо відбирання проб із природних та штучних озер”; 
  • ДСТУ ISO 5667-6:2009 “Якість води. Відбирання проб. Частина 6. Настанови щодо відбирання проб води з річок і струмків”; 
  • ДСТУ ISO 5667-12:2001 “Якість води. Відбирання проб. Частина 12. Настанови щодо відбирання проб донних відкладень”. 

Результати досліджень також будуть використані в рамках кримінальних проваджень, що проводяться Спеціалізованою екологічною прокуратурою України та Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Результати першої та другої екологічних місій

Починаючи від р. Дніпро поблизу м. Херсон, в Дніпровсько-Бузькому лимані, в Чорному морі поблизу м. Очаків та в Одеській затоці показали однакову структуру забруднення. На всіх цих станціях вміст нафтопродуктів, токсичних металів (цинк, кадмій, миш’як) та хлорорганічних сполук перевищує граничнодопустимі концентрації. 

«Змінилася в цілому система регіону і це передбачає дуже негативний вплив на ті форми життя, які жили тут десятиліттями до цього при різних умовах. Але токсини, які потрапили у воду, вплинули на водні екосистеми найбільше. Природа має властивість відновлюватись, але вона вже не буде такою, як раніше.» – зазначив Віктор Коморін, в.о. Директора Науково-дослідної установи «Український науковий центр екології моря».

Результати третьої екологічної місії

На всіх станціях фіксуються гранично допустимі концентрації (ГДК) металів, таких як мідь, цинк, миш’як та кобальт. 

  • Найбільші перевищення по вмісту цинку було зафіксовано на таких точках: село Білозірка (Херсонська область), село Софіївка (Херсонська область), село Лупарево (Херсонська область), село Радісний сад (Миколаївська область) та у колодязі у селі Афанасіївка (Миколаївська область). 
  • Найбільші перевищення по вмісту миш’яку було зафіксовано у місті Херсон та  селі Софіївка Херсонської області. 
  • Найбільше перевищення по вмісту кобальту було зафіксовано у колодязі у селі Афанасіївка Миколаївської області. 

За концентраціями органічних забруднюючих речовин сільськогосподарського походження (ОЗСП), пестицидів зафіксовано перевищення ГДК на станції Радісний сад Миколаївської області. 

За концентраціями органічних забруднюючих речовин промислового походження (ОЗПП), на даному етапі розглядаються поліхлоровані біфеніли (PCB), зафіксовано перевищення ГДК РСВ 101 майже у всіх пробах. Для водних організмів РСВ речовини є досить токсичними. 

Вплив на людину

Розподіливши речовини за класами небезпеки, і підсумувавши їх, видно, що присутність токсичних речовин в одному літрі води значно нижча за кількість, яка може мати летальний вплив на людину при випадковому потраплянні в шлунок. Але небезпека полягає в тому, що токсичні речовини, досліджені в пробах води, потрапивши в живий організм, не виводяться з нього, накопичуються і з часом можуть призвести до згубних наслідків.

Відтак, РСВ речовини при потраплянні в організм можуть негативно впливати на репродуктивну, імунну та нервову системи. Вони мають тенденцію накопичуватися в живих організмах, особливо в жирових тканинах. Це може викликати довгострокові проблеми, оскільки вони можуть залишатися в організмі протягом тривалого часу. Деякі PCB можуть бути канцерогенними, сприяючи розвитку різних видів раку в людини! 

У зв’язку з цим, контакт з PCB повинен бути обмежений і потрібно максимально уникати споживання продуктів чи води, які можуть містити ці токсичні сполуки. Це особливо важливо для груп, таких як вагітні жінки та діти, які можуть бути особливо чутливими до негативного впливу PCB.

Що стосується металів, таких як мідь, цинк, миш’як та кобальт, то при великих концентраціях в організмі людини можуть виникати проблеми з нирками, печінкою, легенями та щитовидною залозою; проявлятися у вигляді алергічні реакції (шкірні висипи, свербіж тощо). 

 У жодному разі:

  • не мийте руки у водоймах;
  • не купайтеся у водоймах; 
  • не використовуйте воду з криниці, а в крайньому випадку – лише після термічної обробки не менше 30 хвилин; 
  • не споживайте річкову рибу та морепродукти з цих водойм. 

Вбережіть себе та свою родину!

Ваше здоровʼя – у ваших руках!

 

Дізнавайтесь більше на сайті letsdoitukraine.org та на сторінках  соціальних мереж: www.facebook.com/letsdoitukraineeco , www.instagram.com/letsdoitukraine/